aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ1993: Η τεσσάρα, το αντίο των Γιούγκο και η αποκάλυψη του Ιωάννου

1993: Η τεσσάρα, το αντίο των Γιούγκο και η αποκάλυψη του Ιωάννου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Το έκανε ξανά! Ο ΑΠΟΕΛ έσωσε άλλη μια χρονιά, μέσω της διοργάνωσης του Κυπέλλου. Και το έκανε πανηγυρικά! Κέρδισε με 4-1 τον Απόλλωνα στο ΓΣΖ, τη δεύτερη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες σε τελικό στην Ιστορία τους. Από την άλλη, οι Λεμεσιανοί έχασαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και τους δύο τίτλους, με έντονο το αίσθημα της πίκρας να τους κυριαρχεί.

Ο Απόλλων φάνταζε να πατά καλύτερα στα πόδια του σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 1992-93. Στο πρωτάθλημα έχασε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική από την Ομόνοια στο Μακάρειο. Βολευόταν και με ισοπαλία, αλλά ηττήθηκε με 2-0 και ήλπιζε ότι θα εύρισκε παρηγοριά με την κατάκτηση του κυπέλλου.

Στον πάγκο δέσποζε η φυσιογνωμία του Ντίτελμ Φέρνερ, του Γερμανού τεχνικού των επιτυχιών. Ο Μιλένκο Σπόλιαριτς ήταν ο «μαέστρος της ορχήστρας», στην πρώτη του σεζόν στην Κύπρο. Στην επίθεση, βρισκόταν ο ικανότατος σκόρερ, Σλάντζαν Τσέποβιτς.

Από εκεί και πέρα, υπήρχαν ο αρχηγός Γιαννάκης Γιαγκουδάκης και οι Χριστοφή, Αντρελής, Τσολάκης, Πίττας, Ιωσηφίδης, Χαραλάμπους και τόσοι άλλοι, που κατέστησαν μεγάλο τον Απόλλωνα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90.

«Σκιά» ο ΑΠΟΕΛ

Στον αντίποδα, ο ΑΠΟΕΛ παρουσίαζε σκαμπανεβάσματα. Η αρμάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ, η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της ένα χρόνο προηγουμένως, αλλά και που υποχρέωσε τη μεγάλη ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε δύο ισοπαλίες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ήταν σαν να μην υπήρχε.

Οι Σίνισα Γκόγκιτς και Τόζα Σάπουριτς ήταν σκιά του εαυτού τους, ενώ και άλλοι ποδοσφαιριστές δεν απέδωσαν όσα σε προηγούμενες χρονιές. Μοναδικός διασωθείς, ο Γιάννος Ιωάννου, αλλά και αυτός δεν ήταν αρκετός.

Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Προπονητής στον τελικό για τους πρωτευουσιάνους, ήταν ο παλιός άσος της ομάδας και αρκετά χρόνια αργότερα μέλος της διοίκησης, Τάκης Αντωνίου, ο οποίος διαδέχτηκε τον Πολωνό.

Σαρωτικός

Στις ασκήσεις επί χόρτου, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον τίτλο επιβλητικά. Ο Τόζα Σάπουρις άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι και ο Μιλένκο Σπόλιαριτς ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο. Τη σκυτάλη πήραν μία φορά ο Άντρος Σωτηρίου και δύο ο Γιάννος Ιωάννου.

ΣΚΟΡΕΡ: Σάπουριτς (16’ πεν.), Σωτηρίου (65’), Ιωάννου (71’, 83’) / Σπόλιαριτς (62’ πεν.)

ΑΠΟΕΛ: Πετρίδης, Ν. Σατσιάς (89’ Χαραλάμπους), Κ. Μιαμηλιώτης, Κώστα, Κλεάνθους, Σάπουριτς, Αριστοκλέους, Σωτηρίου, Γκόγκιτς, Ιωάννου, Χατζηλουκας (88’ Πούνας).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τάκης Αντωνίου

ΑΠΟΛΛΩΝ: Μ. Χριστοφή, Αντρελλής, Πίττας, Ιωάννου, Π. Χριστοφή, Γιαγκουδάκης, Χρ. Χριστοφή (82’ Καψάλης), Σπόλιαριτς (63’ Ιωσηφίδης), Τσέποβιτς, Τσολάκης, Χαραλάμπους.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντίτελμ Φέρνερ

ΓΙΑΝΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Προσπάθησα για Τόζα και Σίνισα…»

Ο Γιάννος Ιωάννου έπλεξε το εγκώμιο στη δουλειά που έκανε ο Τάκης Αντωνίου, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιάτσεκ Γκμοχ. «Δουλέψαμε στην τακτική, στη φιλοσοφία και την ψυχολογία. Στον τελικό βγήκαν όλα αυτά, αφού φάνηκε ότι ήμασταν πιο έτοιμοι από τον αντίπαλο». Όσο για το παιχνίδι, παραδέχτηκε ότι ο Απόλλωνας ήταν καλύτερος στην αρχή του β’ ημιχρόνου και μέχρι το λεπτό που ισοφάρισε (σ.σ.: 62’).

«Απαντήσαμε, όμως, γρήγορα με τον Σωτηρίου και από εκείνο το σημείο πήραμε τέτοια ψυχολογία που πιέζαμε σε όλο το γήπεδο. Επιβληθήκαμε 100% και ήταν θέμα χρόνου να σκοράρουμε ξανά. Όταν σημείωσα το τρίτο γκολ, δεν γινόταν να χάσουμε εκείνο το παιχνίδι. Μετά και από αυτό ο Απόλλων έπεσε ψυχολογικά και αποτέλεσμα ήταν να σκοράρω ξανά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε στην «Goal News» στις 12 Μαΐου 2010 ότι εκείνο το κύπελλο ήταν συγκινητικό. Τόζα Σάπουριτς και Σίνισα Γκόγκιτς έδιναν την τελευταία παράσταση με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα (σ.σ.: ασχέτως του ότι και οι δύο επέστρεψαν μερικά χρόνια μετά, αλλά σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας). «Ήταν πολύ περίεργα τα συναισθήματα που βγήκαν, γιατί είχαμε συνδεθεί πολύ με αυτά τα παιδιά. Όσοι αγωνιστήκαμε στον ΑΠΟΕΛ τότε, είμαστε μέχρι και σήμερα συνδεδεμένοι μαζί τους».

Ακολούθως, αποκάλυψε ότι μετά τον τελικό, έκανε προσπάθεια για να παραμείνουν στην ομάδα, αλλά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα πια. «Πήγα εγώ ο ίδιος και συζήτησα με το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού ήταν επιθυμία όλης της ομάδας να παραμείνουν, αλλά ήταν πια αργά».

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ

>> Ένα από τα σπάνια φαινόμενα: Ο Τάκης Αντωνίου πανηγύρισε δύο τίτλους, με δύο διαφορετικές ομάδες. Αρχικά κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας με την Ομόνοια Αραδίππου και στη συνέχεια το κύπελλο με τον ΑΠΟΕΛ. Μάλιστα, στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόταση των γαλαζοκιτρίνων και ανέλαβε και για την επόμενη σεζόν.

>> Πιθανό να πρόκειται για το αρνητικότερο ρεκόρ στην ιστορία των τελικών κυπέλλου Κύπρου – τουλάχιστον – τα τελευταία 40 χρόνια. Λόγω του ότι μόνο η κεντρική εξέδρα του ΓΣΖ υπήρχε τότε, οι δυο ομάδες πήραν από 3.500 εισιτήρια. Οι γαλαζοκίτρινοι τα πούλησαν όλα, ενώ οι κυανόλευκοι  πούλησαν πολύ λιγότερα.

>> Ο Τόζα Σάπουριτς επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ και από άλλες δύο ιδιότητες. Προπονητής για λίγους μήνες του 1996 και του 2000, ενώ είναι ο νυν διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου από τον Ιανουάριο του 2016.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ