aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΆκυρο το... γκολ του Αλωνεύτη από την 1η Ιουνίου!

Άκυρο το… γκολ του Αλωνεύτη από την 1η Ιουνίου!

Μπόλικη συζήτηση και διαμαρτυρίες από πλευράς Ένωσης «σήκωσε» η φάση του 29′ στον επαναληπτικό ημιτελικό αγώνα κυπέλλου με τον ΑΠΟΕΛ. Ο Στάθης Αλωνεύτης σε προσπάθεια του να σκοράρει βρέθηκε στο έδαφος, η μπάλα κτύπησε στο χέρι του και κατέληξε στα δίκτυα με τους γαλαζοκίτρινους να ισοφαρίζουν σε 1-1. Ο Λούκας Σωτηρίου έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από τον Κύπριο εξτρέμ του ΑΠΟΕΛ και το τέρμα μέτρησε κανονικά.

Ορθή η απόφαση του διαιτητή, όμως η φάση αυτή είναι διδακτική ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Από την Ιουνίου, λοιπόν, το γκολ του Αλωνεύτη θα έπρεπε να ακυρωθεί ως χέρι, αφού αυτό προνοείται στις τροποποιήσεις των κανονισμών της ΙFAB.

Διαβάστε επίσης: Το γκολ-χέρι του Αλωνεύτη, το πέναλτι και η φάση

Οι νέες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στο γράμμα του νόμου και θα μπουν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2019. Στην ουσία, η IFAB για πρώτη φορά προσπαθεί να επαναδιατυπώσει τις οδηγίες που αφορούν στη χρήση των χεριών, να κάνει την παράβαση πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη από διαιτητές, Τύπο και κόσμο.

Αυτά ισχύουν μέχρι τώρα

Ας θυμηθούμε πρώτα τι έλεγε μέχρι τώρα ο κανονισμός για το χέρι. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Το κρίσιμο σημείο, η πρόθεση δηλαδή, προσδιοριζόταν με βάση τρεις παραμέτρους.

Η πρώτη ήταν το απλό, το αν πηγαίνει το χέρι στην μπάλα. Η δεύτερη η απόσταση, για να «συγχωρέσει» περιπτώσεις που ο παίκτης δεν περιμένει την μπάλα πάνω του και αυτή έρχεται από πολύ κοντά. Η τρίτη ήταν η περίφημη θέση των χεριών. Τίποτε άλλο δεν έλεγαν οι κανονισμοί, ούτε για το που πάει η μπάλα, ούτε για παίκτη που κάνει τάκλινγκ, κτλ. Πλέον, οι νέοι κανονισμοί έρχονται να τα σβήσουν όλα αυτά και να τα βάλουν σε πιο καθορισμένα «κουτάκια».

Πότε έχουμε παράβαση στους νέους κανονισμούς

Πάμε να τα δούμε, ένα προς ένα. Πότε έχουμε παράβαση για χέρι;

Η «ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα» προφανώς και εξακολουθεί να συνιστά παράβαση.

Παράβαση επίσης έχουμε όταν «το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο». Εδώ για πρώτη φορά δίνεται πιο σαφής ερμηνεία στο «η θέση των χεριών».

Σαφής οδηγία για παράβαση «όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου», ακόμα και σε τάκλινγκ. Με την υποσημείωση εδώ πως δεν υπάρχει παράβαση αν η μπάλα βρει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του παίκτη, άτσαλο διώξιμο, κτλ.

Καταργείται η δικαιολογία της απόστασης. Το «χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο» και το «χέρι πάνω από τον ώμο» θεωρούνται παράβαση, ακόμα κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο.

Πότε δεν έχουμε παράβαση;

Οι κανονισμοί για πρώτη φορά εξηγούν τι ΔΕΝ συνιστά παράβαση.

Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού.

Όταν η μπάλα έρχεται από αντίπαλο που είναι πολύ κοντά (εκτός κι αν το χέρι είναι στις «αφύσικες» θέσεις που εξηγήσαμε πριν).

Όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και δεν το κάνει «αφύσικα μεγαλύτερο».

Όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

Τι ισχύει για τον επιθετικό

Για πρώτη φορά έχουμε διατύπωση κανονισμών που αφορούν το χέρι των επιτιθέμενων παικτών.

Υπάρχει παράβαση όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος μετά σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ.

Όταν σκοράρει με το χέρι, ακόμα και χωρίς να το θέλει, η μπάλα πχ βρίσκει πάνω του.

Με αυτές τις τελευταίες οδηγίες η IFAΒ θέλει να βγάλει εντελώς το χέρι από τις επικίνδυνες προσπάθειες των επιτιθέμενων, αλλά να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί αν πχ η μπάλα χτυπάει στο χέρι ενός παίκτη χαμηλά στο γήπεδο, εκεί που δεν μπορεί να σκοράρει ή να δημιουργήσει ευκαιρία για γκολ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ