aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΟι πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους στην ιστορία της Ανόρθωσης

Οι πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους στην ιστορία της Ανόρθωσης

Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ετών 113… Χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες έχουν φορέσει τη φανέλα της. Κάποιοι έχουν ξεχωρίσει για το ταλέντο τους, κάποιοι άλλοι για τα επιτεύγματά τους και κάποιοι άλλοι έγραψαν ιστορία και κατατάσσονται πρώτοι ανάμεσα στους πρώτους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμβολο αγώνα…
Θεωρείται και όχι άδικα ως μια από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία της Ανόρθωσης. Προσέφερε στην ομάδα και την πόλη, ως αθλητής, ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής, ως δάσκαλος. Ένας αγνός ιδεολόγος, αγωνιστής, αδελφικός φίλος με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, βρέθηκε δίπλα του στο κρησφύγετο του Μαχαιρά. Ήταν βασικό στέλεχος της Ανόρθωσης, όταν είχε τις πρώτες επιτυχίες της, κατακτώντας το πρώτο κύπελλο το 1949 και το πρώτο πρωτάθλημα το 1950. Η περίφημη «Γαλανόλευκη Θύελλα» που κατέκτησε τα πάντα την περίοδο 1957-1964, σε μεγάλο βαθμό, ήταν δικό του δημιούργημα. Εντόπιζε τα ταλέντα και τα οδηγούσε στην ομάδα του φοίνικα, όπου έκαναν μεγάλη καριέρα. Ήταν πανελληνιονίκης στο επί κοντώ, εξαίρετος πετοσφαιριστής και θεωρείται ο πατέρας της ενόργανης γυμναστικής στην Κύπρο. Υπηρέτησε επίσης τον αθλητισμό ως αθλητικός παράγοντας και επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής, μέχρι το θάνατό του το 1981. Το όνομά του κοσμεί το Στάδιο της Ανόρθωσης στην προσφυγιά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΣ

Ο «προπονητής της προσφυγιάς»
Ως ποδοσφαιριστής συνέδεσε το όνομά του με όλες τις κατακτήσεις τίτλων της Ανόρθωσης από το 1957 μέχρι το 1971. Πρωταθλητής Κύπρου πέντε φορές και κυπελλούχος άλλες τέσσερις ξι συμμετοχές στην εθνική Ήταν ο άνθρωπος που ανέστησε την ποδοσφαιρική Ανόρθωση στη δυσκολότερη περίοδο της Ιστορίας της, 1974-1977, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως ο «προπονητής της προσφυγιάς». Για χρόνια ολόκληρα προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες, ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς.

ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΚΚΑΦΑΣ

Ο πρώτος σε συμμετοχές
Ένα ιερό τέρας για το κυπριακό ποδόσφαιρο και την Ανόρθωση. Ξεκίνησε την καριέρα του με τον Φοίνικα στο στήθος το 1963 και την ολοκλήρωσε το 1982! Είναι ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της «Κυρίας», όλων των εποχών 378 συμμετοχές. Αγωνίστηκε στη μεσοεπιθετική γραμμή και διακρινόταν για το δυνατό του σουτ. Ο αρχηγός της «Κυρίας» στα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή ήταν το παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Συμβολικά, ο κόσμος της Ανόρθωσης τον αποχαιρέτησε με το «Επαθλο Αντώνης Παπαδόπουλος», στις 7 Νοεμβρίου 1982 σε αγώνα στο Δασάκι, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση για την ανέγερση του Σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος».

ΦΟΙΒΟΣ ΒΡΑΧΙΜΗΣ

Ο πρώτος σκόρερ
Στα 15 του χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1968, υπέγραψε το δελτίο του στην Ανόρθωση με προπονητή στην εφηβική ομάδα τον Πανίκο Ιακώβου. Το αστείρευτο ταλέντο απλώνεται στα γήπεδα και γίνεταιται ο φόβος και ο τρόμος για τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της «Κυρίας». Θαυμάστηκε, αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε όσο λίγοι. Έμεινε πιστός στην Ανόρθωση με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε σε 343 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος σημειώνοντας 122 γκολ, ενώ είχε 18 συμμετοχές (4 γκολ) στην εθνική Κύπρου. Αγωνίστηκε μέχρι το 1986.

ΤΙΜΟΥΡ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Έφερε την καταξίωση
Ο κόσμος της Ανόρθωσης τον λάτρεψε για την πολυεπίπεδη προσφορά του. Ήταν ο αρχιτέκτονας των κορυφαίων επιτυχιών της «Κυρίας» στην Ευρώπη, οδηγώντας την στο Έπος της Τραπεζούντας και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήρθε στην Κύπρο το 1991, αλλά στη συνέχεια (το 1994) άνοιξε τα φτερά του και καταξιώθηκε αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ΑΕΚ και της Νιούκασλ. Επέστρεψε στην Ανόρθωση το 2002 (από τον Ιανουάριο του 2005 ανέλαβε και προπονητής) και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Η Ανόρθωση στην εκδήλωση για τα 100χρονα, του απέδωσε την ύψιστη τιμή αποσύροντας τη φανέλα με το Νο14 που φορούσε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του. Στη δεύτερη θητεία του ως προπονητής, οδήγησε την ομάδα της Αμμοχώστου στην κατάκτηση του κυπέλλου και συμμετοχή στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ο ρέκορτμαν των τίτλων
Ο ζωντανός «θρύλος» της πετοσφαιρικής Ανόρθωσης. Ο κορυφαίος των κορυφαίων, αφού προσέφερε πολλά, ως παίκτης και ως προπονητής. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1983 και κέρδισε συνολικά 14 πρωταθλήματα και 11 κύπελλα. Τιμήθηκε για το ήθος του, διετέλεσε πρεσβευτής της Κύπρου για το «Fair Play» και διετέλεσε προπονητής της ανδρικής ομάδας.

ΣΤΑΥΡΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ

Υπόδειγμα συνέπειας
Η αθλήτρια με τη μακροβιότερη προσφορά. Υπηρέτησε την Ανόρθωση από την ημέρα επανίδρυσης του γυναικείου βόλεϊ, το 1987, για 21 περίπου χρόνια. Αγωνίστηκε πολλές θέσεις και κέρδισε το φοίνικα, τρία πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Υπόδειγμα συνέπειας και σεμνότητας, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες και χαίρει καθολικής εκτίμησης στο χώρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ