aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΟμόνοια-Ανόρθωση: Εννιά γήπεδα, 153 ματς και η πλάστιγγα που γέρνει μονόπλευρα

Ομόνοια-Ανόρθωση: Εννιά γήπεδα, 153 ματς και η πλάστιγγα που γέρνει μονόπλευρα

Ανέκαθεν, τα ντέρμπι Ομόνοιας-Ανόρθωσης θεωρούντο από τα πιο σημαντικά του κυπριακού πρωταθλήματος. Ακόμη και στην πολύ μακρινή εποχή, όταν η Ανόρθωση δεν συγκαταλεγόταν (αγωνιστικά) στις ομάδες που πρωταγωνιστούσαν, όταν επισκεπτόταν την πρωτεύουσα για να αναμετρηθεί με την Ομόνοια, το γεγονός ήταν μεγάλο για τους ποδοσφαιρόφιλους.

Πόσο μάλλον, φυσικά, στη σημερινή εποχή, όπου, «πράσινοι» και «μπλε», φορούν μονίμως το κοστούμι του πρωταγωνιστή και του διεκδικητή του τίτλου. Οι δύο τους έχουν έλθει αντιμέτωποι πάμπολλες φορές στο πρωτάθλημα και σε διάφορα γήπεδα:

Στο παλιό ΓΣΠ, στο ΓΣΕ, στο Μακάρειο, στο Δασάκι της Άχνας, στο Δημοτικό της Αραδίππου, στο παλιό ΓΣΖ, στο ουδέτερο Τσίρειο και φυσικά, στο ΓΣΠ και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Εννιά γήπεδα για 153 αγώνες!

Ετοιμαστείτε λοιπόν για το υπ’ αριθμόν 154 ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ Ομόνοιας – Ανόρθωσης και το 34ο στο ΓΣΠ.

Ξέρουμε ότι οι αριθμοί, η παράδοση και γενικά η προϊστορία δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στο ποδόσφαιρο (είτε πρόκειται για ντέρμπι είτε όχι), αλλά έχει το δικό του ενδιαφέρον το μετροφύλλημα των σελίδων της ιστορίας.

Αν, άρα, απομονώσουμε την προϊστορία στα μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδια, το συμπέρασμα είναι απλό όσο και ξεκάθαρο: Η Ομόνοια είναι η μεγάλη κερδισμένη (76 νίκες, 48 ισοπαλίες, 30 ήττες).

Όσο για τα παιχνίδια που έγιναν στη Λευκωσία (από το πρώτο, της σεζόν 1953-54 μέχρι και το πιο πρόσφατο, πέρσι), η υπεροχή της Ομόνοιας είναι ακόμη πιο «ισχυρή»: 42 νίκες, 24 ισοπαλίες και μόνο 11 ήττες. Αντιλαμβάνεστε ότι, τουλάχιστον οι αριθμοί, «μιλούν» υπέρ της Ομόνοιας. Αν, όμως, οι αριθμοί θα μας πουν την αλήθεια το απόγευμα της Τρίτης, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ