aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΤο θρίλερ με τους Τακτακαλίτες!

Το θρίλερ με τους Τακτακαλίτες!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η τελευταία φορά που η Ανόρθωση υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό σε αγώνα πρωταθλήματος ήταν προ τετραετίας και… βάλε. Συγκεκριμένα ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2013. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Πάρα πολλά και στις δύο ομάδες… Αρκετοί από τους φίλους  της «Κυρίας» μετά δυσκολίας θα θυμούνται ότι είχαν στην ομάδα τους τον Ρούι Ντουάρτε και τον… Γκάλαμαζ. Θα θυμούνται σίγουρα τον Λαβόρδε, τον Ιτζχάκι, τον Ίλιτς, τον Κάλβο, τον Οκκά, τον Αβραάμ, τον Σκοπέλίτη, τον Αλέξα, τον Λαμπαν και τους λοιπούς άσους εκείνης της περιόδου. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η τελευταία ομάδα που διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Σε μία σεζόν που είχε πολλές πιθανότητες, αλλά «κλάταρε» στα τελευταία στάδιά της, ενώ υπήρχε έντονη γκρίνια για τη διαιτησία. Ας επιστρέψουμε, όμως, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2013. Η Ανόρθωση του Ρόνι Λέβι είχε νικήσει την Ομόνοια στο ΓΣΠ με 3-1 και στην 20η αγωνιστική φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Το γήπεδο γεμάτο και νωρίς – νωρίς προδιαγράφεται μία εύκολη επικράτηση για τους κυανόλευκους. Με δημιουργό τον Οχαγιόν, πριν συμπληρωθεί το ημίωρο ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0, με σκόρερ τους Ιτζχάκι (26’) και Οκκά (28’).

Η… κακιά στιγμή του διαιτητή Χαράλαμπου Σκαπούλη (δεν σφύριξε πεντακάθαρο φάουλ στο κέντρο του γηπέδου), έδωσε την ευκαιρία σε έναν 19χρονο Ιταλό, τον Γκαετάνο Μονακέλο να μειώσει στο 33’ για τους φιλοξενούμενους. Μόνο που το θρίλερ δεν είχε καν αρχίσει. Αρχές της επανάληψης, από το 51’ μέχρι το 54’, με τέρματα των Μιχαήλ και Μονακέλο, οι «μαυροπράσινοι» πήραν κεφάλι στο σκορ με 3-2 και άρχισαν να φλερτάρουν με  τη μεγάλη έκπληξη. Είχαν μάλιστα και 2-3 πολύ καλές ευκαιρίες να κάνουν το 4-2!

Το γήπεδο «έβραζε», ο Μονακέλο που ήταν η μεγάλη πηγή κινδύνου για τους Τακτακαλίτες έγινε αλλαγή και ο Ιτζχάκι πήρε τ’ όπλο του. Με δύο γκολ στο 60’ και στο 64’ έφερε τα κάτω – πάνω και πάλι το προβάδισμα στην «Κυρία» με 4-3. Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν παραδομένοι, αλλά έμειναν «ζωντανοί» στη διεκδίκηση βαθμολογικού κέρδους, λόγω κυρίως των διαιτητικών λαθών. Λίγο έλειψε να έχουμε έκτροπα όταν ο Κάλβο ανακόπηκε  λανθασμένα, ενώ λίγο αργότερα δεν μέτρησε κανονικότατο γκολ του Ιτζχάκι.

Προπονητής στον Ολυμπιακό, τότε, ήταν ο Ρένος Δημητριάδης, ο οποίος μάλλον δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ την εν λόγω αναμέτρηση. Πριν μερικούς μήνες είχε δηλώσει τα ακόλουθα: «Βίωσα ένα πολύ άσχημο βράδυ. Σε ένα γεμάτο «Αντώνης Παπαδόπουλος» με την Ανόρθωση να είναι φαβορί. Ήταν χαμένο από χέρι το παιχνίδι. Ήταν ο Ρόνι Λέβι προπονητής. Κέρδιζε 2-0 η Ανόρθωση εύκολα, μειώσαμε με τον Μονακέλο και στο πρώτο 15λεπτο της επανάληψης γυρίσαμε το παιχνίδι.

Ακολούθησαν τρεις κλασσικές ευκαιρίες να κάνουμε το 2-4 και νιώθω πως εκεί θα τελείωσε το παιχνίδι. Στιγματίστηκα τότε γιατί έβγαλα τον Μονακέλο. Είχε τραυματιστεί ο άνθρωπος. Δεν μπορούσε να συνεχίσει μου το είχε πει. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσοι με ρωτάνε για αυτό το παιχνίδι. Μετά χάσαμε εύκολα, μετά τα όσα έγιναν Θα έλεγα πως ίσως να έκανα λάθος που δεν έδωσα παραίτηση τότε. Κάποιοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτά που ήθελε ο προπονητής».

Το Σάββατο το απόγευμα, η αναμέτρηση εκείνη, πιθανότατα θα στριφογυρίζει και στο μυαλό του Ρόνι Λέβι. Από τη φετινή Ανόρθωση είναι ο μοναδικός που τη βίωσε στο πετσί του. Πριν από πέντε σεζόν η ομάδα του διατήρησε το αήττητό της μετά από 20 αγωνιστικές (17 νίκες και 3 ισοπαλίες) και διατήρησε τη διαφορά από τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ στο +6. Η κατρακύλα ακολούθησε. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην 24η αγωνιστική είχε χάσει την πρωτιά (60 βαθμούς ο ΑΠΟΕΛ, 59 η Ανόρθωση), ενώ στην 26η αγωνιστική οι γαλαζοκίτρινοι ήταν έξι βαθμούς πιο πάνω (66-60)!

Για τον Λέβι και τους παίκτες του, η νίκη το Σάββατο είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος. Όταν έχει «επιβιώσει» στα εκτός έδρας ντέρμπι, βαθμολογική απώλεια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» από τον Ολυμπιακό του… εμπάργκο, θα είναι ο ορισμός της οπισθοχώρησης. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι θα αντιμετωπισθεί με τον ανάλογο σεβασμό, αφού έχει αποδείξει ότι παλεύει με νύχια και με δόντια όλα τα παιχνίδια του. Κι αν από την Ανόρθωση κανένας παίκτης του ρόστερ δεν είχε αγωνιστεί στην τελευταία τους αναμέτρηση τον Φεβρουάριο του 2013, από τον Ολυμπιακό, θα είναι στο γήπεδο ο 23χρονος Παχίπης και ο 37χρονος Πολυκάρπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ