Κετσπάγια: Ίσως αποδειχθεί πιο ωφέλιμος αλλού, παρά στην Ανόρθωση…

Ο Γεωργιανός, που σπάνια «κωλώνει» όταν κάτι δεν του αρέσει να το αφήνει να περάσει, είπε κάτι που πιθανόν έπρεπε να ειπωθεί πριν από πολύ καιρό…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σε μια χώρα που κανείς δεν τολμά να αναλάβει ευθύνη, έστω μια πρωτοβουλία, μας ξενίζει που κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας άνθρωπος που λέει τα αυτονόητα για την κακή μας τη μιζέρια. Δεν ξέρω τι όφελος είχε ο Τιμούρ Κετσπάγια αποφεύγοντας να μιλήσει για παιχνίδι, αλλά φρονώ πως όσα έχει αναφέρει, αν τα αξιοποιήσουμε ίσως κάποιοι άλλοι ευεργετηθούν.

Ο Γεωργιανός, που σπάνια «κωλώνει» όταν κάτι δεν του αρέσει να το αφήνει να περάσει, είπε ό,τι θα έπρεπε πιθανόν να ειπωθεί πριν από πολύ καιρό. Χρόνια τώρα τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων ομάδων στο Τσίρειο αφέθηκαν στο έλεος του Θεού. Μπήκαν χιλιάδες άνθρωποι μέσα και κανείς δεν μίλησε. Κανείς δεν έκανε το παράπονό του, ίσως από αβρότητα, ίσως γιατί δεν θα ξαναερχόταν, ίσως από ντροπή, ίσως τέλος πάντως πίστευε πως υπάρχουν κάποιοι άλλοι αρμόδιοι να τα πουν. Και όμως, τα χρόνια πέρασαν και μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν, αρκετοί βγήκαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να πιστοποιήσουν τα λεγόμενα του Γεωργιανού τεχνικού και να τα ενισχύσουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει. Κάποιος άλλος βάζει τη ράχη του από κάτω και μετά όλοι ακολουθούμε.

Το μόνο επαγγελματικό συστατικό του ποδοσφαίρου μας, που λειτουργεί σωστά, είναι η μισθοδοσία των ποδοσφαιριστών. Και παρότι το γράφω, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Τα υπόλοιπα νοσούν. Τις προάλλες είχα αναφερθεί στα γήπεδα και στην προσπάθεια που θα έπρεπε να γίνει και να κάνουν όσοι είναι γύρω από το ποδόσφαιρο για να βελτιώσουν τις συνθήκες παρακολούθησης ενός αγώνα. Η αλήθεια ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι υπάρχουν ακόμη αποδυτήρια χωρίς τα απαραίτητα. Γιατί και ο Κέρκεζ  έκανε λόγο για απουσία κλιματισμού στο «Αμμόχωστος». Είμαι σχεδόν βέβαιος πως σε άλλα γήπεδα οι συνθήκες μπορεί να είναι και χειρότερες.

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια που δίνονται σε μισθούς. Δυστυχώς, η ανευθυνότητα για τα απλά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, εμφανίζεται και στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσε να γινόταν διαφορετικά, θα πει κάποιος. Ο εκσυγχρονισμός αρχίζει από τις συνθήκες διαβίωσης των πρωταγωνιστών, γραφειακού προσωπικού, προπονητών, ποδοσφαιριστών, φιλάθλων κ.λπ.

Είναι ανήκουστο στην Κύπρο, της οποίας οι θερμοκρασίες χτυπάνε περίπου 100 φορές το χρόνο κάτι 40άρια, να βάζουμε τους αθλητές σε… καμίνια.

Αν υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους, που σέβονται τους γύρω τους, που έχουν την αίσθηση του καθήκοντός τους και δεν αμφιρρέπουν για την αποστολή τους, να φροντίσουν για τα απαραίτητα. Από τα οφσάιντ, μέχρι τις τιμές στις καντίνες και τα αποδυτήρια. Η επιστροφή του Κετσπάγια μπορεί αποδειχθεί πολύ περισσότερο ωφέλιμη στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο παρά στην ίδια του την ομάδα. Πιθανό, πάλι, να ωφεληθούν και οι δύο.