aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΤο δίδυμο της αποθέωσης και της οργής στον ΑΠΟΕΛ

Το δίδυμο της αποθέωσης και της οργής στον ΑΠΟΕΛ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ένα από τα πιο πετυχημένα μετεγγραφικά «πακέτα» από το εξωτερικό, ο ΑΠΟΕΛ το είχε παραλάβει πριν από 27 καλοκαίρια. Το 1989, έβαζε στο δυναμικό του δύο από τους σπουδαιότερους παίκτες οι οποίοι πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα: Τον ανασταλτικό μέσο Τόζα Σάπουριτς και τον στράικερ Σίνισα Γκόγκιτς.

Εγκέφαλος ο πρώτος, δεινός γκολτζής ο δεύτερος, δεν άργησαν να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν την ομάδα τους στην κορυφή, με τη βοήθεια σπουδαίων συμπαικτών τους εκείνης της εποχής. Πρωτάθλημα το 1990 και το 1992, κύπελλο το 1993 για τους πρωτευουσιάνους, οι οπαδοί των οποίων έπιναν νερό στο όνομα του τρομερού σέρβικου διδύμου.

Πριν από την εκπνοή της σεζόν 1992-93, όμως, η είδηση ότι αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί η συνεργασία των «Γκόγκα» και Τόζα, ήρθε να ταράξει τα νερά στους γαλαζοκίτρινους. Οι δύο άσοι παρέμειναν μέχρι τέλους, φεύγοντας ως κυπελλούχοι από τον Αρχάγγελο, όμως η αναστάτωση είχε ήδη προκληθεί. Ιδιαίτερα στο άκουσμα πως οι παίκτες συμφώνησαν προφορικά με την Ομόνοια, αλλά μετά από αστραπιαίες κινήσεις της διοίκησης Κίκη Κωνσταντίνου υπέγραψαν στην Ανόρθωση.

Η οποία, από την αμέσως επόμενη σεζόν (1993-94) έτριξε τα δόντια διεκδικώντας με απαιτήσεις τον τίτλο (τερματίζοντας δεύτερη, πίσω από τον Απόλλωνα) και το κύπελλο (έχασε από την Ομόνοια στον τελικό), με τον Γκόγκιτς να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ, βλέποντας τη δική του ομάδα να μην ακολουθεί ανάλογη πορεία, μοιραία έκανε τη σύγκριση. Και το κακό δεν άργησε να ξεσπάσει, όταν στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου, η «Κυρία» του Γκόγκιτς έπαιρνε προβάδισμα με 2-0 από το ημίχρονο, στο Μακάρειο. Στην ανάπαυλα, πέρα από τις σφοδρές διαμαρτυρίες, εκατοντάδες οπαδοί των γηπεδούχων μετακινήθηκαν από τη θέση τους και επιχείρησαν να μπουν στις θέσεις των επισήμων, με άγριες διαθέσεις εναντίον του τότε προέδρου Μάικ Ιωαννίδη…

Μετά από πολλές εκκλήσεις από τα μεγάφωνα του σταδίου, τα πνεύματα ηρέμησαν και άρχισε το δεύτερο ημίχρονο, με τους γαλαζοκίτρινους να μειώνουν στο τελικό σκορ 1-2. Το γυαλί είχε όμως ραγίσει για τον διοικητικό ηγέτη του συλλόγου. Κι ας ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν στο πλευρό του, ένας εξαιρετικός τζέντλεμαν, με μεγάλη προσφορά στην ομάδα του και σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Κι όμως, η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι Σέρβοι αστέρες, δεν ήταν του Μάικ Ιωαννίδη, κι ας την είχε χρεωθεί. Τη φράση «θέλω να φύγουν, έχουν πολλή δύναμη, δεν τους θέλω», την είχε πει ενώπιον διοικητικού συμβουλίου ο τότε προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ. Κι όταν μάλιστα του ζητήθηκε να βρει ισάξιους αντικαταστάτες αφού προβάλλει τέτοια απαίτηση αλλά και να τους ανακοινώσει ο ίδιος την απόφασή του, ο σπουδαίος αυτός κόουτς φέρεται να απάντησε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να τους το πω ή να βρω παίκτες, αλλά δική σας». Και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ο πρόεδρος συνηγόρησε…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ