aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΔημήτρης & Νικόλας Ιωάννου: Από τις 240.000 λίρες, στα €500.0000

Δημήτρης & Νικόλας Ιωάννου: Από τις 240.000 λίρες, στα €500.0000

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Το μήλο, λένε, πέφτει κάτω από τη μηλιά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στο ποδόσφαιρο πολλές είναι οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι επιχείρησαν ν’ ακολουθήσουν τα χνάρια των πατεράδων τους και να διαγράψουν ανάλογη λαμπρή πορεία εντούτοις απέτυχαν. Υπάρχουν, φυσικά, και οι εξαιρέσεις. Πιο τρανταχτό παράδειγμα ο Κώστας Καϊάφας. Κουβαλώντας το «βαρύ» επίθετο ενός εκ των κορυφαίων, αν όχι του κορυφαίου Κύπριου επιθετικού όλων των εποχών, του Σωτήρη Καϊάφα κατάφερε να διαγράψει τη δική του σπουδαία καριέρα με τη φανέλα της Ομόνοιας και να αγαπηθεί από τον κόσμο της.

Ποδοσφαιριστής ήταν και ο πατέρας του Γιώργου Εφραίμ, Ανδρέας, ο οποίος αγωνίστηκε στον Απόλλωνα, ενώ οι σπουδαίες μορφές των γαλάζιων της Λεμεσού, Πάμπος Πίττας και Γιώργος Ιωσηφίδης βλέπουν τα παιδιά τους Ιωάννη και Θεόδωρο να ακολουθούν τα βήματά τους. Ο Μιλένκο Σπόλιαριτς έγραψε ιστορία στον Απόλλωνα και «μπόλιασε» το κυπριακό ποδόσφαιρο με τους Ματίγια και Ντανίλο. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά, πάμε όμως στην ουσία του θέματος που αφορά την οικογένεια Ιωάννου.

Από την Γιουνάιτεντ, αρχηγός στον ΑΠΟΕΛ και μετεγγραφή στη Νότιγχαμ Φόρεστ

Ο Νικόλας το απόγευμα της Παρασκευής (25/9) υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Νότιγχαμ Φόρεστ πραγματοποιώντας την επιθυμία του να παίξει σε ομάδα του εξωτερικού. Εξ αρχής έδειξε προτίμηση να ντυθεί στα ερυθρόλευκα της Νότιγχαμ. Ο Νικόλας Ιωάννου αποκτήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2014 σε ηλικία 18 ετών και ενώ είχε ήδη περάσει το «πανεπιστήμιο» των ακαδημιών της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ.

Τις πρώτες δύο σεζόν είχε ελάχιστες συμμετοχές στο πρωτάθλημα (οκτώ, στο σύνολο), ενώ είχε ως highlight τη συμμετοχή στην ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ στον εκτός έδρας αγώνα με την Παρί για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2016/17, με τον Τόμας Κρίστιανσεν στον πάγκο, καθιερώθηκε στην ενδεκάδα και εκ τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Κατάφερε να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό που πέρασε ένα χρόνο αργότερα και κατάφερε σε ηλικία 23 ετών να έχει στο μπράτσο του το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ 125 φορές σε όλες τις διοργανώσεις σκοράροντας 6 φορές. Πανηγύρισε 5 τίτλους πρωταθλήματος, ένα κύπελλο και ένα Super Cup ενώ μέσα από τις εμφανίσεις του έγινε ενεργό μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Προ λίγων μηνών, τουλάχιστον, ο διεθνής αμυντικός κοστολογείτο 1 εκατ. ευρώ (και βάλε) από τον ΑΠΟΕΛ και με βάση την προσφορά του, χαρακτηριζόταν βασικότατος πυλώνας μελλοντικών επιτυχιών.

Ωστόσο, η επιμονή του 24χρονου για να μετακομίσει σε πιο προηγμένο πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με τις χλομές εμφανίσεις στα πρώτα επίσημα ματς της τρέχουσας σεζόν (και όχι μόνο), δεν άφηναν πολλά περιθώρια στη διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη. Η συμφωνία, λοιπόν, κλείνει περίπου στις 500.000 ευρώ (συν μπόνους), με την επιθυμία του ποδοσφαιριστή να γίνεται εν τέλει πράξη.

Παραλίγο στον ΑΠΟΕΛ και ο «Σκούλλος»

Το… μήλο (Νικόλας Ιωάννου) καταγράφει τη δική του ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο και είναι έτοιμο να ξεπεράσει σε κατορθώματα την… μηλιά. Και το κατόρθωμα (θα) είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι η… μηλιά ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του κυπριακού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90 και για χάρη του διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο Δημήτρης Ιωάννου σε ηλικία 20 ετών είχε πάρει μετεγγραφή από τον ΑΠΟΠ Πάφου στον Απόλλωνα, έναντι 45.000 λιρών. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως τότε τον διεκδίκησε και ο ΑΠΟΕΛ που έδινε στην παφιακή ομάδα 25.000 λίρες, ενώ όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα ο μισθός του στον Απόλλωνα ήταν 300 λίρες το μήνα.

Βέβαια, η μετεγγραφή που σήκωσε την περισσότερη… σκόνη ήταν αυτή του «Σκούλλου» από τον Απόλλωνα στην Ανόρθωση τον Ιανουάριο του 1996. Η ομάδα της Αμμοχώστου πλήρωσε 240.000 λίρες στον Απόλλωνα για τον καλύτερο Κύπριο αμυντικό της εποχής, τον Δημήτρη Ιωάννου. Στη συμφωνία μπήκε ρήτρα 50.000 λιρών, εάν ο Ιωάννου έπαιζε σε κάποιο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, τη σεζόν 1995-96. Η «Κυρία» τον χρησιμοποίησε στο δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου (στα παιχνίδια πρωταθλήματος και τον πρώτο αγώνα κυπέλλου δεν είχε αγωνιστεί) και έτσι το κόστος μετεγγραφής του εκτοξεύτηκε στις 290.000 λίρες – περίπου 500.000 ευρώ.

Ομοιότητες και διαφορές

Όσον αφορά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά πατέρα και γιου, κοινό στοιχείο είναι η δύναμη, το πάθος και τα φυσικά προσόντα. Βέβαια, ο Δημήτρης ήταν ψηλότερος (1.89μ.) από τον Νικόλα (1.83μ.). Ο πατέρας Ιωάννου ήταν κλασσικό στόπερ της εποχής που «έσβηνε» τον προσωπικό του αντίπαλο και ήταν πανίσχυρος στον «αέρα» λόγω ύψους και όγκου.

Ο Νικόλας χρησιμοποιείται, πέραν από κεντρικός αμυντικός, ως αριστερό μπακ και με «όπλο» την ταχύτητα γίνεται απειλητικός όταν επιτίθεται κατά μέτωπο. Πάντως, ο «Νικ» έχει μπόλικο δρόμο να διανύσει για να συγκριθεί με τον πατέρα του στον τομέα του σκοραρίσματος. Ο Δημήτρης σκόραρε πέραν των 40 τερμάτων σε αγώνες πρωταθλήματος, ενώ ο Νικόλας πέτυχε έξι γκολ. Σημαντική διαφορά και το «καλό» πόδι. Ο πατέρας δεξιοπόδαρος και ο γιος αριστεροπόδαρος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ