aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΤο πακέτο στον ΠΑΟΚ, με 1 δισ. και τρόπαιο

Το πακέτο στον ΠΑΟΚ, με 1 δισ. και τρόπαιο

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η μετεγγραφή ενός παίκτη από την Κύπρο στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Όχι μόνο στα σημερινά δύσκολα χρόνια της Σούπερ Λιγκ αλλά και στην εποχή που τα γήπεδα της Α’ Εθνικής είχαν άλλη αίγλη. Μια διπλή κυπριακή «εξαγωγή» όμως, ναι, είναι ασυνήθιστη. Όπως το πακέτο της Ανόρθωσης στον ΠΑΟΚ προ 16ετίας.

Στις 21 Απριλίου του 2000, δύο από τα καλύτερα ταλέντα του τόπου, πόζαραν παρέα κρατώντας κασκόλ του «δικεφάλου». Ήταν ο Γιώτης Εγκωμίτης και ο Γιάννης Οκκάς, οι οποίοι τον αμέσως επόμενο μήνα, αφού πανηγύρισαν το πρωτάθλημα με την «Κυρία», μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη.

Το συνολικό κόστος της απόκτησής τους, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ πλησίασε το 1 δισεκατομμύριο δραχμές (γύρω στα 2,93 εκατομμύρια ευρώ)! Χώρια η συμφωνία για την επιστροφή του Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς… Μια τεράστια επένδυση από τη διοίκηση Μπατατούδη, κατ’ εντολή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, η οποία άρχισε να αποδίδει από την πρώτη σεζόν.

Φουριόζος φορ ο ένας, ασταμάτητος μεσοεπιθετικός ο άλλος, δεν δυσκολεύτηκαν να καθιερωθούν και να λάμψουν με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ωραίες ενέργειες, κούρσες, τροφοδοτήσεις και τέρματα για «χάιλαϊτ» από τους δύο Κύπριους διεθνείς, οι οποίοι γνώρισαν την αποθέωση στην Τούμπα.

Στις 12 Μαΐου του 2001 μάλιστα, έγραψαν ιστορία: μετά από σπουδαία εμφάνιση στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στο θριαμβευτικό 4-2 επί του Ολυμπιακού και στην κατάκτηση του κυπέλλου. Με τον Εγκωμίτη να ανοίγει το σκορ και μαζί με τον Οκκά να αναστατώνουν αρκετές φορές την ερυθρόλευκη άμυνα. Παρέα με τους Μπορμπόκη, Καφέ, Αμπονσά, Ουντέζε, Βενετίδη, Γεωργιάδη, Ναλιτζή και άλλους συμπαίκτες τους, «έστειλαν» χιλιάδες κόσμο στον Λευκό Πύργο και στο αεροδρόμιο.

Μια χρυσή σελίδα στην καριέρα των συμπατριωτών μας, που άνοιξε τον δρόμο στον Γιασεμάκη Γιασεμή, το ίδιο καλοκαίρι, για να αποχαιρετήσει τον ΑΠΟΕΛ και να ενταχθεί στον ΠΑΟΚ. Μια τριπλή κυπριακή παρουσία που ενδεχομένως να αποτελεί ρεκόρ εκτός συνόρων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ