aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ1986: Ανατροπή προγνωστικών, 100άρι από τον Ζάτινα και αλλαγή έδρας

1986: Ανατροπή προγνωστικών, 100άρι από τον Ζάτινα και αλλαγή έδρας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις στην ιστορία του Απόλλωνα ήταν ο τελικός κυπέλλου, που έγινε στο Τσίρειο στις 23 Ιουνίου του 1986. Οι κυανόλευκοι ήταν το αουτσάιντερ, αν και στην έδρα τους, απέναντι στον εστεμμένο πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ, αλλά ανέτρεψαν τα προγνωστικά, κερδίζοντας με 2-0 και κλείνοντας πανηγυρικά μία σεζόν που φαινόταν χαμένη. Ήταν η τρίτη κατάκτηση κυπέλλου και τίτλου για τη λεμεσιανή ομάδα, 19 χρόνια μετά την προηγούμενη, η οποία έγινε το 1967. Ήταν ο πρώτος τελικός ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον ΑΠΟΕΛ.

Το φαβορί

Οι γαλαζοκίτρινοι είχαν εκπληκτική ομάδα εκείνη την περίοδο και διεκδίκησαν το νταμπλ για πρώτη φορά από το 1973. Ο Τόμι Κάσιντι ήταν στον πάγκο, οδηγώντας τους στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το δίδυμο των ξένων, οι Άγγλοι Ίαν Μουρς και Τέρι ΜακΝτέρμοτ, ήταν από τα καλύτερα της ποδοσφαιρικής ιστορίας του νησιού μας.

Ο Γιάννος Ιωάννου ήταν τότε στα φόρτε του, αφού αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γιώργος Παντζιαράς, ενώ μαζί του ήταν και τα αδέλφια του, ο αρχηγός Νίκος και ο Κούλης. Με φόρα από το πρωτάθλημα, οι πρωτευουσιάνοι πήγαν στη Λεμεσό, με τον κόσμο τους να απαιτεί την κατάκτηση του νταμπλ.

Ανάποδη ψυχολογία

Για τον Απόλλωνα, αντιθέτως, όλα πήγαιναν ανάποδα εκείνη τη σεζόν. Μπορεί να τερμάτισε τρίτος μόνο τρεις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Ομόνοια, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν φερόταν ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.

Μάλιστα, οι φήμες οργίαζαν για απόφαση απόλυσης του Τσέχου τεχνικού, Γιόζεφ Ζάτινα, με το τέλος της σεζόν. Η απόφαση για απομάκρυνσή του βγήκε, αφού πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα έφτανε η λεμεσιανή ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου.

Όπως συμβαίνει πολλές φορές στο ποδόσφαιρο, όμως, η αλήθεια του γηπέδου ήταν πολύ διαφορετική από τη θεωρία. Ο Απόλλων ήταν πολύ καλύτερος του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος δεν δικαίωσε σε καμιά περίπτωση την ετικέτα του φαβορί, αλλά ούτε και θύμιζε ομάδα που διψούσε για το πρώτο της νταμπλ μετά από 13 χρόνια.

ΑΠΟΛΛΩΝ-ΑΠΟΕΛ 2-0

ΣΚΟΡΕΡ: Κένι (57’ πεν.), Σωκράτους (64’)

ΑΠΟΛΛΩΝ: Κονιώτης, Πιερής, Πίττας, Αντρελλής, Γιαγκουδάκης, Σωκράτους (88’ Σταύρος), Κένι, Χριστοδούλου (81’ Εφραίμ), Ιωάννου, Τέμπλαρ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Zάτινα.

ΑΠΟΕΛ: Γ. Παντζιαράς, Ιωαννίδης, Μαγνήτης (69’ Κωνσταντινίδης), Μισός, N. Παντζιαράς, Μακ Ντέρμοτ, Κ. Παντζιαράς, Προκόπης, Μουρς, Ιωάννου, Κλεάνθους.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κάσιντι.

Έγινε «καπνός» ο Ζάτινα!

Με τη λήξη του αγώνα, ο Τσέχος τεχνικός του Απόλλωνα, Γιόζεφ Ζάτινα, χωρίς να πανηγυρίσει καθόλου, αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας, αμέσως μετά τη στέψη της ομάδας του. Οι πιο πολλοί απέδωσαν την ενέργειά του στο γεγονός ότι ήξερε πως εκείνο ήταν το τελευταίο του ματς. Υπήρχε έντονη φημολογία, ότι οι διοικούντες πήραν την απόφαση να λύσουν τη συνεργασία μαζί του, γιατί είχαν περισσότερες απαιτήσεις στο πρωτάθλημα.

Η κίνησή του και εν μέσω άκρατου ενθουσιασμού στην οικογένεια της λεμεσιανής ομάδας, καταδεικνύει πώς αισθανόταν εκείνη τη στιγμή. Η κατάκτηση του κυπέλλου, πάντως, δεν ήταν δυνατόν να ανατρέψει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Απόλλωνα.

«Σκόραρα και τελείωσε…»

«Ο Γιαγκουδάκης ανέκοψε επίθεση του ΑΠΟΕΛ, από την άμυνα προχώρησε και όταν πέρασε το κέντρο, με είδε και μου έδωσε πάσα. Εγώ με τη σειρά μου, βλέποντας τον Γιώργο Παντζιαρά να βγαίνει, την έριξα από πάνω του και εκεί ο τελικός είχε κριθεί», δήλωσε στις 11 Μαΐου 2010 στην «Goal News», ο σκόρερ του δεύτερου γκολ του Απόλλωνα, Ανδρέας Σωκράτους.

«Έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι, δεν μπορούσε να ανατραπεί το σκορ», πρόσθεσε. Ο παλαίμαχος άσος του Απόλλωνα θυμάται τη χαρά που πήρε ο κόσμος της ομάδας του: «Υπήρχε δίψα μεγάλη, αφού οι φίλοι μας έκαναν πολύχρονη υπομονή. Η χαρά μας ήταν διπλή, αφού κατακτήσαμε έναν τίτλο, ενώ παράλληλα ικανοποιήσαμε τόσο κόσμο».

Αλλαγή έδρας

Η κλήρωση για το πού θα γινόταν ο τελικός, πραγματοποιήθηκε στο πάλαι ποτέ πολυτελές ξενοδοχείο της Λευκωσίας «Φιλοξένια». Αρχικά, κληρώθηκε να γίνει το παιχνίδι στο Μακάρειο. Για αδιευκρίνιστους λόγους, όμως, οι αρμόδιοι της ΚΟΠ επέστρεψαν στην αίθουσα της σύσκεψης και βγαίνοντας έξω είπαν απλώς ότι έγινε ξανά η κλήρωση και ότι ο τελικός θα γινόταν στο Τσίρειο.

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ

>> Ο σκόρερ του πρώτου γκολ του αγώνα, Ντέιβιντ Κένι, αποκτήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ το 1987, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαίωσε την κίνηση αυτών που τον επέλεξαν. Μετά από μία αποτυχημένη σεζόν, αποτέλεσε παρελθόν.

>> Ο Τόμι Κάσιντι το φυσούσε και δεν κρύωνε, μετά την απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας του, μη μπορώντας να πιστέψει πώς χάθηκε ο τίτλος, χωρίς να το παλέψουν οι ποδοσφαιριστές του. Το ίδιο μεγάλη ήταν και η απογοήτευση του διδύμου των ξένων, Ίαν Μουρς και Τέρι ΜακΝτέρμοτ.

>> Δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε εκείνο τον τελικό, έχουν αποχαιρετήσει δυστυχώς πρόωρα τα εγκόσμια. Πρόκειται για τον Γιαννάκη Ιωάννου του Απόλλωνα και τον Ίαν Μουρς του ΑΠΟΕΛ.

>> Στο 81’ της συνάντησης πέρασε αλλαγή για τον Απόλλωνα ο Ανδρέας Εφραίμ, πατέρας του ακραίου επιθετικού του ΑΠΟΕΛ, Γιώργου Εφραίμ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ