aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ, 23 χρόνια αχ και βαχ!

ΑΠΟΕΛ, 23 χρόνια αχ και βαχ!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Η ψεσινή πτήση του ΑΠΟΕΛ με προορισμό την Εσθονία είχε μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις πλείστες προηγούμενες, που αφορούσαν αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Διότι το 5-0 του ΓΣΠ επί της Φλόρα μετέτρεψε το αυριανό ματς του Ταλίν σε τυπική διαδικασία. Αλήθεια, θυμάται κανείς πότε ταξίδεψε ο ΑΠΟΕΛ ευρισκόμενος σε ανάλογη θέση; Το ερώτημα αποτέλεσε το ερέθισμα για να ανατρέξουμε στο αρχείο για να δώσουμε την απάντηση: Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 1995 όταν καθάρισε από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, απέναντι στη Νέφτσι. Το 3-0 του Μακαρείου έδωσε άνεση στον επαναληπτικό του Μπακού (0-0), που διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου 1995.

Έκτοτε, οι γαλαζοκίτρινοι της Λευκωσίας άρχισαν 28 φορές ως γηπεδούχοι σε φάση νοκ άουτ διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, υπολογίζοντας και το 5-0 επί της Φλόρα. Ε, στις προηγούμενες 27 σε διάστημα σχεδόν 23 χρόνων, απέτυχε να… περάσει με το ενάμισι πόδι στην επόμενη φάση. Κάθε επαναληπτικός χρειαζόταν προσοχή, ακόμα και αυτός με τη Μουράτα (3-1 στο ΓΣΠ, 2006-07). Και ομολογουμένως βρήκε και άλλες ομάδες, τις οποίες θα μπορούσε βάσει δυναμικότητας, εικόνας και ευκαιριών, να «καθάριζε» από το ματς της Λευκωσίας, όπως οι Βάρνταρ (0-0) και Ντούντελανζ (1-0). Το καλύτερο αποτέλεσμα λοιπόν ώς την περασμένη Πέμπτη, ήταν το 2-0 επί των, Γκράτσερ (2002-03) ΜΠΑΤΕ (2007-08), Παρτίζαν (2009-10), Σένιτσα (2012-13) και Σλάβια (2017-18). Το υπερασπίστηκε τις τέσσερις φορές, όμως απέναντι στην ΜΠΑΤΕ γνώρισε έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς της ιστορίας του.

Διαβάστε επίσης: Στέλνουν Μανιέρο στον ΑΠΟΕΛ οι Ιταλοί! 

Από εκεί και πέρα, αν καταπιαστούμε γενικά με τα εκτός έδρας παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ, από εκείνο του 1995 στο Αζερμπαϊτζάν έχουν περάσει 77, συμπεριλαμβανομένων και των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Σε κανένα από αυτά δεν είχε την πολυτέλεια της αυριανής αποστολής. Διότι ακόμα και στα ματς που οι πιθανότητες πρόκρισης είχαν εξανεμιστεί, για λόγους πρεστίζ έπρεπε να δοθεί η μάχη. Όπως για παράδειγμα μετά το 0-3 του ΓΣΠ από τη Ρεάλ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2011-12), οι γαλαζοκίτρινοι δεν μπορούσαν να πάνε στη Μαδρίτη για ταξιδάκι αναψυχής. Αντιθέτως, τα έδωσαν όλα και σκόραραν μάλιστα δύο φορές στο Μπερναμπέου (2-5). Αύριο λοιπόν, στο 78ο εκτός συνόρων ματς μετά τον επαναληπτικό του 1995 με τη Νέφτσι, θα είναι άνετοι για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: Ποια ομάδα έχει τους περισσότερους οπαδούς (αποτελέσματα έρευνας)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ