aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: Αυτός, μετά από τον Νούνο Μοράις

ΑΠΟΕΛ: Αυτός, μετά από τον Νούνο Μοράις

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Στις 22 Μαΐου 2019, oι τίτλοι τέλους έπεσαν για τον (σούπερ) αρχηγό Νούνο Μοράις, τουλάχιστον ως μέλος του ρόστερ. Στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ, ο Πορτογάλος κατέγραψε την 516η συμμετοχή στον ΑΠΟΕΛ, επίδοση που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να καταρρίψει άλλος ποδοσφαιριστής.

Με την αποχώρησή του, αυτομάτως κόπηκε ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την ομάδα –από πλευράς έμψυχου δυναμικού- με εκείνη που είχε εκτοξεύσει τον Θρύλο στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Φεύγοντας μετά από 12 σερί χρόνια, δεν άφησε πίσω του μονάχα μεγάλο κενό στη μεσαία γραμμή. Μια εμβληματική φυσιογνωμία, με τεράστια επιρροή σε πολλούς τομείς, δεν θα είναι πλέον παρών στον αγωνιστικό χώρο.

Για να κατανοήσετε το εύρος της προσφοράς και πρωτίστως της επιρροής του Μοράις στο παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον πίνακα που παραθέτουμε. Ο αμέσως επόμενος εν ενεργεία παίκτης στη λίστα συμμετοχών είναι ο Στάθης Αλωνεύτης, με 203 συμμετοχές στην ομάδα. Ούτε, δηλαδή, τις μισές δεν έχει ο 36χρονος έμπειρος εξτρέμ, ο οποίος βρίσκεται για όγδοη συναπτή σεζόν στο ρόστερ. Δηλαδή, τέσσερις λιγότερες από τον κορυφαίο των κορυφαίων ξένων παικτών που πέρασαν από τον ΑΠΟΕΛ.

Ο Κύπριος εξτρέμ είναι πλέον ο παλαιότερος στους πρωταθλητές και, προφανώς, με αυξημένες αρμοδιότητες από εδώ και πέρα στα αποδυτήρια. Ο ρόλος του μπαρουτοκαπνισμένου Στάθη ήταν που ήταν σημαντικός, πλέον στην επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη πιο σπουδαίος, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και ώθησης. Με τις πλούσιες παραστάσεις που κουβαλά και πολύ περισσότερο με τον δυναμικό χαρακτήρα του, στον ΑΠΟΕΛ στηρίζουν πάρα πολλά στο αγωνιστικό σκέλος, αλλά και στο άριστο κλίμα μεταξύ των παικτών. Ήδη, ο Στάθης κάνει πιο έντονη από ποτέ προηγουμένως την παρουσία του!

Ακολουθεί στη σχετική λίστα άλλος ένας Κύπριος. Για τον Γιώργο Εφραίμ ο λόγος. Από το καλοκαίρι του 2014, όταν δηλαδή πέρασε το κατώφλι του προπονητικού κέντρου «Αρχάγγελος», το κοντέρ του γράφει 160 ματς. Τρίτος στη σχετική λίστα δεν είναι άλλος από τον Μπόι Βάτερμαν. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας, κατά την τετραετή του παρουσία στον ΑΠΟΕΛ, υπεράσπισε την εστία σε 132 αναμετρήσεις. Εννέα λιγότερες μέτρησε ο Γιώργος Μερκής, ο οποίος μετακόμισε στους πρωταθλητές τον Ιανουάριο του 2016. Με 122 ματς ο Τομάς ντε Βινσέντι, μόλις ένα λιγότερο δηλαδή από τον Λεμεσιανό στόπερ, βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

ΠΕΝΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

Έπονται άλλοι δύο Κύπριοι ποδοσφαιριστές στη λίστα των συμμετοχών της ομάδας. Ο Κώστας Αρτυματάς σε πέντε σεζόν κατέγραψε με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα 109 συμμετοχές και 91 ο Νικόλας Ιωάννου σε ισάριθμες σεζόν, καταλαμβάνοντας την 6η και 7η θέση αντιστοίχως. Η πρώτη δεκάδα στην εν λόγω λίστα συμπληρώνεται από τους Γκάγιας Ζαχίντ (78), Πραξιτέλη Βούρο (72) και Λούκα Σόουζα (70). Με αυτά και με αυτά, πέντε από τους δέκα ποδοσφαιριστές είναι Κύπριοι και οι υπόλοιποι ξένοι, με διαφορετικές μάλιστα εθνικότητες.

AΡΙΘΜΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΛΟ
1 Στάθης Αλωνεύτης 166 37 203
2 Γιώργος Εφραίμ 122 38 160
3 Μπόι Βάτερμαν 87 45 132
4 Γιώργος Μερκής 107 16 123
5 Τομάς ντε Βινσέντι 97 25 122
6 Κώστας Αρτυματάς 92 17 109
7 Νικόλας Ιωάννου 79 12 91
8 Γκάγιας Ζαχίντ 67 11 78
9 Πραξιτέλης Βούρος 61 11 72
10 Λούκας Σόουζα 62 8 70

(Κύπρος: πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ