aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΟι πέντε πραγματικότητες στην Ανόρθωση

Οι πέντε πραγματικότητες στην Ανόρθωση

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας ενόψει πρωταθλήματος εισήλθε η Ανόρθωση, η αποστολή της οποίας επέστρεψε χθες το απόγευμα από τη Βουλγαρία. Ο Ρόνι Λέβι, το επιτελείο του και οι ποδοσφαιριστές έχουν άλλες δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους για μοντάρισμα της ενδεκάδας, ανεξαρτήτως του σχηματισμού της.

Οι φιλικοί αγώνες έχουν δείξει στον προπονητή τους τομείς στους οποίους η ομάδα χρήζει βελτίωσης, αμυντικά, δημιουργικά και επιθετικά. Παράλληλα, διαπιστώθηκε και ο υφιστάμενος βαθμός ετοιμότητας του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Υπάρχει, με άλλα λόγια, σφαιρική εικόνα για τη σημερινή κατάσταση του συνόλου, που -όπως εκτιμά το τεχνικό τιμ- βάσει πλάνου θα πιάσει ένα καλό βαθμό ετοιμότητας όταν θα αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

Ο Ισραηλινός τεχνικός έχει στη διάθεσή του ένα κράμα έμπειρων και νεαρών μονάδων, αρκετοί εκ των οποίων έχουν θητεύσει επιτυχώς σε ψηλό επίπεδο. Η αξία του ρόστερ, ωστόσο, δεν μπορεί επί του παρόντος να προδικάσει την πορεία της «Κυρίας», καθώς για να αποτυπωθεί στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται η απαραίτητη ομοιογένεια.

Οι προσθαφαιρέσεις άλλωστε είναι ριζικές, με 13 αποκτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κβέσιτς, αλλά και με στόχο την υλοποίηση μίας ακόμα μετεγγραφής, πλάγιου επιθετικού. Και για να αποδώσει η Ανόρθωση αναλόγως των επιλογών της καθώς και των προσδοκιών του κόσμου της, ο πρόεδρος Ανδρέας Παντελή εμπιστεύεται το έργο του Ρόνι Λέβι.

ΑΜΥΝΑ, ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η αμυντική γραμμή δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή σεζόν. Προπονητής και πρόεδρος, ως οι εμπνευστές του φετινού σχεδιασμού, άλλαξαν εξ ολοκλήρου τις βασικές επιλογές, φέρνοντας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τον τερματοφύλακα Αρούς, τον δεξιό μπακ Μπανταλόφσκι, τον κατά συνθήκη αριστερό μπακ Πράνιτς, τους στόπερ Σίλντενφελντ, Ντουγκλάο (και Αρτυματά). Πέρα από τον νεαρό Κύπριο διεθνή με τη μεγάλη προοπτική, οι άλλοι τέσσερις της οπισθοφυλακής έχουν διαπρέψει σε πολύ πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Το γεγονός ότι δύο εξ αυτών διανύουν το 31ο έτος της ηλικίας τους, ένας το 33ο και άλλος ένας το 36ο, αντανακλά στην εμπειρία τους, αλλά το κυριότερο, αν έχουν τη δίψα για μία ακόμα διάκριση στην καριέρα τους, τότε ναι, μπορούν να ανεβάσουν το -ανασταλτικό- επίπεδο της Ανόρθωσης.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σε μια πεντάδα επιλογών, τρεις εκ των οποίων νεοαποκτηθέντες, στήριξε ο Ρόνι Λέβι τις επιθετικές πρόβες της ομάδας του, στα φιλικά παιχνίδια. Σε σχηματισμό με έναν φορ κορυφής έδωσε προτεραιότητα στον Καμαρά. Παρατάσσοντας την Ανόρθωση με δίδυμο στη γραμμή κρούσης, πρόσθεσε τον Άλβες, ποντάροντας ότι θα δέσουν η εκρηκτικότητα του πρώτου και η εμπειρία του δεύτερου. Για να φτάσει ευκολότερα η μπάλα στους δύο στράικερ χρειάζεται μεγαλύτερη μεσοεπιθετική δραστηριότητα. Οι βασικές επιλογές του προπονητή για τα άκρα, έως τώρα, είναι ο Παλάνκα και ο Καρλίτος, με πρώτη εναλλακτική λύση τον Ματθαίου. Τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν καθώς η τελευταία μετεγγραφική κίνηση της «Κυρίας» θα αφορά την ενίσχυση με πλάγιο επιθετικό. Σύμφωνα με διοικητικά χείλη, επιδιώκεται η απόκτηση ενός φορ με παραστάσεις, εάν πειστεί τελικά να ρίξει τις αρχικές οικονομικές του απαιτήσεις και που αν φορέσει τη φανέλα με τον φοίνικα, θα διεκδικήσει άμεσα θέση βασικού.

ΧΑΦ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ

Από τη μισή ντουζίνα παικτών του περσινού βασικού κορμού, οι οποίοι παρέμειναν ντυμένοι στα κυανόλευκα, οι τέσσερις μαρκάρουν, οργανώνουν και εκτελούν, αγωνιζόμενοι κυρίως ως χαφ: Σιβού, Βίκτορ, Οικονομίδης και Ράγιος. Ο τελευταίος, με βάση τα σχήματα που πρόβαρε ο Λέβι στους φιλικούς αγώνες, έχει ευκολότερα θέση στην αρχική ενδεκάδα ως επιτελικός στο 4-3-3. Οι άλλοι τρεις προαναφερόμενοι κεντρώοι, μαζί με τον Γκάντσεφ, δίνουν την ευχέρεια στον προπονητή να επιλέγει τους εκάστοτε δύο πιο φορμαρισμένους για τον άξονα της ενδεκάδας. Ο Βούλγαρος, ως το τελευταίο χρονικά απόκτημα της Ανόρθωσης, χρειάζεται λίγο χρόνο περισσότερο από τους υπόλοιπους για να ανέβει σε καλύτερο επίπεδο απόδοσης και ετοιμότητας, συμπληρώνοντας το παζλ μιας μεσαίας γραμμής που φτιάχτηκε με το σκεπτικό να στηρίξει οποιοδήποτε πλάνο και τακτική.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε στην τρέχουσα μετεγγραφική περίοδο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η Ανόρθωση δεν κατέστη δυνατό να ενισχύσει το ρόστερ της με έμπειρο Κύπριο παίκτη, ικανό να διεκδικήσει θέση βασικού. Ο λόγος είναι οικονομικός. Έγινε όμως στροφή σε νεαρούς γηγενείς, που κρίθηκε ότι έχουν πολύ μεγάλη προοπτική, όπως ο Αρτυματάς, ο Πηλέας και ο Ματθαίου, στους οποίους ο Λέβι έδωσε ευκαιρίες στα φιλικά παιχνίδια. Ο μοναδικός ντόπιος του περσινού βασικού κορμού, ο Οικονομίδης, επίσης πήρε φανέλα βασικού σε αρκετούς από τους αγώνες προετοιμασίας. Οι προαναφερθέντες, βάσει δεδομένων, υπολογίζονται ως το κυπριακό στοιχείο που θα διεκδικεί θέση στον αρχικό σχεδιασμό. Τη δική τους ευκαιρία περιμένουν οι υπόλοιποι Κύπριοι που συμμετέχουν στην προετοιμασία της ομάδας όπως οι Κορρέα, Χατζηπασχάλης, Αριστοτέλους. Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες νούμερο 2 και νούμερο 3, Παπαδόπουλο και Δημητρίου αντίστοιχα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ