aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑλεξάνδρου: Το πρωτάθλημα του 2009, ο Πετρίδης, ο Ιβάν και ο Κετσπάγια

Αλεξάνδρου: Το πρωτάθλημα του 2009, ο Πετρίδης, ο Ιβάν και ο Κετσπάγια

Ως την πιο δύσκολη απόφαση της επαγγελματικής του καριέρας χαρακτήρισε ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο παλαίμαχος, πλέον, ποδοσφαιριστής που σύντομα πιάνει δουλειά ως προπονητής στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ μίλησε για όλους και για όλα στο ραδιόφωνο του Super Sport (104.0). Την απόφαση να αποχωρήσει από τον ΑΠΟΕΛ, τα όσα έζησε στην πολύχρονη θητεία του στα γήπεδα και για τον τρόπο που σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Για την δύσκολη απόφαση να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα; «Είναι η πιο δύσκολη απόφαση καθώς βάζεις ένα τέλος σε κάτι που το κάνεις από πριν να μείνεις έφηβος. Επαγγελματικά είχα αρχίσει στα 16 μου, άρα τελειώνει μια καθημερινότητα 20 χρόνων με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να το σταματήσεις. Αν με ρωτήσετε αν ήταν το ιδανικό τέλος θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αλλά χαίρομαι όπως ήρθε. Είναι ένα τέλος με αξιοπρέπεια και παρακαταθήκη αυτά που έχω πετύχει και ότι αρχίζω άμεσα στο επόμενο βήμα. Ήταν ευλογία για εμένα αυτό που προέκυψε μετά τη διακοπή του συμβολαίου με την Δόξα. Ήταν δύσκολο τις πρώτες μέρες, δεν το κρύβω ότι έγινε απότομα. Θα ήθελα να αγωνιστώ μέχρι τον Μάιο. Θεωρήσαμε ότι ήταν το καλύτερο και για την ομάδα και για εμένα».

Ήταν δύσκολη και η απόφαση πέρσι να αποχωρήσεις από τον ΑΠΟΕΛ: «Εκείνη ίσως να ήταν εξίσου δύσκολη απόφαση, δεν βοηθά να συγκρίνουμε. Ένιωθα ότι ήμουν σε θέση να αγωνιστώ οπότε προσωπικά ο στόχος που έβαλα για να πάω σε μια ομάδα που να αγωνίζομαι επετεύχθη. Αν και αυτή την στιγμή θεωρώ ότι θα μπορούσα να συνεχίσω. Το να φύγω υγιής και με το κεφάλι ψηλά ήταν κάτι που το ήθελα. Με ικανοποιεί και πήρα την κατάλληλη απόφαση την κατάλληλη στιγμή».

Είπες νωρίτερα ότι θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το τέλος: «Προσπαθώ να βλέπω την εικόνα διαφορετικά. Αν μου έλεγαν πριν 20 χρόνια ότι θα ζούσα αυτά που έζησα δεν θα με ενδιάφερε καθόλου το πώς θα σταματούσα. Υπάρχει ένδοξο τέλος και τέτοια, αλλά πολλοί έχουν σταματήσει χωρίς ένδοξο τέλος. Η ιστορία όμως δεν ξεγράφει».

Δεν σκέφτηκες να συνεχίσεις σε άλλη ομάδα; «Τις πρώτες μέρες μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ ότι είμαι σε θέση να αγωνίζομαι, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος, έκλεινα στο ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος. Όταν έφυγα από τον ΑΠΟΕΛ ήταν δύσκολο και να πάω στη Δόξα. Να έφευγα από τη Δόξα και να πάω σε τρίτη ομάδα δεν μπορούσα. Όσο κι αν το σώμα και το μυαλό μπορεί να συνεχίσει, το τι έχω γράψει στην ανακοίνωσή μου είναι αυτά που έχω μέσα μου. Είμαι βέβαιος ότι έγινε ότι έπρεπε, στην κατάλληλη στιγμή».

Έπαιξε ρόλο η εξέλιξη Χατζηλούκα στη Δόξα στην απόφασή σου; «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα περισσότερο. Καταλαβαίνω ότι θέλει να μάθει ο κόσμος. Αλλά έχω μάθει να σέβομαι, να βάζω μια τελεία και μια παύση εκεί που αξίζει. Έχω σεβασμό και πιστεύω ότι και οι ίδιοι στη Δόξα έχουν σεβασμό και ότι την άφησα με αξιοπρέπεια».

Για το ξεκίνημα στον ΑΠΟΕΛ και τους τίτλους που έχει καταγράψει: «Μπήκα το 2000 στην πρώτη ομάδα και είχε 15-16 τίτλους. Τότε, κυνηγούσαμε την Ομόνοια και νιώθαμε μειονεκτικά σε σχέση με αυτό. Ήταν και η Ανόρθωση πολύ καλή τότε, που είχε μια πορεία με συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων. Αν τότε θα μου έλεγαν ότι  θα ζούσα αυτά που έζησα με τον ΑΠΟΕΛ, με τους τίτλους, με όλες τις επιτυχίες. Κάθε πρόκριση στην Ευρώπη, κάθε ευρωπαϊκή επιτυχία, ήταν μια σπουδαιότητα. Μόνο ευλογία μπορώ να νιώθω γι’ αυτά».

Τι θυμάσαι στις αρχές, όταν πρωτοξεκίνησες; «Πρέπει να ξεκινήσω από τα πρώτα χρόνια. Θυμάμαι μια πολύ σημαντική στιγμή επί Ούχριν, είχα τραυματισμούς και μου είπα ότι δύσκολα θα έπαιζα. Εγώ του είπα ότι θα μείνω και θα προσπαθήσω. Πήρα κάποια αγωνιστικά λεπτά και στη συνέχεια έφυγε. Ήρθε ο Γιοβάνοβιτς και ήθελε να με βάλει θυμάμαι από τα πρώτα παιχνίδια. Ήταν ένα κομβικό σημείο στην καριέρα μου».

Έπαιξε ρόλο στην καριέρα σου η μετεγγραφή στη Λάρισα; «Σίγουρα η μετεγγραφή μου στην Λάρισα, με δυνάμωσε, μου έδωσε πίστη για τις δυνατότητές μου. Έφυγα από την Κύπρο σε ένα διάστημα που ήμασταν ημιεπαγγελματίες. Πήραμε και ένα κύπελλο στη Λάρισα. Όταν επέστρεψα, είχαν αλλάξει πολλά στην Κύπρο, άλλαξε το επίπεδο».

Το σημαντικό σημείο στον ΑΠΟΕΛ για την πορεία του μέχρι σήμερα: «Θεωρώ κομβικό το πρωτάθλημα του 2009 που πήραμε στον ΑΠΟΕΛ. Τόσο για την προσωπική μου συνεισφορά, αλλά και το πόσο σημαντικό ήταν. Η Ομόνοια είχε μπει για τα καλά στη διεκδίκηση εκείνου του τίτλου. Υπήρχαν αλλαγές διοικητικά σε εμάς και θυμάμαι ότι δεν ήμασταν το πρώτο φαβορί. Είχαμε κάνει όμως 16 συνεχόμενες νίκες. Δεν ήταν πιο σημαντικό αυτό το πρωτάθλημα από άλλα, ήταν όμως ένα κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία».

Για τη συνεργασία του με τον Τιμούρ Κετσπάγια: «Είναι φανερό ότι είναι γεννημένος νικητής. Αυτό που φαίνεται αυτό είναι δεν προσπαθεί να προσποιηθεί. Θεωρώ ότι έχει τον τρόπο να παίρνει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του. Τότε στον ΑΠΟΕΛ είχε έρθει και φάνηκε ότι έκανε καλή δουλεία. Στον ΑΠΟΕΛ δεν ήμαστε και οι πιο εύκολοι με τους προπονητές (γέλια). Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τις διοικήσεις για τις αποφάσεις τους. Αναλαμβάνομαι ότι ο ίδιος ήθελε περισσότερο σεβασμό. Δεν είμαι ο αρμόδιος για να κρίνω. Ο Τιμούρ είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και είμαι σίγουρος ότι η Ανόρθωση θα παραμείνει ανταγωνιστική και νομίζω ότι έχει ένα προβάδισμα από την άποψη ότι υπάρχει ένα ομαδικό πνεύμα αρκετά υψηλού επιπέδου. Δίνει ηρεμία και ώθηση στους παίκτες. Αν διαχειριστεί σωστά τις αναταραχές θα είναι εκεί».

Για τους προπονητές Ιβαν Γιοβάνοβιτς και Γιώργο Δώνη με τους οποίους πέτυχες πολλά στον ΑΠΟΕΛ; «Με είχαν για δέκα χρόνια και περισσότερο σαν ποδοσφαιριστή αυτοί οι δύο προπονητές. Αν με ρωτήσετε και ποιοι άλλοι προπονητές με επηρέασαν, μπορώ να πω ότι και στην εποχή Κρίστιανσεν επηρεαστήκαμε αρκετά με την Ισπανική φιλοσοφία. Δεν μπορεί να συγκριθεί η συνεργασία και το μέγεθος των επιτυχιών που είχαμε με τον κύριο Γιοβάνοβιτς και τον κύριο Δώνη αν και με τον κ. Κρίστιανσεν φτάσαμε μέχρι τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ που ήταν εξίσου μια τεράστια επιτυχία. Με τον κ. Γιοβάνοβιτς έχω μεγαλύτερη σύνδεση. Επέστρεψα με αυτόν προπονητή και ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες. Αυτό που τους ξεχώρισε και τον Γιοβάνοβιτς και τον Δώνη ήταν ο τρόπος που διαχειρίζονταν κρίσιμες στιγμές και ο τρόπος που έπαιρναν το μάξιμουμ από τους ποδοσφαιριστές».

Τι ξεχωριστό είχε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έφτασε τον ΑΠΟΕΛ στην επιτυχία το 2012; «Ο Ιβάν είχε και έχει μια τρομερή ικανότητα στο να εμπνέει και να καθοδηγεί τους παίκτες. Τα λόγια του συνεπαίρνουν τους ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να τα καταφέρνουν και να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα στο γήπεδο. Αυτό που τον έκανε ξεχωρίζει, είναι η διαχείριση που κάνει. Ήταν και είναι ένας κύριος. Ήταν κοντά στους παίκτες σε εκείνη την πορεία, ήταν ένα συνδυασμός από αρκετούς παράγοντες για να φτάσουμε στην επιτυχία. Οι περισσότεροι παίκτες ήταν και την προηγούμενη χρονιά μαζί. Ήταν λίγες οι προσθήκες που έγιναν. Ο Σολάρι, ο Τρισκόφσκι και ο Μαντούκα, ήταν στην ομάδα».

Για τον Πρόδρομο Πετρίδη: «Ο ΑΠΟΕΛ δεν θα είχε όλες αυτές τις επιτυχίες αν δεν είχε τον Πρόδρομο Πετρίδη. Είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν εφησυχάζει. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιτυχαίνει. Ήταν ο πρώτος που είχε το όραμα για Ευρώπη. Είναι τυχερός ο ΑΠΟΕΛ που έχει ανθρώπους που ξέρουν να διαχειρίζονται ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι συνεχόμενες επιτυχίες έχουν πάρει τον ΑΠΟΕΛ όντως σε άλλο επίπεδο».

Με ποιον ποδοσφαιριστή συνεργάστηκες καλύτερα; «Είχα αρκετούς συμπαίκτες, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Με τον Χαραλαμπίδη αν δείτε τα γκολ που συνεργαστήκαμε φαίνεται η καλή συνεργασία. Είχαμε κοινή πορεία γενικότερα με τον Κωνσταντίνο. Πιο παλιά έβρισκα με κλειστά μάτια τον Βακουφτσή, με τον Μιροσάβλιεβιτς, τον Τρισκόφσκι. Πιο μετά με τον Πιέρο είχα μια καλή σύνδεση».

Μετά από μήνυμα ακροατή ότι ήταν ο διακής ποθος αρκετών φίλων του Απόλλωνα: «Δεν είχα επίσημη πρόταση ποτέ από τον Απόλλωνα. Είναι ομάδα που σέβομαι και αν ο ΑΠΟΕΛ δεν με ήθελε και είχα πρόταση σίγουρα θα το σκεφτόμουν. Όταν επέστρεψα από την Ελλάδα είχα πρόταση από κυπριακή ομάδα για να επιστρέψω και ήμουν αρκετά κοντά. Καλύτερα να μην πω ποια ήταν η ομάδα αυτή».

Για την γνωριμία με τον Μπόι Βάτερμαν πριν έρθει στον ΑΠΟΕΛ; «Γνωριστήκαμε όταν ήρθε στον ΑΠΟΕΛ αλλά μια φορά σε ένα τραπέζι της ομάδας με ρωτούσε κάτι για τον Δώνη και προσπαθούσα να του πω ότι του αρέσει να παίζει με αυτό και αυτό τον τρόπο. Όταν ήμουν στην Λάρισα και παίζαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μας είπε ο Δώνης να πιέσουμε ψηλά σε ένα παιχνίδι με την Αλκαμαάρ και είχε έναν τερματοφύλακα που δεν καταφέρναμε να τον πιέσουμε. Ήταν πολύ καλός με τα πόδια και έδινε την μια την μπάλα δεξιά και την άλλη αριστερά και ήμουν σκασμένος εγώ. Μου χαμογέλασε και μου είπε ότι αυτός ήταν».

Για την Εθνική ομάδα: «Υπάρχει μια αναδιοργάνωση. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας φαίνονται. Παίζουν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Είναι μια φουρνιά παικτών που έχει τα στοιχεία για να πετύχει. Το πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε πράγματα στα κρίσιμα σημεία, μόνο οι προπονητές μπορούν να το κάνουν αυτό από τις μικρές ηλικίες. Σίγουρα το πώς είμαστε σαν λαός, δεν διαχειριζόμαστε σωστά τις επιτυχίες. Στην επιτυχία πανηγυρίζουμε περισσότερο και στην αποτυχία το ίδιο, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Να είμαστε συγκεντρωμένοι στο να πετύχουμε κάτι και εφόσον το πετύχουμε αυτό να χαρούμε. Έγινε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν έρχονται τα αποτελέσματα. Πρέπει να γίνει δουλειά από τις μικρότερες ηλικίες και σιγά, σιγά να χτίσουμε μέσα από τους χαρακτήρες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ