aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

«Ρε μπας και έχει… χολέρα ο Τιμούρ;»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ρητορικό το ερώτημα: Πρέπει να προσαρμόζεται ο ξένος προπονητής στη νοοτροπία των παικτών ή οι παίκτες στη νοοτροπία του προπονητή; Απαιτεί όμως απάντηση και μάλιστα ξεκάθαρη ευθύς εξ αρχής, δεδομένου ότι οι… συγκρουόμενες συμπεριφορές επηρεάζουν το κλίμα μιας ομάδας κι αυτός που την πληρώνει είναι ο κόουτς. Να βρεθεί βασική κατεύθυνση προκειμένου αν μη τι άλλο να συνεννοούνται.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια, βέβαια, δεν ξέρω εάν θεωρεί μια τέτοια συζήτηση περιττή. Έχει και αυτός τα δικά του θέματα, τον δικό του τρόπο αντίληψης στο ποδόσφαιρο, τις δικές του «εκρήξεις». Αλλά αυτό που κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει είναι πως αδίκησε κάποιον. Ακόμη και κάποιον Σιμάο στην ΑΕΚ…

Μεγαλώνοντας έμαθε να είναι ο ηγέτης, ο σταρ, και δουλεύοντας ασταμάτητα τα δημιουργικά χρόνια του σε ομάδες που είχαν καλό ρόστερ, φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να εξηγήσει γιατί χρησιμοποιούσε στην ΑΕΚ αυτούς τους παίκτες και όχι (συνεχώς) κάποιους άλλους. Έλα, όμως, που στην Ελλάδα πολλές κινήσεις παρεξηγούνται… Από αυτό προκύπτει και το ερώτημα της νοοτροπίας. Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας ούτε προσαρμογή, απλά καθαρές εξηγήσεις.

Ακόμη και σε θέματα που άπτονται της τακτικής. Αλλά, όταν είναι να σε «καθαρίσει» κάποιος, τα πάντα μπορεί να γραφτούν και να διαδοθούν. Και στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως, μια χώρα που πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο για παράδειγμα σε εκλογές, επικρατεί ένα… χάος, γενικώς, τι μπορείς να περιμένεις στο ποδόσφαιρο; Αχ αυτή η νοοτροπία. Και εμείς εδώ, δεν πάμε πίσω στο ποδόσφαιρο. Έτσι για να εξηγούμαστε.

Ο Κετσπάγια προφανώς και δεν είναι χθεσινός. Χρόνια στο κουρμπέτι, έδωσε την πιο κρυστάλλινη απάντηση, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό: «Έτσι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάθε αγωνιστική μπαίνεις μέσα για να επιβιώσεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά. Οι προπονητές της Μπαρσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το λάθος. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λάθος. Κάθε αγωνιστική μπαίνεις στο γήπεδο και ανάλογα με το αποτέλεσμα ή μένεις ή φεύγεις. Ειδικά αν είσαι στις μεγάλες ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους».

Για δώστε προσοχή: Έφυγε από τον Ολυμπιακό χωρίς να ηττηθεί (επίσημο ματς) και τον οδήγησε σε πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στον ΑΠΟΕΛ τα «μάζεψε» αφήνοντας την ομάδα στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά. Τώρα στην ΑΕΚ, αποχαιρετά και είναι μόλις στο -2 από την κορυφή. Δυστυχώς Τιμούρ, αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτό προσθέτει πίεση, όπου και αν δουλέψεις.

Όταν όμως είσαι σε μια μεγάλη ομάδα πάντα υπάρχει πίεση και οφείλεις να αντέξεις. Και εσύ προπάντων, έχω τη φιλική άποψη, πως ορισμένα πράγματα χρίζουν αναθεώρησης. Και στον τρόπο προσέγγισης και στην τακτική, ίσως και σε ορισμένους συνεργάτες. «Χολέρα έχει ο Κετσπάγια και υπάρχουν αντιδράσεις;», είχε πει ο απορημένος τέως πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης. Ε, να μην δώσεις στο δικαίωμα σε «λυκάνθρωπους» να αστειεύονται, λέγοντας: «Ρε μπας και έχει… χολέρα ο Τιμούρ;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ