aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΟι τέσσερις πληγές και τα χαμένα πριμ

Οι τέσσερις πληγές και τα χαμένα πριμ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Από τους εκπροσώπους του κυπριακού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα απουσιάζει για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ένα από τα ηχηρά του ονόματα: η Ανόρθωση.

Δεν είναι η πρώτη σεζόν κατά την οποία οι κυανόλευκοι πάτησαν γκάζι στην εκκίνηση και στη συνέχεια πλήρωσαν την απότομη βαθμολογική τους πτώση, από τα μέσα του δευτέρου γύρου μέχρι και τα πλέι οφ. Μια επαναλαμβανόμενη σύμπτωση που αποτελεί ένδειξη πως τα αίτια δεν είναι μόνο αγωνιστικά.

Η τριετής αποχή από την Ευρώπη και η οκταετής από τους τίτλους, κοστίζει στην «Κυρία» σε τέσσερα επίπεδα:

Πρώτον, απειλεί το πρωταγωνιστικό dna μιας ομάδας, η οποία μεγάλωσε γενιές παικτών και οπαδών με την προσωπικότητα της εποχής Ιορντανέσκου, τη δυναστεία του Μιτόσεβιτς και τις μέρες δόξας επί Κετσπάγια.

Δεύτερον, της στερεί εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αλλαγή δεδομένων στον προϋπολογισμό της.

Τρίτον, της αφαιρεί ένα διαπραγματευτικό ατού. Όσο γνωστό κι αν είναι ακόμα το όνομα του συλλόγου στο εξωτερικό από τον άθλο του 2008, δεν έχει την ευχέρεια ενός οικονομικού ή και ευρωπαϊκού δέλεαρ για να προσελκύσει ευκολότερα μετεγγραφικούς στόχους.

Τέταρτον όμως όχι λιγότερο σημαντικό, την αποτρέπει από το να συνεχίσει να προβάλλει διεθνώς το πρόβλημα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τρία σερί χρόνια μακριά από την Ευρώπη, η Ανόρθωση δεν έμεινε ποτέ, για παραπάνω από δύο δεκαετίες: από το καλοκαίρι του 1991 (1-2, 2-2 με τη Στεάουα στο Κύπελλο UEFA) μέχρι το καλοκαίρι του 2013 (3-0, 0-4 με την Γκέφλε στο Γιουρόπα Λιγκ). Σε 23 πρωταθλήματα κατά την προαναφερθείσα περίοδο, πήρε 19 φορές το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Εάν το εξασφάλιζε και σήμερα, όπως ενημερώθηκε η «Goalnews», η «Κυρία» θα μπορούσε να πάρει ή και να διεκδικήσει τα ακόλουθα έσοδα: πριμ συμμετοχής 220.000 ευρώ για τον πρώτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ. Το πριμ για τον δεύτερο, τρίτο προκριματικό και τα πλέι οφ της διοργάνωσης είναι 230, 240 και 250.000 ευρώ αντιστοίχως. Τα έξοδα ανά εκτός έδρας αγώνα (αεροπορικά, ξενοδοχεία κτλ) μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ.

Το πριμ εισόδου στους ομίλους είναι φέτος 3,1 εκατομμύρια, η ισοπαλία 250.000 και η νίκη 350.000 ευρώ. Χώρια τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί και το market pool.

Η Ανόρθωση «χρωστά» στην UEFA δύο εντός έδρας παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, ενώ παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της με τη Cytavision για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ακόμη τεσσάρων εντός έδρας αναμετρήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ