aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΔ. Ιωάννου: «Τρέμαμε τον Κίκη, μας έβαλε πρόστιμο γιατί λυπηθήκαμε την ΑΠΕΠ»

Δ. Ιωάννου: «Τρέμαμε τον Κίκη, μας έβαλε πρόστιμο γιατί λυπηθήκαμε την ΑΠΕΠ»

Ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του κυπριακού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90 και για χάρη του διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιωάννου, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών είχε πάρει μετεγγραφή από τον ΑΠΟΠ Πάφου στον Απόλλωνα, έναντι 45.000 λιρών. Τον διεκδίκησε και ο ΑΠΟΕΛ εκείνη τη χρονιά αλλά έδινε στην παφιακή ομάδα 20.000 λίρες λιγότερες, έτσι και κατέληξε στους «γαλάζιους» της Λεμεσού.

Βέβαια, η μετεγγραφή του, που σήκωσε την περισσότερη… σκόνη, ήταν αυτή από τον Απόλλωνα στην Ανόρθωση τον Ιανουάριο του 1996. Η ομάδα της Αμμοχώστου πλήρωσε 240.000 λίρες για τον καλύτερο Κύπριο αμυντικό της τότε εποχής και τον έκανε δικό της. Αυτές τις ιστορίες και άλλες τόσες, θυμήθηκε ο Δημήτρης Ιωάννου σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ».

«Άρχισα από τον ΑΠΟΠ Πάφου και πήγα στον Απόλλωνα. Με ήθελε και ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος έδινε 25 χιλιάδες, ενώ ο Απόλλων έδινε 45 χιλιάδες. Ήταν μεγάλη διαφορά τότε. Εμείς δεν είχαμε συμβόλαιο και εκεί έπρεπε να σεβαστείς και το σωματείο που σε ανέδειξε και να πας όπου σε έδινε. Δεν λέω ότι ήθελα να πάω αλλού, και εξηγώ ότι και να ήθελα να πάω στον ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσα. Στον Απόλλωνα βοηθήθηκα πολύ, ήταν πρόκληση για εμένα. Αν εξαιρέσουμε την πρώτη σεζόν μέχρι να εγκλιματιστώ, στις άλλες είχε πολύ καλές παρουσίες. Όλα τα παιδιά που αγωνίζονταν εκεί ήταν πολύ καλοί παίκτες, με βοήθησαν και με έβαλαν στο κλίμα της ομάδας κι έτσι και εγώ με τη σειρά μου βοήθησα να πάρουμε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Απόλλωνα, την επόμενη σεζόν το κύπελλο και μετά από δύο χρόνια ακόμη ένα πρωτάθλημα. Το πρώτο πρωτάθλημα δεν ξεχνιέται. Θυμάμαι ότι από τον πεντάδρομο, μας μετέφερε ο κόσμος στο σωματείο. Σκεφτείτε για πόση απόσταση μιλάμε», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Εκείνο τον καιρό είχαμε προπονητή τον Ντίντελμ Φέρνερ, ο οποίος είχε βάλει το δικό του στίγμα στην ομάδα, αυτό της πειθαρχίας. Την πρώτη μέρα που ήρθε και μας μίλησε μπροστά από τη διοίκηση ήταν… Γερμανός. Δεν μπορούσες να τον αμφισβητήσεις ή να παραπονεθείς γιατί τελείωνες. Ήταν τσάρος και οι προπονήσεις μαζί του ήταν εντελώς διαφορετικές. Με τον Γιέρζι Ένγκελ ο Απόλλων έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά με τον Φέρνερ δουλεύαμε καλύτερα τις στατικές φάσεις και βάζαμε περισσότερα γκολ».

Ερωτηθείς για τη μετεγγραφή του στην Ανόρθωση, είπε: «Όταν πήγα στην Ανόρθωση ήταν καλύτερη ομάδα. Είχε το “Αντώνης Παπαδόπουλος” με αρκετό κόσμο, καμία σχέση με το Τσίρειο. Υπήρχε δίψα, έγιναν σπουδαίες μετεγγραφές όπως αυτές των Οκκά, Eγκωμίτη και άλλων πολύ καλών ξένους. Και ο Απόλλων είχε καλούς ποδοσφαιριστές, όμως οι μετεγγραφές Κύπριων στην Ανόρθωση έκαναν τη διαφορά. Μπορώ να πω πως ήταν εύκολη απόφαση να φύγω από τον Απόλλωνα. Ήμουν στα 26 μου, σε καλό επίπεδο και δεν ήταν δύσκολο να ενσωματωθώ στην Ανόρθωση, όμως έμεινα οκτώ μήνες χωρίς να παίξω ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το δύσκολο για εμένα. Αγωνιζόμουν στον Απόλλωνα με 300 λίρες τον μήνα, ενώ στην Ανόρθωση έπιανα 1000 λίρες συν τα μπόνους. Έκανα επτά όμορφα χρόνια στον Απόλλωνα, όμως πιστεύω ότι ένας ποδοσφαιριστής όταν πάει σε άλλη ομάδα ξαναγεννιέται και γι’ αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μου συνέβη. Εάν ο Απόλλων μου έδινε τα λεφτά που μου πρόσφερε η Ανόρθωση θα έμενα, όμως με τα δεδομένα εκείνα δεν μπορούσε να συνεχίσω, γιατί στα 32 μου χρόνια, τελείωσε το ποδόσφαιρο για εμένα».

Διαβάστε επίσης:

Μετά από ερώτηση για το αν ήταν επιλογή του Κίκη Κωνσταντίνου και για τον χαρακτήρα του τότε προέδρου της «Κυρίας», είπε: «Ήθελε να φύγει ένα καλό παίκτη από τον Απόλλωνα και να τον φέρει στην ομάδα του. Είχε κάνει τότε και μια δήλωση για εμένα, είχε πει ότι «έβγαλα την καρδιά του Απόλλωνα και την έβαλα στην Ανόρθωση”. Μιλάμε για έναν πρόεδρο με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, κανένας παίκτης δεν μπορούσε να κάνει τα δικά του, υπήρχε σεβασμός από όλους προς το πρόσωπό του κ. Κωνσταντίνου. Ερχόταν στα αποδυτήρια να μας μιλήσει και έτρεμαν όλοι. Ήταν, όμως, και πάντα θετικός στο να βοηθήσει όλους τους παίκτες εάν χρειάζονταν κάτι. Έκανε πάντα επιλογές που θα του έκαναν τη διαφορά στην ομάδα. Πήρε την αφρόκρεμα του τότε καιρού και την ενσωμάτωσε στην ήδη καλή ομάδα που είχε και γι’ αυτό ήρθαν τα τέσσερα σερί πρωταθλήματα. Η Ανόρθωση δυνάμωσε με παίκτες-κλειδιά, και σαν ομάδα έφτασε εκεί που μπορούσε να χτυπά τους τίτλους».

Αναφερόμενος στην σύντομη παρουσία του στον Ολυμπιακό με πρόεδρο τον Χριστόφορο Τορναρίτη, είπε: «Έπαιξα με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Ήταν πολύ καλή ομάδα τότε, όμως κάποιοι παίκτες είχαν το μέταλλο του πρωταθλητή. Γι’ αυτό στους έξι μήνες έφυγα και επέστρεψα στην Πάφο. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλούς παίκτες και δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από την Ανόρθωση, τον ΑΠΟΕΛ και τις άλλες ομάδες. Δεν γίνεται, όμως να χάνεις ένα ματς και να βλέπεις συμπαίκτες σου να έχουν στα αποδυτήρια τη μουσική στο φουλ και να είναι στην τρελή χαρά. Αν ήσουν στην Ανόρθωση με τον Κίκη Κωνσταντίνου πρόεδρο και να έκανες έτσι πράγμα ακόμη και μετά από εκτός έδρας ισοπαλία με τον ΑΠΟΕΛ, θα σε έσφαζε, θα σου έλεγε πιάσε τα πράγματά σου και φύγε. Μπορεί να είχαμε την νοοτροπία, όμως δεν είχαμε την πειθαρχία στον Ολυμπιακό. Ήταν ο Χριστόφορος Τορναρίτης πρόεδρος, πλήρωνε τον έναν, τον άλλο… Στον Ολυμπιακό έκανα το καλύτερό μου συμβόλαιο, όπως και άλλοι παίκτες που αγωνίζονταν στην ομάδα. Έπαιρνα 4000 λίρες. Όταν έπαιρνες πριμ 2000 για να κερδίσεις τον Εθνικό και έχανες 0-3 στο 15’, τότε ναι δεν είχε νοοτροπία για να διεκδικήσεις πρωτάθλημα. Στην Ανόρθωση χάναμε ένα παιχνίδι τον χρόνο και μέχρι να έρθει το άλλο παιχνίδι να εξιλεωθούμε, δεν βγαίναμε έξω από το σπίτι… Που μπορούσε να πας να σε δει ο Κίκης Κωνσταντίνου, μέσα στα καφέ μετά από μια ήττα; Δεν ήθελε να χάνει, ούτε να βλέπει χαλάρωση. Ένα παιχνίδι θυμάμαι χαρακτηριστικά με την ΑΠΕΠ στο 25’ κερδίζαμε 5-0 και δεν βάλαμε άλλο γκολ και μας έβαλε 200 λίρες πρόστιμο γιατί λυπηθήκαμε τον αντίπαλο. “Για να μάθετε”, μας είπε “να μην λυπάστε κανέναν, γιατί δεν θα σας λυπηθούν όταν μπορέσουν να σας κόψουν βαθμούς”».

Διαβάστε επίσης: Δ. Ιωάννου: «Στροφή 90 μοίρες η Ομόνοια, φαβορί κι η Ανόρθωση, εκεί ο ΑΠΟΕΛ»

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας Goal.com.cy γιατί θα δημοσιευτούν και άλλα ρεπορτάζ από τις δηλώσεις του Δημήτρη Ιωάννου. Τι είπε τον αγώνα Εθνική Κύπρου-Βουλγαρία και τα όσα λέχθηκαν περί έντονου στοιχηματισμού σε εκείνο το ματς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ