aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΑπό την Premier League… σε Ελλάδα και Κύπρο! (part 1)

Από την Premier League… σε Ελλάδα και Κύπρο! (part 1)

Ένα πολύν όμορφο αφιέρωμα ετοίμασε και δημοσίευσε η ιστοσελίδα ΕΥΑΠ (Eyap.gr), σχετικά με παικταράδες που αγωνίστηκαν στην Premier League, το κορυφαίο ίσως πρωτάθλημα στον κόσμο και μας έκαναν το χατίρι σε κάποια φάση της καριέρας τους να τους δούμε στην Super League και στο κυπριακό πρωτάθλημα. Παίκτες με σημαντικές παραστάσεις και κάτοχοι κορυφαίων τροπαίων που μας τίμησαν με την παρουσία τους σε ελληνικές ή κυπριακές ομάδες.

Στην πιο κάτω λίστα θα δείτε ποδοσφαιριστές που όσοι τους έζησαν να κερδίζουν τις εντυπώσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση να τους δουν να αγωνίζονται σε Ελλάδα ή Κύπρο. Κάποιοι εξ αυτών ήρθαν και μας θύμισαν την τεράστια αξία τους ενώ κάποιοι άλλοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Για τον λόγο πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν χωρούσαν σε μία λίστα των δέκα θα ακολουθήσει ακόμη ένα αφιέρωμα με τους υπόλοιπους. Το αφιέρωμα υπογράφεται από τον Κωνσταντίνο Νικολάου. Η ιστοσελίδα μας αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ και στην κεντρική φωτό χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από παίκτες που αγωνίστηκαν σε ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση και Ομόνοια.

ΝΟΛΒΕΡΤΟ ΣΟΛΑΝΟ – ΛΑΡΙΣΑ

Ο 43χρονος πλέον, Νολβέρτο Σολάνο, αγωνιζόταν ως μέσος και έχει στο ενεργητικό του δέκα συνεχόμενες σεζόν στην Premier League. Χωρίς υπερβολή, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, Ήταν ένας από τους πιο σταθερούς ποδοσφαιριστές της κατηγορίας.

Ο πρώην διεθνής Περουβιανός ποδοσφαιριστής, πήγε για πρώτη φορά στην Αγγλία την περίοδο 1998-1999 για λογαριασμό της Νιουκάστλ. Στις «καρακάξες» έμεινε για έξι γεμάτες σεζόν (με εξαίρεση την τελευταία όπου έφυγε τον Ιανουάριο) όπου μέτρησε συνολικά 233 συμμετοχές και 38 γκολ. Όπως είδη προαναφέρθηκε, ο Solano τον Ιανουάριο του 2004 μεταγράφηκε στην Άστον Βίλα έναντι του ποσού των ενάμισι εκατομμυρίων λιρών.

Με τους «χωριάτες» μέσα σε ενάμισι χρόνο, μέτρησε συνολικά 52 συμμετοχές και εννέα γκολ. Αξιοσημείωτο πως την δεύτερη του χρονιά στο Μπέρμιγχαμ ο 95 φορές διεθνής ποδοσφαιριστής, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην ομάδα του με εννέα γκολ. Τον Αύγουστο του 2005, απέρριψε πρόταση από την Λίβερπουλ για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Newcastle (έναντι και πάλι για ενάμισι εκατομμύριο λίρες) όπου θα μείνει για ακόμη δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα ο Σολάνο συνέχισε να είναι βασικότατο στέλεχος της ομάδας του μετρώντας 81 συμμετοχές και δέκα γκολ. Μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο, με τις «καρακάξες», ευτύχισε να κερδίσει το κύπελλο Intertoto, που ως γνωστό πλέον καταργήθηκε.

Λίγο πριν την λήξη της σεζόν 2006-2007, ο Σολάνο ανανέωσε το συμβόλαιο του που έληγε το καλοκαίρι για ακόμη ένα χρόνο. Παρόλα αυτά, ζήτησε να φύγει από την αγαπημένη του ομάδα καθώς η οικογένεια του μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Έτσι αποχαιρέτησε την Νιουκαστλ για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ έχοντας εκφράσει δημόσια τη λύπη του που δεν πανηγύρισε ένα τρόπαιο με τους οπαδούς της προηγούμενης του ομάδας. Με τα «σφυριά» έμελλε να συμπληρώσει την τελευταία του σεζόν στην Premier League μετρώντας 23 συμμετοχές και τέσσερα γκολ με τα χρώματα της Γουέστ Χαμ.

Το καλοκαίρι του 2008 ο Περουβιανός πρώην ποδοσφαιριστής όντας ελεύθερος από τα «σφυριά» κατηφόρισε στην Ελλάδα για χάρη της Λάρισας. Το ελληνικό κοινό και κυρίως αυτό της νέας του ομάδας πρόλαβε να θαυμάσει τον Σολάνο μόνο για μισό χρόνο καθώς ακριβώς την επόμενη μεταγραφική περίοδο αποφάσισε να επαναπατριστεί στην Ουνιβερσιτάριο ντε Ντεπόρτες. Παρόλα αυτά, με την Λάρισα συμπλήρωσε 17 συμμετοχές βρίσκοντας και 4 φορές δίκτυα.

ΤΖΟΝ ΑΡΝΕ ΡΙΙΣΕ – ΑΠΟΕΛ

Οι συστάσεις για τον Νορβηγό πρώην αριστερό μπακ της Λίβερπουλ είναι περιττές καθώς μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές των «ρεντς» της προηγούμενης δεκαετίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πώς αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το κενό που άφησε ο Νορβηγός στα αριστερά της άμυνας της Λίβερπουλ δεν έχει καλυφθεί ακόμη.

Ο Ρίισε μεταγράφηκε στην Λίβερπουλ  τον Αύγουστο του 2001 από την Μονακό έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών. Από τότε συμπλήρωσε εφτά γεμάτες σεζόν στο Άνφιλντ μετρώντας συνολικά 339 συμμετοχές και 30 γκολ και πανηγυρίζοντας ένα FA Cup (2005-06), ένα League Cup(2002-03), δύο FA Community Shield (2001, 2006), το θρυλικό UEFA Champions League του 2004–05 στην Κωνσταντινούπολη και δύο UEFA Super Cup (2001, 2005). Εν τέλει, αποχώρησε από το Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2008 για την Ρόμα.

Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας από την Premier League, ο 110 φορές διεθνής ποδοσφαιριστής, επέστρεψε στο κορυφαίο σε τάξη πρωτάθλημα της Αγγλίας για λογαριασμό της Φούλαμ. Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Λονδρέζικη ομάδα, ο Ρίισε, μέτρησε 98 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ. Ποιο σημαντικό του επίτευγμα με τους «Cottagers» ήταν το ότι την περίοδο 2011-2012 βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στο τελικό του UEFA Europa League.

Το καλοκαίρι του 2014, όταν το συμβόλαιο του Νορβηγού με την Fulham είχε λήξει, το ΑΠΟΕΛ κατάφερε να τον κάνει δικό του προχωρώντας στην επίτευξη μιας απίστευτης μεταγραφής για τα κυπριακά δεδομένα. Ο πρώην άσος της Λίβερπουλ έμεινε στην Κύπρο για έναν χρόνο μετρώντας συνολικά 30 συμμετοχές και έξι γκολ, πανηγυρίζοντας μάλιστα και το νταμπλ με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που έμεινε στο νησί μόνο για έναν χρόνο, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ τον αγάπησαν και αναμφισβήτητα θα θυμούνται το γκολ που σκόραρε από μακρινή απόσταση στον τελικό του κυπέλου Κύπρου, ένα γκολ το οποίο και φυσικά έφερε στην μνήμη του κυπριακού κοινού τις παλιές δόξες του Νορβηγού άσου.

ΖΙΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ακόμη ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που ήρθε να αγωνιστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα και πιο συγκεκριμένα στον Παναθηναϊκό. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, έχοντας ως προίκα τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 με την Εθνική Βραζιλίας, κέρδισε την μεταγραφή του στην Άρσεναλ η οποία έδωσε για χάρη του τεσσεράμισι εκατομμύρια λίρες στην Ατλέτικο Μινέιρο.

Στους «κανονιέρηδες» έμεινε για έξι σεζόν και συνέδεσε το όνομα του με την μεγαλύτερη επιτυχία της Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια καθώς ήταν βασικό μέλος της χρυσής ομάδας των «κόκκινων του Λονδίνου» που κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-2004. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, με τα χρώματα της Άρσεναλ συμπλήρωσε συνολικά 244 συμμετοχές σκοράροντας 24 γκολ και ταυτόχρονα έχει κατακτήσει ως «κανονιέρης» ένα πρωτάθλημα Premier League (2003–04), δύο FA Cup (2003, 2005), και δύο FA Community Shield (2002, 2004). Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Βραζιλιάνος μέσος ήταν μέλος της Άρσεναλ όταν αυτή πήγε μέχρι τον τελικό του UEFA Champions League την περίοδο 2005–06, με την Μπαρσελίνα τελικά να κατακτά το βαρύτιμο αυτό τρόπαιο.

Το καλοκαίρι του 2008, ο κύκλος του Gilberto Silva στην Άρσεναλ είχε κλείσει με τον Παναθηναϊκό να καταφέρνει να τον κάνει δικό του και επίσημα στις 17 Ιουλίου το 2008. Ο 93 φορές διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής δικαίωσε όσους πίστεψαν σε αυτόν καθώς για όσο καιρό έμεινε στο «τριφύλλι» είχε πολύ καλή παρουσία μετρώντας συνολικά 111 συμμετοχές και τέσσερα γκολ. Με τον Παναθηναϊκό, πανηγύρισε το νταμπλ του 2010 ενώ την περίοδο 2008-2009 ήταν βασικό γρανάζι της ομάδας του όταν αυτή έφτασε μέχρι τους 16 του Champions League. Σίγουρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν πολλά καλά να θυμούνται από τον Βραζιλιάνο άσο όπως για παράδειγμα την τελευταία του εμφάνιση μπροστά στο κοινό της ομάδας του όπου σκόραρε το νικητήριο γκολ στο ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ (1-0).

ΛΟΜΑΝΑ ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΟΜΟΝΟΙΑ

Ο επιθετικός από το Κονγκό ήρθε στην Premier League και την Νιουκάστλ με την αρχή της χιλιετίας (2000) από την Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ και επί επτά χρόνια αποτελούσε σταθερό κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες στην Premier League καθώς η ταχύτητα και η ντρίπλα του τον έκαναν να ξεχωρίζει.

Όλα άρχισαν όταν ο βοηθός προπονητής της Newcastle, Μικ Γουάντσγουορθ (πρώην προπονητής της Colchester) είχε προτείνει τον Αφρικανό επιθετικό στον τότε προπονητή της Νιουκάστλ, Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος και χαρακτήρισε τον Λούα Λούα ως σπουδαίο ταλέντο. Ο Λούα Λούα παρέμεινε στις «καρακάξες» για τέσσερα χρόνια συμπληρώνοντας συνολικά 80 συμμετοχές και εννέα γκολ. Ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από την Newcastle ήταν το ότι μετά από ένα διάστημα όπου βρισκόταν συνεχώς στον πάγκο ζήτησε από τον Bobby Robson να κάνει ροτέισον στην ενδεκάδα, κάτι που εκνεύρισε αφάνταστα τον Άγγλο προπονητή.

Τον Φεβρουάριο του 2004, όταν και επέστρεψε από το κύπελλο εθνών Αφρικής δόθηκε από την ομάδα του ως δανεικός για τρεις μήνες στην Πόρτσμουθ. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να εντυπωσιάσει αρκετούς, ανάμεσα σε αυτούς και τον προπονητή του στην Πόρτσμουθ, Χάρι Ρέντκναπ ο οποίος ήταν και ήταν ο βασικός λόγος που ο Κονγκολέζος επιθετικός μεταγράφηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου στους «Pompeys» για σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες. Άξιο αναφοράς είναι πως στη διάρκεια του δανεισμού του από την Νιουκάστλ στην Πόρτσμουθ ο Λούα Λούα σκόραρε απέναντι στην παλιά του ομάδα δίνοντας πολύτιμο βαθμό (1-1) στην Πόρτσμουθ για την παραμονή της στην κατηγορία. Στους «Pompeys» έμεινε για τέσσερα χρόνια συμπληρώνοντας συνολικά 91 συμμετοχές και 19 γκολ.

Το καλοκαίρι του 2007 ο Λούα Λούα αποχαιρέτισε την Premier League για λογαριασμό του Ολυμπιακού που έδωσε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για χάρη του. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν αποχαιρέτησε την Πόρτσμουθ, ο Χάρι Ρέντκναπ, σε συνέντευξη του είπε πως ο Κονγκολέζος επιθετικός ήταν ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής για την Premier League και πως το ίδιο κορυφαίος θα είναι και στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Στην ομάδα του Πειραιά είχε μια ικανοποιητική πρώτη σεζόν όπου σε 27 συμμετοχές σκόραρε 5 γκολ με πιο ξεχωριστό για τους οπαδούς της ομάδας του να είναι αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό για τον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος (4-0). Παρόλο που η επόμενη σεζόν τον βρήκε μακριά από τον Ελλάδα την σεζόν 2009-2010 ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό μετρώντας άλλες 19 συμμετοχές και τέσσερα γκολ. Με τον Ολυμπιακό πανηγύρισε συνολικά ένα πρωτάθλημα ένα κύπελλο και ένα σούπερ καπ Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Λούα Λούα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων με την Ομόνοια Λευκωσίας. Καθοριστικό ρόλο για αυτή την μεταγραφή είχε ο τότε προπονητής της Ομόνοιας Τάκης Λεμονής που γνώριζε τον Κονγκολέζο επιθετικό από τη κοινή τους θητεία στον Ολυμπιακό. Ο Λούα Λούα συστήθηκε στους οπαδούς της νέας του ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στην Σάλτσμπουργκ για τα προκριματικά του Champions League κάνοντας το 1-1 από το σημείο του πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα μέσα στο κατάμεστο ΓΣΠ. Στην Ομόνοια, έμεινε τελικά για μια σεζόν μετρώντας συνολικά 28 συμμετοχές και επτά γκολ πανηγυρίζοντας το κύπελλο και το σούπερ καπ της Κύπρου.

ΟΛΑΦ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πρόκειται χωρίς υπερβολή για έναν από τους πιο σταθερούς κεντρικούς αμυντικούς της Premier League της περασμένης δεκαετίας. Ο Μέλμπεργκ, το 2001 πήρε μεταγραφή από την σουηδική AIK στην Άστον Βίλα, όπου και έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2008.

Με τους «χωριάτες» ο Σουηδός μέτρησε συνολικά 260 εμφανίσεις σκοράροντας μάλιστα και δέκα φόρες. Άξιο αναφοράς είναι το ότι Μπέλμπεργκ είναι ο πρώτος που σκόραρε στο Emirates Stadium όταν η ομάδα του ήταν φιλοξενούμενη της Arsenal για την πρεμιέρα της σεζόν 2006-2007. Ως απόδειξη του πόσο αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από όλους στο Villa Park, o τελευταίος αγώνας του πρώην διεθνή αμυντικού μπροστά στο κοινό της Άστον Βίλα ονομάστηκε ημέρα «Olof Mellberg» τιμώντας τον έτσι για τα όσα πρόσφερε στους «χωριάτες» με τους οπαδούς τους να θεωρούν τον Σουηδό ως ένα από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασε από την ομάδα τους.

Ως ευχαριστώ, στον τελευταίο του αγώνα με την φανέλα της Άστον Βίλα, όπου η ομάδα του αντιμετώπιζε την Γουέστ Χαμ, έδωσε σε όλους τους οπαδούς των «χωριατών» που βρέθηκαν στο Upton Park από μια φανέλα που έγραφε το όνομα και τον αριθμό του αλλά και που ταυτόχρονα έγραφε «Ευχαριστώ για την στήριξη σας να είμαι το νούμερο τέσσερα της Άστον Βίλα». Με τους «χωριάτες» ο Σουηδός μέτρησε συνολικά 260 εμφανίσεις σκοράροντας μάλιστα και δέκα φόρες πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του UEFA Intertoto Cup το 2001.

Τον Ιούνιο του 2009 ο Μέλμπεργκ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό που είχε πληρώσει δυόμισι εκατομμύρια ευρώ στην Γιουβέντους για χάρη του Σουηδού αμυντικού. Κατά την διάρκειας της παραμονής του στην Ελλάδα, με τις πολύ καλές εμφανίσεις του, ο Μέλμπεργκ έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας της ομάδας του συμπληρώνοντας συνολικά 105 συμμετοχές και εννέα γκολ σε διάστημα τριών χρόνων. Με τους Πειραιώτες ο 117 φορές διεθνής αμυντικός πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (2010-2011, 2011-2012) και ένα κύπελλο (2011-2012).

ΜΙΚΑΕΛ ΕΣΙΕΝ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ήταν για χρόνια το βασικό γρανάζι στο κέντρο της Τσέλσι και από τα αγαπημένα παιδιά του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο λόγος φυσικά για τον Μικαέλ Εσιέν ο οποίος μεταγράφηκε στους «μπλε» το καλοκαίρι του 2005 από την Λιόν για 24.4 εκατομμύρια λίρες, μια μεταγραφή που τότε ήταν η ακριβότερη στην ιστορία του Λονδρέζικου συλλόγου.

Ο Γκανέζος μέσος, έμεινε στο Stamford Bridge για οκτώ συνεχόμενα χρόνια με μοναδική εξαίρεση τη σεζόν 2012-2013 όπου η Ρεάλ Μαδρίτης με προπονητή της τον Μουρίνιο πήρε δανεικό τον Εσιέν για ένα χρόνο. Ο Εσιέν, με την Τσέλσι συμπλήρωσε συνολικά 256 εμφανίσεις σκοράροντας 25 γκολ και πανηγυρίζοντας δύο φορές την Premier League (2005-06, 2009-10), τέσσερις φορές το FA Cup (2006-07, 2008-09, 2009-10, 2011-12), μία φορά το League Cup (2006-07), μία φορά το FA Community Shield (2009) και άλλη μια το UEFA Champions League (2011-12). Άξιο αναφοράς, είναι το ότι ο Γκανέζος πρώην διεθνής όσο βρισκόταν στους «μπλε» τις σεζόν 2006-2007 και 2008-2009 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο γκολ της Τσέλσι κόντρα σε Άρσεναλ και Μπαρσελόνα αντιστοίχως, ενώ το 2007 ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Λονδρέζικου συλλόγου.

Τον Ιανουάριο του 2004 ο Εσιέν αποχώρησε από την Τσέλσι με προορισμό την Ιταλία και την Μίλαν. Αφού έμεινε ενάμισι χρόνο στην Ιταλική ομάδα, το καλοκαίρι του 2015 ο Εσιέν αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας για δύο χρόνια. Ένας τραυματισμός στο πόδι όμως δεν τον άφησε ποτέ να αποδείξει την αξία του στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό αυτού το ότι λόγο του τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε έκανε το ντεμπούτο του με το «τριφύλλι» στα τέλη Νοεμβρίου. Στον ένα χρόνο του στην Ελλάδα ο Εσιέν συμπλήρωσε μόλις 16 συμμετοχές και ένα γκολ και αφού αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών η Ελληνική ομάδα συμφώνησε με τον ποδοσφαιριστή για κοινή λύση του συμβολαίου του.

ΜΑΡΙΑΝ ΠΑΧΑΡΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Ο 41χρονος πλέον Λετονός, στις αρχές της χιλιετίας ήταν ίσως ότι πιο σταθερό στην επίθεση της Σαουθάμπτον καθώς τα κατορθώματα του με τους «Αγίους» των κατατάσσουν δικαίως στη λίστα με τους θρύλους της ομάδας. Ο Μαριάν Πάχαρς ή όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της Σαουθάμπτον, Λετονός Μάικλ Όουεν, μεταγράφηκε στην Αγγλία και στην ομάδα της Σαουθάμπτον τον Μάρτιο του 1999 από την Σκόντο της Λετονίας έναντι του ποσού των 800 χιλιάδων λιρών.

Ο πρώην Λετονός διεθνής επιθετικός, συστήθηκε στους οπαδούς της νέας του ομάδας με τον καλύτερο τρόπο καθώς στο ντεμπούτο του μπροστά στο κοινό των «Αγίων», ερχόμενος από τον πάγκο, σκόραρε για να κάνει το 3-2 για την ομάδα του κόντρα στην Μπλάκμπερν Ρόβερς με τον αγώνα να λήγει τελικά 3-3. Στην συνέχεια ακολούθησαν πολλά καθοριστικά γκολ απ’ αυτόν και κατάφερε να γίνει από τα αγαπημένα παιδιά στο St Mary’s Stadium. Ο Πάχαρς έμεινε στους «Άγιους» για οκτώ χρόνια και παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν, συμπλήρωσε συνολικά 156 συμμετοχές και 45 γκολ.

Στα τέλη της σεζόν 2005-2006, με την Southampton να βρίσκεται στην Championship, η διοίκηση των «Αγίων» ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Πάχαρς, ο οποίος συνέχισε να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της Southampton για εκείνη τη σεζόν όλο το γήπεδο αποθέωσε τον Λετονό που όπως προαναφέρθηκε θα αποχωρούσε από τους «Αγίους» το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Πάχαρς μεταγράφηκε τελικά στην κυπριακή Ανόρθωση Αμμοχώστου που είχε στον τιμόνι της τον Τιμούρ Κετσπάγια ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση αυτής της μεταγραφής. Ο Λετονός, έμεινε στην Κύπρο για ενάμισι χρόνο φεύγοντας ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2008,συμπληρώνοντας συνολικά 19 συμμετοχές και 4 γκολ με τους τραυματισμούς του να είναι ο βασικός λόγος αποχώρησης του από το νησί της Αφροδίτης.

ΝΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι συστάσεις για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή είμαι σίγουρος πως δεν χρειάζονται καθώς πρόκειται για ένα επιθετικό εγνωσμένης αξίας. Ο λόγος φυσικά για τον Ντζιμπρίλ Σισέ ο οποίος το καλοκαίρι του 2004 μεταγράφηκε από την Οσέρ στην Λίβερπουλ αρχίζοντας έτσι το ταξίδι του στην Premier League.

Η πρώτη του χρονιά στην Αγγλία με τους «κόκκινους» δεν ήταν η ιδανικότερη καθώς ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, η δεύτερη σεζόν του στο Άνφιλντ έμελλε να είναι πολύ καλύτερη και πιο ευνοϊκή για τον ίδιο μιας και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής κατάφερε να σκοράρει 19 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με πολλά εξ αυτών να είναι καθοριστικά για την ομάδα του. Στα δύο χρόνια που έμεινε στους «κόκκινους», ο Σισέ συμπλήρωσε συνολικά 82 συμμετοχές βρίσκοντας 24 φορές τα αντίπαλα δίκτυα ενώ πρόλαβε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός FA Cup (2005-06), ενός UEFA Champions League (2004-05) και ενός UEFA Super Cup (2005).

Αφού είχε λείψει από την Αγγλία για τρεις σεζόν, ο Γάλλος επιθετικός επέστρεψε στην Premier League για λογαριασμό της Sunderland που τον πήρε δανεικό για ένα χρόνο από την Μαρσέιλ. Παρά την αρχική επιθυμία των δύο πλευρών για μια μόνιμη συνεργασία και τα έντεκα γκολ του Γάλλου σε 38 εμφανίσεις, ο Σισέ επέστρεψε στην Μασαλία.

Τον Ιούνιο του 2009, ο Παναθηναϊκός έκανε το μεγάλο μπαμ καθώς απέσπασε την υπογραφή του Γάλλου διεθνή για συνεργασία τεσσάρων χρόνων. Ο Σισέ δέχτηκε θερμότατο καλωσόρισμα από τους οπαδούς της νέας του ομάδας που για χάρη του «γκρέμισαν» το αεροδρόμιο! Ο Σισέ, τους δικαίωσε με το παραπάνω καθώς για τον Παναθηναϊκό αποτελούσε πραγματικά μια μηχανή των γκολ, κάνοντας τους πάντες στο πράσινο στρατόπεδο να τον αγαπήσουν. Τελικά, παρέμεινε στο «τριφύλλι» για δύο σεζόν συμπληρώνοντας συνολικά 89 συμμετοχές και 55 γκολ και πανηγυρίζοντας το νταμπλ της σεζόν 2009-2010, στο οποίο συνέβαλε στα μέγιστα. Ακόμη, τα δύο χρόνια που βρισκόταν στην Ελλάδα αναδείχθηκε ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ενώ την σεζόν 2009-2010 αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ξένος στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Σισέ, αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2011 καθώς μεταγράφηκε στην Λάτσιο για 5,8 εκατομμύρια ευρώ. Για την ιστορία, μετά τους Ρωμαίου επέστρεψε και πάλι στην Premier League και την QPR όπου έμεινε για μία σεζόν.

ΝΤΙΜΙΤΑΡ ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ – ΠΑΟΚ

Άλλος ένας «killer» συγκαταλέγεται στη λίστα μου καθώς πολύ απλά ο Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν.

O Βούλγαρος επιθετικός, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Premier League με τα χρώματα της Τότεναμ η οποία τον Μάιο του 2006 έδωσε 16 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν για να τον κάνει δικό της. Τα «σπιρούνια», δικαιώθηκαν απόλυτα με αυτή τους την κίνηση μιας και ο 36χρονος πλέον επιθετικός σε διάστημα δύο σεζόν βοήθησε στα μέγιστα την ομάδα του μετρώντας συνολικά 102 συμμετοχές και 46 γκολ. Ακόμη, ο Μπερμπάτοφ με την Τότεναμ πανηγύρισε την κατάκτηση ενός League Cup (2007-08) μετά από έναν τελικό που ο ίδιος σκόραρε το νικητήριο γκολ από το σημείο του πέναλτι κόντρα στην Τσέλσι. Προτού αποχωρήσει από την ομάδα του Λονδίνου την σεζόν 2006-2007 αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Τότεναμ.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις δεν έμειναν απαρατήρητες από τον Sir Alex Ferguson που τον πήρε στο Old Trafford τη πρώτη Σεπτεμβρίου του 2008 για 30 εκατομμύρια λίρες. Στους «κόκκινους διαβόλους» έδεσε αμέσως και στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στο Old Trafford μέτρησε συνολικά 149 συμμετοχές και 56 γκολ και πανηγύρισε 2 φορές την Premier League (2008-09), (2010-11), άλλη μία το League Cup (2009-10) και δύο το FA Community Shield (2010, 2011). Για το θεσμό της Premier League, ως ποδοσφαιριστής της Manchester United, τη σεζόν 2008-2009 αναδείχθηκε πρώτος σε assist, τη σεζόν 2010-2011 πρώτος σκόρερ ενώ την ίδια περίοδο συγκαταλεγόταν στην ενδεκάδα της χρονιάς.

Το καλοκαίρι του 2012, ο Βούλγαρος επιθετικός μεταγράφηκε στην Φούλαμ για αδιευκρίνιστο ποσό συνεχίζοντας έτσι το ταξίδι του στη Premier League για άλλες δύο σεζόν. Με τους «Cottagers», συμπλήρωσε συνολικά 54 συμμετοχές και 20 γκολ. Κάτι που αποδεικνύει πως και σε αυτή την ομάδα κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην Φούλαμ είναι το ότι αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας του για την σεζόν 2012-2013.

Αφού μετά από τον Λονδρέζικο σύλλογο έγινε ποδοσφαιριστής της Μονακό, το καλοκαίρι του 2015 υπόγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου με τον ΠΑΟΚ, με τους οπαδούς του «Δικέφαλου του Βορρά» να ετοιμάζουν στο νέο τους απόκτημα θερμή υποδοχή. Τα πέντε γκολ σε 25 συμμετοχές για επιθετικό σαν τον Μπερμπάτοφ μόνο λίγα μπορούν να θεωρηθούν και για αυτό τον λόγο οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ανανεώσουν το συμβόλαιο του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή.

ΤΖΟΛΕΟΝ ΛΕΣΚΟΤ – ΑΕΚ

Ένας από τους πιο σταθερούς κεντρικούς αμυντικούς της περασμένης δεκαετίας στην Premier League ήταν χωρίς αμφιβολία ο Τζολεόν Λέσκοτ και παρόλο που δεν είδαμε από αυτόν όσα περιμέναμε με τα χρώματα της ΑΕΚ, είχαμε την τιμή να τον δούμε έστω και λίγο να αγωνίζεται στα Ελληνικά γήπεδα.

Ο Λέσκοτ, πρωτοεμφανίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με την Έβερτον, η οποία τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2006 από την Γουλβς που εκείνη τη περίοδο αγωνιζόταν στην Championship. Κατά την διάρκεια των τριών χρόνων που βρισκόταν στα «ζαχαρωτά», ο 27 φορές διεθνής με την εθνική Αγγλίας, αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο στην άμυνα της ομάδας του. Πιο σημαντική του στιγμή με την Έβερτον ήταν ο χαμένος τελικός του FA Cup την περίοδο 2008-2009. Με τα «ζαχαρωτά», συμπλήρωσε συνολικά 143 συμμετοχές και 17 γκολ ενώ την περίοδο 2006-2007 αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας του.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Άγγλου αμυντικού δεν έμειναν απαρατήρητες από την νεόπλουτη Μάντσεστερ Σίτι η οποία τον Αύγουστο του 2009 έδωσε στην Έβερτον 22 εκατομμύρια λίρες και τον πήρε στο City of Manchester Stadium. Παρόλο που η πρώτη σεζόν του Λέσκοτ συνοδεύτηκε από κάποιους τραυματισμούς, η συνέχεια για τον Άγγλο ήταν αρκετά καλή καθώς τις περισσότερες των φορών αποτελούσε βασική επιλογή των προπονητών του για την ομάδα του βοηθώντας και αυτός στις πρόσφατες επιτυχίες των «πολιτών». Σε διάστημα πέντε σεζόν με την Μάντσεστερ Σίτι, ο 35χρονος πλέον αμυντικός, μέτρησε συνολικά 160 συμμετοχές και εννέα γκολ ενώ πανηγύρισε 2 φορές την Premier League (2011-12, 2013-14), μια φορά το FA Cup (2010–11) και μία το Football League Cup (2013-14).

Το καλοκαίρι του 2014, ο Λέσκοτ έμεινε ελεύθερος από τους «πολίτες» με τον ίδιο να συνεχίζει την καριέρα του στην Γουέστ Μπρομ. Εκεί έμεινε για μια σεζόν και έκανε αρκετές καλές εμφανίσεις οι οποίες μάλιστα αποτέλεσαν αφορμή για τους οπαδούς της ομάδας του να αιτηθούν μια νέα κλήση του αμυντικού τους στην Εθνική Αγγλίας. Την επόμενη σεζόν, ο πρώην διεθνής αμυντικός μεταγράφηκε στην Aston Villa, που όπως αποκάλυψε μετά την μεταγραφή του εκεί είναι η ομάδα που υποστηρίζει από παιδί. Δυστυχώς για τον ίδιο και τους οπαδούς των «χωριατών» εκείνη η σεζόν ήταν καταστροφική για την Aston Villa καθώς υποβιβάστηκε στην Championship με τον Λέσκοτ μάλιστα να κατηγορείται από τους οπαδούς της ομάδας του για κάποια σχόλια που έκανε.

Αφού έμεινε ελεύθερος από τους «χωριάτες» το καλοκαίρι του 2016, η ΑΕΚ έχοντας στον πάγκο της τον γνώστη του Αγγλικού ποδοσφαίρου, Τιμούρ Κετσπάγια, κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του πολύπειρου αμυντικού. Για κακή τύχη των «κιτρινόμαυρων» ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός για μεγάλο διάστημα και αφού η ΑΕΚ δεν συμφώνησε με αυτά που ζητούσε ο παίκτης οι δύο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ