aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ο ήρωας Αντώνης Παπαδόπουλος (vids)

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα φιλοξενεί η ιστοσελίδα «Sport-retro.gr» για την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΕΚ Αθηνών για τον ήρωα Αντώνη Παπαδόπουλο.

Το αφιέρωμα του Μάνου Ανδρουλάκη:

«Πόσες φορές αισθάνεσαι ότι θα ανατιναχθεί το μυαλό σου με τόσες σκέψεις; Αποφάσισα να μην ταλαιπωρηθώ πολύ και θα μου επιτρέψετε να προβώ στο εξής ασυνήθιστο: να γράψω σε πρώτο πρόσωπο για να διευκολύνω εμένα κι ενδεχομένως εσάς.

Ένας καλός φίλος και υποστηρικτής της ΑΕΚ, ο Θοδωρής Ραιδεστινός, με προσκάλεσε στο Σπίτι της Κύπρου, το μορφωτικό γραφείο της κυπριακής πρεσβείας, σε μία εκδήλωση που διοργάνωνε η Λέσχη Ιστορίας & Πολιτισμού της «Ένωσης» για τον Αντώνη Παπαδόπουλο.

Πέραν των απαραίτητων πληροφοριών που έσπευσα να ανανεώσω, αμέσως ενημερώθηκα ότι το «παρών» θα έδιναν και εκπρόσωποι της Ανόρθωσης, όπως ο πρόεδρος του σωματείου Χαράλαμπος Μανώλη.

Τίποτα από όσα είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου, όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει τα συναισθήματα που θα βίωνα στον 1ο όροφο της κυπριακής πρεσβείας λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Συντάγματος.

Έφτασα περίπου 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, προκειμένου να μπω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο κλίμα της και να μάθω περισσότερες πληροφορίες.

Εκείνη την ώρα η αίθουσα είχε καμιά 20αριά ανθρώπους, οι οποίοι είχαν στήσει «πηγαδάκια» ή τσέκαραν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Αρχικά συνομίλησα με τον Νίκο Δευτεραίο, γραμματέα της Λέσχης και γενικό αρχηγό της ΑΕΚ, ο οποίος προσφέρθηκε να μου δώσει κατεύθυνση για την εκδήλωση και τους Γιώργο Μελετίου, Κώστα Πιερή, ορμώμενους από την Κύπρο.

Ήδη είχα αρχίσει να αισθάνομαι δέος με τις πρώτες μαρτυρίες τους, ενώ όταν μου σύστησαν τον Μιχάλη Ευσταθίου δεν είχα ακόμη αντιληφθεί τι θα επακολουθήσει.

Όλα συνέβαιναν πολύ γρήγορα κι εγώ προσπαθούσα να συγκρατώ όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, υπό τον φόβο ότι θα ξεχάσω ή θα εκτεθώ.

Όταν μου μήνυσαν ότι ο κ. Ευσταθίου είναι ο γιος του Αυγουστή Ευσταθίου, θυμήθηκα όσα είχα διαβάσει πριν από λίγες ώρες και έμεινα άγαλμα. Πριν προλάβω να ανταλλάξω δεύτερη κουβέντα μετά τη φράση «χαίρω πολύ», με οδήγησε στον πατέρα του!

Απείχα λίγα μόλις βήματα από έναν Ήρωα. Δεν ήξερα πώς να συμπεριφερθώ ούτε προλάβαινα να σκεφτώ. Αρκέστηκα σε ένα «μεγάλη μου τιμή» και ο κ. Ραιδεστινός τον ρώτησε αν μπορώ να τον απασχολήσω για λίγα λεπτά.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου ήταν σημαίνων στέλεχος του κυπριακού Αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού από τους Βρετανούς, κατά την τετραετία 1955-1959.

Επίσης, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε εν ζωή τον Γρηγόρη Αυξεντίου, εκείνος που μοιράστηκε μαζί του τις ύστατες στιγμές στο κρησφύγετο του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957.

Με έντονο καρδιοχτύπι του επανέλαβα το ονοματεπώνυμό μου, του εξήγησα βιαστικά την επαγγελματική μου ιδιότητα και κάθισα, κυριολεκτικά, στο ένα γόνατο για να γράφω σημειώσεις στην ατζέντα μου.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου πρόλαβε να παραθέσει μερικά γεγονότα στο Sport-Retro.gr, προτού καθηλώσει όλους τους παρευρισκόμενους με τις μαρτυρίες του.

Ιδού όσα μας είπε: «Ήμουν 15 μήνες αντάρτης με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και 6 με τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Όταν απέδρασε ο παιδικός μου φίλος (σ.σ. Παπαδόπουλος), ήρθαν στον Αγρό. Συναντηθήκαμε στο σπίτι του παπά Χριστόδουλου Αυγουστή.

Εντάχθηκα στην ΕΟΚΑ τον Ιούνιο του 1955. Πέρασα όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Φυλλάδια, συνθήματα, ρίψεις χειροβομβίδων, σαμποτάζ… Ύστερα από 4 μήνες εκπαίδευσης μπήκα στο Εκτελεστικό, το οποίο αφορούσε μόνο προδότες και όχι Εγγλέζους.

Ύστερα από μία εκτέλεση ανέβηκα στα βουνά με υπόδειξη του τομεάρχου Λευκωσίας. Έκανα αντάρτικο με δύο λημέρια στη βουνοκορφή Παπούτσα (σ.σ. της οροσειράς του Τροόδους).

Καθίσαμε ήσυχοι για 1-2 μήνες, όμως προδοθήκαμε. Πρώτα πήγαμε στον Μαχαιρά, στο Μοναστήρι της Παναγιάς σε μια μάντρα του βοσκού της περιοχής και ύστερα μεταφερθήκαμε στον δασοκομικό σταθμό Μαχαιρά.

Όταν μας ανακάλυψαν, ο Αυξεντίου μας είπε να βγούμε και να παραδοθούμε…».

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ένας κύριος μας διέκοψε ευγενικά για να τον ενημερώσει ότι «ξεκινάμε» και, κατά συνέπεια, η συνέχεια της συγκλονιστικής μαρτυρίας θα καθυστερούσε για περίπου μιάμιση ώρα.

Πρόλαβα να επαναλάβω «μεγάλη μου τιμή» και να σηκωθώ από την άβολη στάση μου για να επανέλθω στην καρέκλα που είχα κρατήσει.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Αντιπρόεδρο του ΠΣΑΤ Χριστίνα Αμερικάνου, η οποία κάλεσε πρώτα στο βήμα τον Κύπριο πρέσβη Κυριάκο Κενεβέζο.

Ύστερα με τη σειρά μίλησαν οι: Στέλιος Βασιλειάδης (πρόεδρος Λέσχης Ιστορίας & Πολιτισμού της ΑΕΚ), Μαρία Παπαδοπούλου (κόρη του Αντώνη Παπαδόπουλου), Μηνάς Λυσάνδρου (Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ), Χαράλαμπος Μανώλη (πρόεδρος Ανόρθωσης), Μιχάλης Ευσταθίου, Γιώργος Παπαβασιλείου (συναθλητής του Αντώνη Παπαδόπουλου), Γιώργος Μελετίου (δημοσιογράφος, συγγραφέας κι ερευνητής) και Ανδρέας Κοντός (φιλόλογος).

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αυγουστής Ευσταθίου, ο οποίος αφηγήθηκε τόσο παραστατικά τις ύστατες στιγμές του Γρηγόρη Αυξεντίου και όσα συνέβησαν στον Μαχαιρά, που όλοι οι παρευρισκόμενοι τον άκουγαν με κομμένη την ανάσα.

Δεν υπάρχει καμία δόση υπερβολής… Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, εν μέσω έκδηλης συγκίνησης, η πλειοψηφία των ακροατών σηκώθηκε σε στάση προσοχής και ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, εις ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για τον ηρωισμό του και τη θυσία του Αυξεντίου».

Αποσπάσματα των ομιλιών

Χριστίνα Αμερικάνου

Στέλιος Βασιλειάδης

H βράβευση της Μαρίας Παπαδοπούλου, κόρης του Αντώνη Παπαδόπουλου, από τον Κυριάκο Κενεβέζο

Μαρία Παπαδοπούλου

Μηνάς Λυσάνδρου

Χαράλαμπος Μανώλη

Μιχάλης Ευσταθίου

Γιώργος Παπαβασιλείου

Γιώργος Μελετίου

Ανδρέας Κοντός

Αυγουστής Ευσταθίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ