aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΠροτού «σκαρτάρουμε» Τραμετσάνι-Στρέπελ, ας δούμε (το παρελθόν)

Προτού «σκαρτάρουμε» Τραμετσάνι-Στρέπελ, ας δούμε (το παρελθόν)

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Πρωί Σαββάτου. Σε καφετέρια της Λευκωσίας, όπου συχνά μαζεύονται γνωστές «ποδοσφαιρόφαστες», οπαδοί, κυρίως των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης (ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας) συζητούσαν για τις δύο τελευταίες προσλήψεις προπονητών. Τον Πάολο Τραμετσάνι και Γιούργκεν Στρέπελ.

«Ποιος είναι αυτός; Δεν δούλεψε “πουθενά”. Εδώ και ένα χρόνο είναι άνεργος. Μα που τον βρήκαμε, οι ομάδες που ήταν δεν είχαν πίεση πρωταθλητισμού», είναι μερικές από τις ατάκες που έδιναν και έπαιρναν στο διπλανό τραπέζι.

Δε λέω, τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες είναι λογικό να υπάρχουν. Ιδίως στον ΑΠΟΕΛ πάνε πολλά χρόνια να πετύχει προπονητής που φτάνει στην Κύπρο για πρώτη φορά κατευθείαν στον «Αρχάγγελο». Άλλωστε, ο Τόμας Κρίστιανσεν (είχε προϋπηρεσία στην ΑΕΚ) ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που δεν μιλούσε ελληνικά, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής με τους γαλαζοκίτρινους.

Άστε που ο άνθρωπος (Τραμετσάνι) μας αποστόμωσε λίγο αργότερα δίνοντας συνέντευξη στην πατρίδα του μιλώντας για τις δραματικές στιγμές που πέρασε στο πλευρό της συζύγου του (διαγνώστηκε με σπάνιας μορφή καρκίνο) τον περασμένο χρόνο και τον κράτησαν μακριά από τους πάγκους.

Πάμε στην ουσία του θέματος. Ρίχνοντας, λοιπόν, μια ματιά στην τελευταία δεκαετία κατά την οποία οι κυπριακές ομάδες πέτυχαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία τους είναι για να απορεί κανείς με την ευκολία που σκαρτάρουμε προπονητές και ποδοσφαιριστές (για τους δεύτερους δεν είναι της παρούσης).

Ο Τιμούρ Κετσπάγια φορώντας ακόμα ποδοσφαιρικά παπούτσια, όντας προπονητής-παίκτης ένα χρόνο προηγουμένως, οδήγησε την Ανόρθωση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πριν καταγράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του ΑΠΟΕΛ θήτευσε σε Νίκη Βόλου, Ηρακλή και Παναχαϊκή!

Ο Χριστάκης Χριστοφόρου, ο πρώτος Κύπριος προπονητής που έβαλε κυπριακή ομάδα (Απόλλωνα) σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν στις Apollon Ladies. Η Ομόνοια το τελευταίο της τρόπαιο το απέκτησε με τον Νεόφυτο Λάρκου. Η ΑΕΚ μπήξε ξανά ομίλους με τον Άντονι Ιραόλα να προπονεί για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο Σωφρόνη Αυγουστή κάνει πράγματα και θαύματα στον πάγκο του Απόλλωνα και ενώ προηγουμένως ήταν στην ομάδα Νέων των γαλάζιων.

Άρα ας μην είμαστε μηδενιστές. Ας μην προτρέχουμε των γεγονότων και επιτέλους πριν κρίνουμε ας δούμε. Οφείλει ο κάθε φίλαθλος όπως απαιτεί επαγγελματισμό από τη διοίκηση της ομάδας του να αποκτήσει και αυτός ποδοσφαιρική νοοτροπία εφάμιλλη των απαιτήσεων του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ