aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΠοτέ δεν θα μάθουμε τι ηλικία έχει ο Ουζόχο κι οι συμπαίκτες του!

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι ηλικία έχει ο Ουζόχο κι οι συμπαίκτες του!

Στην ταινία «Bad Boys II», υπάρχει μια σκηνή όπου ένας επικός χαρακτήρας, ονόματι Ρέτζι, με απλανές βλέμμα και μάτια ανθρώπου που βρέθηκε μάλλον τυχαία σε κινηματογραφικό στούντιο, ζητάει από τον Μάικ να βγει ραντεβού με την ανιψιά του, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι πάνω από 15 ετών, ότι δηλαδή είναι συνομήλικοι. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Γουίλ Σμιθ, του απαντά, «Motherf****r you look 30!», και δεν πιστεύει λέξη από τα λόγια του.

Πάντα υπήρχε μια αμφιβολία για την ηλικία των ποδοσφαιριστών της Νιγηρίας και το Contra.gr, αναφέρεται σε αυτό μέσω ενός ωραίου ρεπορτάζ που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό. Στην Ελλάδα, ο ερχομός του σταρ της Εθνικής Νιγηρίας στο Μουντιάλ του ’94, Ρασίντ Γεκινί, είχε σκορπίσει ψιθύρους, που συνέδεαν τη μέτρια και βαριεστημένη απόδοση του, με αμφιβολίες περί της ηλικίας του. Όπως κι ο ερχομός του Φρανσίς Ουζόχο στην Κύπρο και στην Ανόρθωση τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ μετά από το γνωστό θέμα με το δελτίο υγείας του, βγήκαν πολλά στη φόρα για τις αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία του.

Ο Τζόζεφ Μιναλά της Λάτσιο, ήταν ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα παίκτη που στο ξεκίνημα(;) του προσπαθούσε να πείσει ότι είναι 18-19 ετών, αν και οι φήμες πώς στην πραγματικότητα ήταν 41, είχαν ξεκινήσει να αναπαράγονται με ρυθμό πολυβόλου, πριν καν εμφανιστεί σε ευρωπαϊκά γήπεδα.

«Χρησιμοποιούμε υπερήλικες παίκτες σε πρωταθλήματα νέων, το ξέρω. Γιατί να μην το παραδεχτούμε; Είναι αλήθεια πως πάντα κλέβουμε. Είναι γεγονός». Πρόκειται για απόσπασμα δήλωσης του Άντονι Κοτζό, πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας. Μπορούμε να τον φανταστούμε να λέει τα παραπάνω, με ένα ελαφρύ μειδίαμα ειρωνείας.

Ο δημοσιογράφος Ολουγασίνα Οκελέτζι, σε σχετικό αφιέρωμα του BBC, έχει επίσης επιβεβαιώσει το φαινόμενο αυτό, παραθέτοντας ως αιτίες του, την ευκολία με την οποία μπορούν να γίνουν «παρεμβάσεις» στα πιστοποιητικά γέννησης των παικτών, την τεράστια δυσκολία των κρατικών αρχών ως προς τη διατήρηση αρχείου ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, την τεράστια επιθυμία των παικτών για να διακριθούν σε μια οποιαδήποτε διοργάνωση.

Μέχρι στιγμής, οι αποκλεισμοί παικτών λόγω παραβάσεων στη δήλωση της ηλικίας τους, έχουν πέσει βροχή. Στο Παναφρικανικό Πρωτάθλημα του 2016 (CAF), 24 παίκτες της ομάδας U17, κρίθηκαν ακατάλληλοι για να παίξουν ύστερα από σχετικά διαγνωστικά τεστ μαγνητικών τομογραφιών. Το αρχικό τεστ είχε εντοπίσει 26 παίκτες, αλλά η ένσταση που ακολούθησε, ‘αθώωσε’ δυο από αυτούς.

Την επόμενη χρονιά, πριν από αγώνα της U17 για το Κύπελλο Εθνών στη Ρουάντα, 23 παίκτες βρέθηκαν εκτός διοργάνωσης για τον ίδιο λόγο. Το 2018, στα προκριματικά του CAF, μόλις 15 παίκτες βίωσαν ξανά την οδυνηρή υπενθύμιση πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΠΙΑ. Κάπως έτσι, οι φήμες και οι αστικοί μύθοι αποκτούν υπόσταση και τα αστεία παύουν να είναι αστεία, υπογραμμίζοντας ένα πραγματικό πρόβλημα. Ακόμα και καταξιωμένοι παίκτες αφρικάνικης καταγωγής, όπως ο Ρομέλου Λουκάκου, έχουν προκαλέσει αμφιβολίες ως προς την ηλικία τους και κατά συνέπεια έχουν αναγκαστεί να κάνουν ‘σημαία’ το πιστοποιητικό γέννησης τους.

Το σίγουρο είναι ότι μια ακόμα Εθνική Νέων της Νιγηρίας λαμβάνει ήδη συμμετοχή στο Μουντιάλ που ξεκίνησε στην Πολωνία. Η Νιγηρία ξεκίνησε με θρίαμβο 4-0 επί του Κατάρ τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ των U20 και οι πιθανότητες μιας μεγάλης πορείας για τους ‘αετούς’ είναι υπαρκτές. Μπροστάρης της ομάδας είναι ο 19χρονος(;) Χένρι Οφία που παίζει στην Allsvenskan με τα χρώματα της Σίριους.

Φωτογραφίες: AP Images / Eurokinissi

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ