aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗ«Η καθιέρωση ως δεξί μπακ, και η μετεγγραφή από την Ανόρθωση στον ΑΠΟΕΛ»

«Η καθιέρωση ως δεξί μπακ, και η μετεγγραφή από την Ανόρθωση στον ΑΠΟΕΛ»

Καλεσμένος στον Active 107.4 & 102.5 και στην εκπομπή «Βάλε Ένα Γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου ήταν ο Σάββας Πουρσαϊτίδης. Ο τέως προπονητής της Νέας Σαλαμίνας και πρώην της Δόξας και Αναγέννησης Δερύνειας, μίλησε για το προπονητικό μέλλον του και για το παρελθόν ως παίκτης του Διγενή Μόρφου, του Εθνικού Άχνας, της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ.

Αρχικά αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ως παίκτης στην Κύπρο: «Ήρθα τον Δεκέμβριο του 2002 και από τότε έμεινα “εγκλωβισμένος” στην Κύπρο. Με την καλή έννοια το εννοώ. Το μόνο που δεν έκανα στην καριέρα μου είναι που δεν είχα την ευκαιρία να διεκδικήσω πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αγωνίστηκα στους “8” με τον ΑΠΟΕΛ και προσπαθήσαμε για τους “4”. Πήρα πρωταθλήματα, κύπελλα, πέτυχα αρκετά. Όσον αφορά στο έπος της Τραπεζούντας, είναι διαφορετικό αλλά έχει τη δική του ομορφιά και περηφάνεια. Τότε είχε ενωθεί όλος ο κόσμος της Κύπρου. Με τον ΑΠΟΕΛ καταφέραμε να κερδίσουμε τον σεβασμό της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για την απόφασή του να έρθει να αγωνιστεί στο νησί μας, είπε: «Έφυγα από τη Ξάνθη και ήρθα στην Κύπρο γιατί είχα πρόταση από τον Ολυμπιακό. Τότε πρόεδρος ήταν ο Χριστόφορος Τορναρίτης, αλλά τελικά μετά από λίγες προπονήσεις και βλέποντας στασιμότητα στο θέμα, αποφάσισα να ψάξω αλλού. Είχα πει στον Ολυμπιακό “ή θα μου κάνετε πρόταση ή θα φύγω. Δεν ήρθα να δοκιμαστώ”. Τελικά έφεραν άλλον παίκτη στη θέση που αγωνιζόμουν και έτσι γύρισα στην Ελλάδα, όμως να πω ότι το θέμα δεν ήταν οικονομικό. Και τελικά, μόλις πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα με πήραν τηλέφωνο από τον Διγενή Μόρφου. Είχα πάρει ήδη την απόφαση να κάνω ένα restart στην καριέρα μου και έλεγα πως αν αξίζω θα μπορέσω να ξαναπαίξω σε υψηλό επίπεδο, αν όχι θα πάω να δουλέψω με τον κουμπάρο μου».

Διαβάστε επίσης: Πουρσαϊτίδης: «Να πάω στο Παραλίμνι; Για διακοπές; Φοβούνται την απόρριψη»

Από τον Διγενή Μόρφου κατέληξε στον Εθνικό και απ’ εκεί στην Ανόρθωση. Τι θυμάται ο Σάββας Πουρσαϊτίδης; «Το συμβόλαιό μου με τον Εθνικό είχε οψιόν για 1+1 χρόνια όμως δεν μου το ανανέωσε μέσα στο χρονοδιάγραμμά και έμεινα ελεύθερος. Τότε έκανα παρέα με τον Τιμούρ Κετσπάγια που ήταν παίκτης-προπονητής στην Ανόρθωση. Μόλις ενημερώθηκε ότι είμαι ελεύθερος, ενδιαφέρθηκε, με πήρε τηλέφωνο και πήγα στην Ανόρθωση. Μου είπε ότι γινόταν μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει η Ανόρθωση και με έπεισε. Τότε αγωνιζόμουν ως εξτρέμ και δεν είχε πρόθεση να με χρησιμοποιεί ως μπακ. Απλά έτυχε γιατί πριν από ένα ματς με τον Απόλλωνα τραυματίστηκαν και οι δύο δεξιοί μπακ και αγωνίστηκα ένα 30λεπτο. Το αμέσως επόμενο παιχνίδι όμως κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν σταθμός γιατί έκανα ένα απίστευτο ματς σαν φουλ-μπακ και από τότε καθιερώθηκα. Από τότε τελείωσε, δεν ξαναέπαιξα ως προωθημένος. Αυτό ήταν το διαβατήριό μου για να ξαναπαίξω σε υψηλό επίπεδο».

Σε ερώτηση πως τελικά κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ και για τις αντιδράσεις που υπήρχαν τότε από πλευράς Ανορθωσιατών, είπε: «Δεν ήταν τόσο το οικονομικό όσο κάποια άλλα πράγματα. Δεν θα ήθελα να πω, αλλά γενικά η πρόταση και συμπεριφορά προς εμένα δεν ήταν αυτή που άξιζα. Με τα ίδια λεφτά θα έμενα. Πήρα την απόφαση να πάω στον ΑΠΟΕΛ, ήταν πραγματικά δύσκολη απόφαση γιατί άτομα από το περιβάλλον της γυναίκας μου, όπως για παράδειγμα ο πεθερός μου ήταν θρύλος της Ανόρθωσης. Ο πεθερός μου ήταν ο πρώτος που έμαθε ότι έχω πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ και μου είπε “εσύ ξέρεις, είσαι έξυπνο παιδί, κάνε ότι νομίζεις”».

Ρωτήθηκε ποιος κατά την άποψή του από τους Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια και Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν γι’ αυτόν ο καλύτερός προπονητής: «Έχω δηλώσει ότι τα καλύτερα μου παιχνίδια τα έκαναν και με τους τρεις, όμως ο μέντοράς μου, αυτός που μου έδωσε πολλά ήταν ο Ιβάν. Μπορώ να πω επίσης πολύ καλά λόγια για τον Τιμούρ, ο οποίος είναι μοναδικός. Για τον Μπάγεβιτς όχι και τόσο όσον αφορά τακτικά. Ωστόσο, ήταν τιμή μου που τους είχα και τους τρεις, ο καθένας με τα συν και τα πλην του όμως ήταν προνόμιο για μένα που τους είχα για προπονητές».

Σε ό,τι αφορά στην απόφασή του να ασχοληθεί με την προπονητική, επεσήμανε: «Άρχισε από την Αναγέννηση Δερύνειας, που μου έκανε και πρόταση ένα χρόνο προηγουμένως. Τότε είχα αποφασίσει να ξεκινήσω από τις ακαδημίες Κ12 του ΑΠΟΕΛ. Πήρα τηλέφωνο τους ανθρώπους της Αναγέννησης και τους είπα να με βγάλουν από τη λίστας με τους υποψήφιους προπονητές, γιατί ήθελα να ξεκινήσω από τα χαμηλά. Και έτσι δούλεψα για δύο χρόνια στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ και μετά ήρθε η πρόταση από την Αναγέννηση. Οι άνθρωποι ήταν κύριοι, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τον υποβιβασμό. Τότε μου έκανε πρόταση ο Κώστας Χριστοδούλου για τη Δόξα, μια ομάδα που είχε πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα. Έτσι μετακόμισα εκεί, ήταν ένα σχολείο για εμένα. Ήταν μια ομάδα με πολλά προβλήματα, παλέψαμε για τη σωτηρία αλλά χάσαμε από τον Άρη, ήρθε απογοήτευση και τότε παραιτήθηκα με τη σύμφωνο γνώμη του προέδρου. Ήταν μια καλή εμπειρία».

Επόμενος προπονητικός σταθμός του Σάββα Πουρσαϊτίδη η Νέα Σαλαμίνα, στην οποία παρέμεινε για περίπου τρία χρόνια. «Όταν είχα πάει στη Νέα Σαλαμίνα και υπήρχαν προβλήματα. Δεν είχα την ευκαιρία να αναλάβω από την αρχή, η ομάδα ήταν προς τον πάτο, υπήρχαν τεράστιες διαφορές σε σχέση με πως είναι τώρα η ομάδα. Θυμάμαι παίζαμε με την Πάφο και ήθελα να τελειώσει το ματς από το 60’. Δεν μπορούσαν τα παιδιά. Καταφέραμε την επόμενη χρονιά να χτίσουμε μια νέα ομάδα με δικές μου επιλογές και τερματίσαμε στην 5η θέση με πολύ καλές παρουσίες. Η μεγαλύτερη τέχνη δεν είναι να βρεις καλούς παίκτες, αλλά να τους βγάλεις τον καλύτερό τους εαυτό. Ήμουν τυχερός γιατί εκείνη τη χρονιά άρχισαν να διορθώνονται και τα πράγματα σε διοικητικό επίπεδο, ήρθε και ο Μάκης που με βοήθησε αρκετά. Την περσινή σεζόν τη θυμόσαστε με τον κορωνοϊό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ