aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΆντρος Σωτηρίου: «Κάποιοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις στον ΑΠΟΕΛ»

Άντρος Σωτηρίου: «Κάποιοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις στον ΑΠΟΕΛ»

Ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, Άντρος Σωτηρίου μίλησε στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ». Ο παλαίμαχος άσος των γαλαζοκιτρίνων μίλησε για τον χθεσινό εφιαλτικό αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από την Σλόβαν Λίμπερετς.

Ο Άντρος Σωτηρίου έπαιξε στο ΑΠΟΕΛ από το 1986 μέχρι το 1998. Ακολούθως πήγε για δύο χρόνια στην Ανόρθωση (1998-2000) και επέστεψε στο ΑΠΟΕΛ για να κλείσει την καριέρα του (200-2001). Πήρε τρία πρωταθλήματα με το ΑΠΟΕΛ (1990, 1992, 1996) και δύο με την Ανόρθωση (1999, 2000), ενώ πανηγύρισε 4 κύπελλα με το ΑΠΟΕΛ (1993, 1995, 1996, 1997).

Ήταν 38 φορές διεθνής και πέτυχε 9 τέρματα με την φανέλα της Εθνικής.

Με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ πέτυχε 150 τέρματα σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωπαϊκούς αγώνες. Αν προστεθούν τα 17 τέρματα που πέτυχε σε δύο περιόδους με την Ανόρθωση και τα 9 που πέτυχε με την Εθνική, φτάνει στον εντυπωσιακό αριθμό των 176 γκολ. Ο Άντρος Σωτηρίου σκόραρε σε τρεις τελικούς που πήρε το τρόπαιο το ΑΠΟΕΛ (1993, 1995, 1997) ενώ καθοριστικά τέρματα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες ήταν αυτά κατά του Ηρακλή και της Εσπανιόλ και με τη φανέλα της Εθνικής κατά της Τσεχοσλοβακίας και της Ρουμανίας.

Πόσα γκολ έχεις σκοράρει; «Γύρω στα 150 νομίζω κάπου εκεί, μπορεί και περισσότερα. Κάποιοι γράφουν για περισσότερα, συγχύστηκα και εγώ. Συνολικά σε όλες τις ομάδες νομίζω ξεπερνώ τα 150 γκολ».

Στην Ανόρθωση πόσα έβαλες; «Έβαλα 15 τον πρώτο χρόνο και 5-6 τον δεύτερο γιατί ήμουν τραυματίας».

Μόνο η λέξη αποτυχία μπορεί να αποτυπώσει το τι έγινε χθες βράδυ στην Τσεχία, έτσι; «Σίγουρα. Σήμερα η μέρα βρίσκει όλους εμάς τους ΑΠΟΕΛίστες στεναχωρημένους και πικραμένους για την ψεσινή ήττα. Μία ήττα που ήρθε κάπως περίεργα με ένα τραγικό λάθος του Ζεράλδες να βάλει εκεί το χέρι του σε μία αψυχολόγητη κίνηση. Ακόμα δεν το χωνεύεις. Τώρα, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, κάποιοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις, όπως συνήθως γίνεται στον ΑΠΟΕΛ μετά από κάποιες επιτυχίες, ιδίως στην Ευρώπη που χάνεις λεφτά. Σίγουρα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Τώρα, τι αποφάσεις θα είναι αυτές δεν ξέρω».

Αυτό είναι ενημέρωση ή εκτίμηση; Το λες γιατί στο παρελθόν αυτό συνέβαινε μετά από επιτυχίες; «Ναι, γι’ αυτό το λέω. Ή φεύγει προπονητής ή κάποιες άλλες καταστάσεις…».

Παρακολουθείς τα γίνεται στο σύλλογο, έτσι; «Σίγουρα είμαι ενημερωμένος για την ομάδα. Ποτέ δεν το έκρυψα ότι είμαι ΑΠΟΕΛίστας από μικρός».

Πώς είδες το χθεσινό παιχνίδι; «Ήταν όπως το περίμενα. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο, αλλά έλειψε αυτή η ψυχή, το πάθος που είχε ο ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκούς αγώνες στο παρελθόν. Πίστευα ότι θα κερδίζαμε. Αν δεν έκανε το χέρι ο Ζεράλδες νομίζω θα κερδίσαμε. Ήρθε αυτή η φάση, τι να πεις; Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, απρόβλεπτο».

Η απόδοση της ομάδας ήταν ικανοποιητική; «Όχι, δεν ήταν ικανοποιητική. Είχαμε τον έλεγχο, αλλά όχι. Χάσαμε την ευκαιρία αυτή με τον Νούχιου που πιστεύω ήταν σημαντική στιγμή. Αν έβαζε αυτό το γκολ που ήταν εύκολο να το βάλει και δεν ξέρω πως το έχασε. Από το ένα μέτρο βρήκε τον αντίπαλο. Συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο αυτό, αλλά πιστεύω αν βάζαμε ένα γκολ θα τους κερδίζαμε και άνετα».

Εκεί το έχασε ο Νούχιου ή το έβγαλε ο τερματοφύλακας; Νομίζω ότι ο τερματοφύλακας δεν κατάλαβε πως το έπιασε… «Συμφωνώ, δεν κατάλαβε πως το έπιασε. Απλά πιστεύω ότι ο Νούχιου δεν το πίστεψε. Πήγε και έκανε το σουτ και δεν το πίστεψε. Έπρεπε να μπει με περισσότερη αποφασιστικότητα στη φάση».

Διακρίναμε ότι υπήρχε επιπολαιότητα στους παίκτες του ΑΠΟΕΛ, δεν μπορούσαν να τελειώσουν φάσεις αν και έδειχνε να πατούσε καλύτερα στο γήπεδο: «Ναι, υπήρχε επιπολαιότητα. Γι’ αυτό λέω ότι θα έπρεπε να μπαίναμε στο γήπεδο με περισσότερη αποφασιστικότητα. Έπαιζαν passing game, έκαναν τακουνάκια, αλλά δεν το πήραν αποφασιστικά να μπουν στις φάσεις, να πατήσουν περιοχή, να φτιάξουν ευκαιρίες για να πετύχουμε γκολ γρήγορα. Όσο δεν σκοράρεις μπορεί να δεχθείς το γκολ και να αποκλειστείς να χάσεις και το χρήμα».

Αυτά που λέγονται για τον Ουζουνίδη ότι φέρει μεγάλη ευθύνη πώς ακούγονται στ’ αυτιά τα δικά σου; «Αν δεχθείς μία τέτοια εντάξει είναι λογικό να επιρριφθούν ευθύνες στον προπονητή. Σίγουρα έχει το μερίδιο ευθύνης ο Ουζουνίδης γιατί μπορούσε να κάνει αλλαγές νωρίτερα. Φυσικά, αυτό το λέμε τώρα γιατί μπορεί να έκανε αλλαγές στην παράταση και να κέρδιζε και να λέμε μαγκιά του Ουζουνίδη. Φέρει ευθύνη και ο Ουζουνίδης και οι παίκτες. Έπαιξαν επιπόλαια, χωρίς ψυχή και τοπ τραγικό λάθος του Ζεράλδες. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε. Ανενόχλητος εκεί σήκωσε το χέρι».

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο; Να κάνεις κάτι και να μην ξέρεις γιατί το έκανες; «Συμβαίνουν ναι, αλλά δεν είχε πίεση από παίκτη. Άπλωσε το χέρι του χωρίς να υπάρχει αντίπαλος εκεί. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί το έκανε. Είναι μυστήριο. Αυτός δεν είχε πίεση. Συνήθως απλώνεις το χέρι όταν υπάρχει σουτ ή πίεση».

O Τάκης Αντωνίου διετέλεσε και προπονητής σου; Σε δηλώσεις του είπε ότι το δίχτυο εξεύρεσης παικτών στον ΑΠΟΕΛ πρέπει να ξηλωθεί. Έχεις άποψη για αυτό; Δηλαδή πιστεύεις ότι οι ποδοσφαιριστές που έρχονται και αναλογικά με τα χρήματα που δαπανούνται να μπορούσαν να έρθουν καλύτεροι; «Σίγουρα, με τα λεφτά που πληρώνει ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε να φέρνει καλύτερους παίκτες. Αυτό φαίνεται. Δεν γίνεται να παίρνει ένας παίκτης 300.000 ευρώ και να μην σου βγάζει κάτι μέσα στο γήπεδο. Με 300.000 ευρώ έπρεπε να βγάζει φωτιές μέσα στο γήπεδο».

Ποιος παίκτης δεν σου βγάζει κάτι; «Ο Σάντος πίσω είναι λίγο αργός. Αν του βάλεις πίεση θα του πάρεις την μπάλα, δεν έχει στόφα μεγάλου παίκτη. Είναι αρχές, είναι νεοφερμένοι φυσικά δεν πρέπει να κρίνουμε αμέσως. Αλλά εκ πρώτης είναι επικίνδυνος, είναι επιρρεπής στο λάθος. Στην πορεία μπορεί να βγουν καλοί παίκτες. Χρειάζεται ομοιογένεια, πρέπει να δώσουμε λίγη πίστωση. Μετά από μία αποτυχία ξέρουμε τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ. Πρέπει να δώσουμε λίγη πίστωση».

Μέχρι και ο γιατρός ο κ. Τσούκκας έκανε κριτική σήμερα: «Ναι, όλοι θα κάνουν κριτική σήμερα».

Αυτή η ιστορία με τον Τάαμαρι επηρεάζει τον ίδιο και την ομάδα; «Σίγουρα επηρεάζει, όπως επηρέαζε και τον Νικόλα και αυτός επέλεξε να μην παίξει στην Εθνική. Δεν ξέρω ο Τάαμαρι τι γίνεται. Να μας πουν οι ιθύνοντες τι γίνεται, δεν είμαι μέσα στα πράγματα για να πω ακριβώς τι συμβαίνει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ