aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗ«Το βίντεο του Λόρια ήταν ένα στοιχείο, κατέθεσαν σχεδόν όλοι»

«Το βίντεο του Λόρια ήταν ένα στοιχείο, κατέθεσαν σχεδόν όλοι»

Για τους όρους εντολής της Επιτροπής Δεοντολογίας και προστασίας του Αθλητισμού τον τρόπο δράσης της και το σκηνικό αμφισβήτησης που έχει δημιουργηθεί μετά την εντολή διεξαγωγής έρευνας για τον αγώνα Ανόρθωση – Απόλλων μίλησε στο ραδιόφωνο του Active (17,4 & 102,5) το μέλος της Επιτροπής και ανακριτής στις υποθέσεις που διερευνώνται, Χάρης Σαββίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως η Επιτροπή δεν ενήργησε με το νεύμα του Λόρια στο πέναλτι ως μοναδικό στοιχείο, αλλά ήταν μία σειρά από παράγοντες και στοιχεία που είχαν έναν κοινό παρονομαστή και δημιουργήθηκε ένα πρώτο ενδιαφέρον να ζητηθεί και η άποψη ειδικών εκτός Κύπρου στο πλαίσιο των συνδέσμων και των επαφών που έχει στην κοινή πλατφόρμα στο «γκρουπ της Κοπεγχάγης».

– Ποιοι είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής; «Σε ό,τι αφορά στους όρους εντολής σας παραπέμπω στο νόμο σύστασης της Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά εμάς διοριστήκαμε τον Φεβρουάριο πριν από 7-8 μήνες (πενταμελής επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο). Οι αρμοδιότητες μας είναι συγκεκριμένες και αφορούν διερευνητικό έργο με πράξεις διαφθοράς στο χώρο του Αθλητισμού Γενικότερα και ορίζει αδικήματα που εμπίπτουν στο έργο της Επιτροπής όπως ασυμβίβαστο, χειραγώγηση αγώνων. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η πρόληψη και ο καθορισμός πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών που δίνονται στις Ομοσπονδίες για να υπάρχει οργάνωση και εξορθολογισμός στη διαδικασία. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά όλο το φάσμα του αθλητισμού και εκεί χρειάζεται προσοχή και δουλειά».

-Από πού προέρχονται οι πληροφορίες σας; «Εύστοχο το ερώτημα μας, είναι μια ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε. Σε ότι αφορά στην πληροφόρηση μας. Μέσα ακόμη και από την νομοθεσία, γίνεται πρόβλεψη ώστε η συγκεκριμένη επιτροπή να είναι η εθνική πλατφόρμα που συμμετέχει στη διεθνούς σύμβαση κατά της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων. Ο νόμος ορίζει πως η επιτροπή είναι μέλος και εθνική πλατφόρμα του συμβουλίου της Ευρώπης. Έχουν γίνει και γίνονται επικοινωνίας με τις αντίστοιχες επιτροπές στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν. Είναι σύνολο 33 χώρες. Συμμετέχει και η Interpol, η Europol αλλά και η UEFA. Άλλες εταιρείες παρατηρούν τη στοιχηματική δραστηριότητα εκεί που είναι δυνατό, που υπάρχει υποψία».

-Γιατί δεν ενημερώθηκε η UEFA για αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα; «Όπως ήταν το καθεστώς, είναι ότι σε συνεννόηση με τις εθνικές ομοσπονδίες και μέλη της UEFA, έχει δικό της πρωτόκολλο που κοινοποιεί τους φακέλους. Εδώ και ένα χρόνο, όπως είπε η ΚΟΠ, ισχύει αυτό το πράγμα. Η Ομοσπονδία επικοινωνεί με την UEFA και τους μετέφερε να στέλνει τους φακέλους και στην Αστυνομία. Στο πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης, είναι υπό διαμόρφωση ένα πρωτόκολλο στο οποίο σε ένα πιο διευρυμένο πεδίο συνεργασίας, η UEFA αναλαμβάνει τις εκθέσεις να τις ανεβάζει σε κοινή πλατφόρμα και έτσι ενημερώνονται τα μέλη που έχουν πρόσβαση. Κάτω από το δικό μας πλαίσιο έχουμε και υπό παρακολούθηση κι άλλα πρωταθλήματα. Έρχεται πληροφόρηση από τις επιτροπές αλλά και από τις εταιρείες, που κοινοποιείται. Μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε κι εμείς. Είναι στοιχεία τα οποία η UEFA τα έχει διαβιβάσει πάνω στην πλατφόρμα και τα έχουμε λάβει εμείς».

-Τα στοιχεία που ήρθαν περιλαμβάνουν ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα; «Αυτά που είπα αφορούν στα φιλικά (σ.σ. Καρμιώτισσα – ΑΕΛ και Καρμιώτισσα – Απόλλων). Η ΚΟΠ μας επιβεβαίωσε πως βάση του δικού της πρωτόκολλου, πως δεν έχουν πληροφόρηση. Άρα μας λένε πως αν προκύψει οπουδήποτε πειθαρχικό ζήτημα μετά την έρευνα την δική μας, που αφορά στην Ομοσπονδία, είμαστε στην διάθεση σας για να ενεργοποιήσουμε την δική μας διαδικασία».

-Για το θέμα του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης τα στοιχεία που ήρθαν το βράδυ της αναμέτρησης, μιλούσαν για στοιχηματική δραστηριότητα; «Η Επιτροπή σε ό,τι αφορά στον συγκεκριμένο αγώνα, το πρωί της Δευτέρας (σ.σ. την επομένη), λάβαμε κάποια βίντεο και κάποια πληροφόρηση για δηλώσεις ή μη δηλώσεις που έγιναν με το πέρας του αγώνα και αυτό που κάναμε και το ξεκαθαρίζω, ήταν: Η Επιτροπή δεν ενήργησε με το νεύμα του τερματοφύλακα ως μοναδικό στοιχείο στο πέναλτι. Ήταν μία σειρά από παράγοντες και στοιχεία που είχαν έναν κοινό παρονομαστή και δημιουργήθηκε ένα πρώτο ενδιαφέρον να ζητηθεί και η άποψη ειδικών εκτός Κύπρου στο πλαίσιο των συνδέσμων και των επαφών που έχουμε στην κοινή πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουμε. Εξ ου και διαβιβάστηκαν κάποια στοιχεία. Εκείνο που προέκυψε ήταν ότι σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία που μας διαβιβάστηκαν και υποψίες από προηγούμενες καταστάσεις, ομόφωνα μας δόθηκε πράσινο φως ότι υπάρχει κάτι που χρήζει διερεύνησης κατά κάποιον τρόπο».

Στοιχηματική δραστηριότητα υπήρξε; Ναι ή όχι; «Υπήρχε πληροφορία ότι πολύ πιθανόν να υπήρξε στοιχηματική δραστηριότητα εκτός του πλαισίου του εποπτευόμενου στοιχήματος».

-Λέγοντας μη εποπτευόμενο στοίχημα, εννοείτε ότι υπήρχε δραστηριότητα σε άλλες χώρες που δεν μπορούν να παρακολουθούν τη στοιχηματική δραστηριότητα. Αυτό εννοείται; «Μάλιστα, ναι…».

-Και αυτή την πληροφορία σας την έστειλαν στην πλατφόρμα από το εξωτερικό; Είναι καταγραμμένη και όποιος έχει πρόσβαση στα στοιχεία στην πλατφόρμα θα βρει αυτό το πράμα; «Όχι, δεν είναι έτσι, μην το νομίζετε αυτό… Ο χρόνος που μεσολαβεί και η ενημέρωση και ο τρόπος που λειτουργούν αυτά τα ζητήματα, πάντα έχεις απέναντί σου και το χρόνο. Δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία. Η πληροφόρηση αυτή και οποιαδήποτε πληροφόρηση μπορεί να δοθεί και προφορικά. Ό,τι χρίζει διερεύνησης… Στο παρελθόν μπορεί να υπήρξε ζήτημα που να αφορούσε στοιχηματική δραστηριότητα αλλά να μην ήταν εποπτευόμενη, αλλά να υπήρχε μία φήμη ή μία καταγγελία που να έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον μη εποπτευόμενης αθλητικής δραστηριότητας. Αν με ρωτάτε τι οδηγίες υπάρχουν από την Interpol, διότι είναι απίστευτη η αξία της πληροφόρησης και της βοήθειας που μας δίδεται σε αυτά τα ζητήματα, είναι τέτοια που και μέσω σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, αρκεί και η παραμικρή φήμη για να τύχει διαδικασίας διερεύνησης όταν έχουμε να κάνουμε με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Αν έρθει κάποιος και αναφέρει μία πληροφορία ή φήμη, ταχέως και με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, με διαβούλευση και με πιο ειδικούς, είναι ποιος είναι αυτός που λέει την πληροφορία, ποιο το κίνητρό του, τι είδους πληροφορία είναι και σε ποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ένας μηχανισμός να κινηθεί και σε διάστημα λίγων ωρών να δοθεί σχετική κόκκινη ειδοποίηση, όπως και έγινε αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ των μελών όλων των εθνικών πλατφόρμων σε όλες τις χώρες. Το βίντεο ήταν απλά ένα στοιχείο».

-Μας είπε αρχικά ο κ. Παπαχαραλάμπους ότι ήταν και στοιχηματική δραστηριότητα, μετά το απέσυρε, μετά μίλησε για τη υψηλή απόδοση του 3-1 για τον Απόλλωνα που πλήρωνε καλά και το τρίτο ήταν το «no comment» του Κετσπάγια. Σήμερα (σ.σ. χθες) είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους ότι κάποιοι παράγοντες αρνούνται να καταθέσουν. Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε μήπως στο δημοσίευμα του «Goal» που λέει πως επιδότης-κομιστής της κλήτευσης του Κετσπάγια πήγε στα γραφεία της Ανόρθωσης και τον αναζητούσε το μεσημέρι της ημέρας που η ομάδα της Αμμοχώστου αγωνιζόταν στη Βασιλεία για το Γιουρόπα Λιγκ; «Το δημοσίευμα αυτό δεν το διάβασα το ακούω τώρα όμως. Σε μένα διαβιβάστηκε πως σε ΜΜΕ αναφέρεται πως ο Κετσπάγια αναζητήθηκε μόνο κατά το χρόνο που έλειπε η αποστολή της Ανόρθωσης στην Ελβετία. Η αλήθεια είναι ότι, όταν δίνονται κλήσεις προς επίδοση ενεργοποιείται ένας μηχανισμός και είναι δουλειά των επιδοτών. Η Επιτροπή ενημερώνεται από τους επιδότες κατά πόσο εκτελέστηκε η επίδοση. Σε ό,τι αφορά στον Κετσπάγια η ενημέρωση που είχαμε σε διαφορετικούς χρόνους, έγινε προσπάθεια επίδοσης, δεν ήταν εύκολο και δεν ολοκληρώθηκε η κλήτευσή του λόγω και των περιοριστικών μέτρων και άλλων λόγων».

-Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Παπαχαραλάμπους που λέει ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ενδεχομένως να είναι στο pay roll των ομάδων; «Μην με ρωτάτε και δεν συμμερίζονται τίποτα από αυτά τα πράγματα. Ο νόμος ορίζει ότι ο ερευνών λειτουργός κατά το στάδιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, απολαμβάνει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες που έχει η Επιτροπή ολόκληρη. Σε ό,τι αφορά εμένα συμφωνούμε και εδώ όλοι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος όλων των αθλητικογράφων και βασιζόμαστε και σε εσάς σε ό,τι έχει να κάνει με υπό εξέλιξη διερεύνηση ή στοιχεία που προσδοκούμε να λάβουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας».

-Γιατί ενοχλείται η Επιτροπή για την Ανακοίνωση της Αρχής Στοιχημάτων περί άστοχης τοποθέτησης του κ. Παπαχαραλάμπους; «Μην επικεντρώνεστε μόνο στο κομμάτι του στοιχήματος. Το στοίχημα είναι μία ένδειξη ανάμεσα σε πολλές άλλες που μπορεί να έρθουν, να αξιολογηθούν και πίσω από αυτά να κρύβεται χειραγώγηση. Το στοίχημα είναι μία δυνατή ένδειξη που έχει τις δυσκολίες της όταν φτάσει στο σημείο της διερεύνησης. Ίσως εσείς να έχετε και περισσότερη πείρα από εμένα και να ξέρετε ότι ένας αγώνας μπορεί να στηθεί με ποικίλους τρόπους και τρόπους που δεν περιλαμβάνουν άμεσο χρηματικό όφελος. Δεν θα βγάλω δηλαδή από την τσέπη μου 100.000 ευρώ και να τα δώσω για να αγοράσω παιχνίδι. Έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να μοιραστούν μαζί μας στοιχεία ή πληροφορίες. Τρόπους με τους οποίους είτε άμεσα, είτε εξ ακοής, είτε εις γνώσιν τους και κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Δεν είναι εύκολο το έργο μας, κάθε άλλο…».

-Για την Ανόρθωση και τον Απόλλωνα που με επιστολή τους στον ΠτΔ παρουσιάζονται ενοχλημένοι με τη στάση του κ. Παπαχαραλάμπους; «Θεωρώ πως υπάρχει μία αρνητική προδιάθεση για την επιτροπή. Είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες στο να ξεκινάς μία έρευνα και σε όλη αυτή τη διαδρομή να διατηρείς και την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία σου και αντιλαμβάνεστε κάποιες φορές αυτό δεν γίνεται για διάφορους λόγους, επειδή μπορεί να εμπλέκονται τρίτοι ή να γίνονται λάθη και από εμάς. Αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης και εγώ προσωπικά».

-Πόσοι έχουν καταθέσει έως τώρα; «Κατέθεσαν σχεδόν όλοι σε όσους εκδοθεί κλήση και άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως. Οι κλήσεις που εκδόθηκαν σε πρώτη φάση ήταν τρεις και αυξήθηκαν στην πορεία βάσει πληροφοριών που μας διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα από το εξωτερικό»

-Πότε πήρατε την πρώτη ειδοποίηση για να προσέξετε το παιχνίδι; «Γύρω στις 8:15 – 8:20 το πρωί της Δευτέρας (σ.σ. την επομένη του αγώνα). Το Δελτίο Τύπου που είναι και το μόνο που εκφράζει την Επιτροπή, εστάλη προς το ΚΥΠΕ η ώρα 13:07 την επομένη του αγώνα».

-Έχετε την ευελιξία να ολοκληρώνετε υποθέσεις σύντομα; «Έχουμε μία άριστη συνεργασία με την Αστυνομία και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα τη δικιά μας και έχει δεσμευθεί και η ΚΟΠ ενώπιών μας ότι το ίδιο θα πράξει για ό,τι ζητηθεί από την πλευρά μας. Οπότε θεωρώ ότι, σε ό,τι αφορά στη συλλογή πληροφοριών πέραν κάποιων πιθανών εξαιρέσεων στο ζήτημα πόσο διατεθειμένοι είναι οι παράγοντες να μας βοηθήσουν ή να μας δυσκολέψουν στο να προσέλθουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ