aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΕνώπιον της μεγάλης πρόκλησης Νο2 στη σταδιοδρομία του…

Ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης Νο2 στη σταδιοδρομία του…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Αϊράμ Λόπεθ Καμπρέρα είναι ο ποδοσφαιριστής που θα αλλάξει άρδην το σκηνικό στην Ανόρθωση. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία προσεγμένη επιλογή.

Μία επιλογή με προοπτική, λόγω κυρίως των πρόσφατων επιτευγμάτων του. Ο Ισπανός επιθετικός, λίγο πριν κλείσει τα 29 του χρόνια, επιχειρεί άλλο ένα «άνοιγμα» στην καριέρα του με στόχο να φτάσει εκεί που πιστεύει ότι αξίζει. Μάλλον πρόκειται για την πρόκληση Νο2 στη σταδιοδρομία του.

Για χρόνια αναζητούσε τη δικαίωση στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της πατρίδας του. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είχε «πατήσει» στα 26 του χρόνια χωρίς να πετύχει τίποτα σπουδαίο κι ήταν απλά ένας μέτριος (ίσως και πιο κάτω…) στην ισπανική Σεγούνδα Ντιβιζιόν. Κάτι σαν… «περάσματα» από τη Βιγιαρεάλ Β’, την Κόρδοβα και τη Λούνγκο. Η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν ίσως όταν κατάφερε να ξεπεράσει τα 1.000 αγωνιστικά λεπτά στη Βιγιαρεάλ Β’ την περίοδο 2011-12 πετυχαίνοντας 4 τέρματα.

Όλα άλλαξαν όταν ο Αϊράμ Καμπρέρα αποφάσισε να «πέσει» κατηγορία κι εντάχθηκε στην Κάντιθ που αγωνιζόταν στην Γ’ κατηγορία (με τους πολλούς ομίλους). Για πρώτη φορά στην καριέρα του άρχισε να αισθάνεται (αγωνιστικά) σημαντικός. Ήταν βασικότατος, σκόραρε κατά ριπάς (23 γκολ τη σεζόν 2013-14 και άλλα 13 τη σεζόν 2014-15). Για τον ίδιο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι άρχισε σιγά-σιγά να τυγχάνει της αναγνώρισης του κόσμου.

airam cabrera

Σε σημείο που όταν η Κάντιθ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα πλέι οφ για άνοδο στη Σεγκούντα Ντιβιζιόν (μία διοργάνωση – λαιμητόμος λόγω του ισχυρού συναγωνισμού), σημείωσε ένα καθοριστικό τέρμα κι οι οπαδοί της φώναξαν ρυθμικά τ’ όνομά του, ο Αϊράμ έβαλε τα κλάματα από τη συγκίνηση. Στο Yutube υπάρχει και το σχετικό  βίντεο…

Δύο χρόνια στην Κάντιθ, ανέβασε τις μετοχές του, αλλά ήταν απλά ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής της Γ’ Κατηγορίας της Ισπανίας. Ήταν η περίοδος που αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του. Επιλέγοντας την Κορόνα Κιέλτσε, μία μικρομεσαία ομάδα της Πολωνίας. Μία ομάδα που στοχεύει στη γρήγορη παραμονή της και μαζεύει 6 χιλιάδες κόσμο μέσο όρο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της.

«Δεν ήρθα για τα λεφτά. Το βλέπω σαν μία πρόκληση που θα μου δώσει τη δυνατότητα να ανελιχθώ. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και το Κιέλτσε το κατάλληλο μέρος. Είχα πολλές προτάσεις και από γνωστούς συλλόγους, όπως η Σανταντέρ, η Ρεκρεατίβο Ουέλβα και κάποιες άλλες στη Σεκούντα Ντιβιζιόν. Αλλά είμαι σε μία ηλικία που θα ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο», είχε πει ο Αϊράμ λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην Πολωνία.

Στην Κιέλτσε τον σύστησε ένας συμπατριώτης του, πρώην προπονητής της ομάδας ο Χοσέ Ρόχο Μάρτιν, ο οποίος χρειάστηκε να κάνει υπομονή για να δικαιωθεί. Διότι ο Καμπρέρα, που δεν είχε κάνει προετοιμασία, εμφανίστηκε με κάποια παραπανίσια κιλά από τις πολύμηνες διακοπές του.

cabrera

Με τη βοήθεια της συντρόφου του, της πανέμορφης Φλάβια, μπήκε σε… ειδικό πρόγραμμα, έχασε τα κιλάκια του και στο δεύτερο μισό του πολωνικού πρωταθλήματος έκανε «παπάδες». «Η Φλάβια ήταν ο άνθρωπος που με ενθάρρυνε περισσότερο απ’ όλους, όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πολύπλοκα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για τη συμβολή της συντρόφου του.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 είχε πετύχει τέσσερα τέρματα όλα κι όλα. Από τον Φεβρουάριο και μετά έγινε ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα του πολωνικού πρωταθλήματος. Σημείωσε 5 τέρματα τον Φεβρουάριο, 4 τέρματα τον Μάρτιο κι άλλα 3 τον Απρίλιο. Σύνολο 16 τέρματα στη σεζόν που τον έφεραν στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που υποστήριζαν ότι αν ξεκινούσαν νωρίς οι… μηχανές του θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον ασυναγώνιστο πρώτο σκόρερ της χώρας, τον Ούγγρο Νεμάνια Νίκολιτς που έφτασε τα 25 με τα χρώματα της πρωταθλήτριας Λέγκια Βαρσοβίας.

Για τρίτη σεζόν (είχαν προηγηθεί οι δύο με την Κάντιθ όταν πέτυχε 36 τέρματα σε 73 ματς), ο Καμπρέρα αποδεικνύει ότι έχει το γκολ στο αίμα του. Με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι καλά γυμνασμένος και χωρίς περιττά κιλά… Με τη λήξη της σεζόν, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Κιέλτσε και αρνήθηκε προτάσεις από τις μισές ομάδες πρώτης κατηγορίας της Πολωνίας. Εδώ και δύο μήνες περίπου δήλωνε ότι έχει προτάσεις από ομάδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Σεγκούντα Ντιβιζιόν.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι ο Μπενίτο «έψηνε» τη μετεγγραφή του Αϊράμ Καμπρέρα στην Ανόρθωση εδώ και μήνες. Μάλλον ο ίδιος θα περίμενε να του έρθει κάποια πρόταση από την Α’ Κατηγορία της Ισπανίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και χθες τα ξημερώματα έφτασε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ανόρθωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ