aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑσύλληπτο ρεκόρ για την Ανόρθωση

Ασύλληπτο ρεκόρ για την Ανόρθωση

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO AVTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Στο χώρο του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά η στατιστική. Στη σύγχρονη εποχή τα πάντα μετρούνται. Από τις πάσες, την ακρίβεια τους, τα χιλιόμετρα της ομάδας και του κάθε παίκτη ξεχωριστά, τα τάκλιν επιτυχημένα και αποτυχημένα, οι εναέριες προσωπικές μονομαχίες, οι σέντρες στην περιοχή… σχεδόν τα πάντα. Γι’ αυτό και τα τεχνικά επιτελεία έχουν δημιουργήσει θέσεις αναλυτών ποδοσφαίρου και επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να σχηματίσουν όσο καλύτερη εικόνα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δικών τους ομάδων και αντίπαλων.

Οι πρωτοπόροι, αυτοί που λατρεύουν τα στατιστικά είναι οι Αμερικανοί. Από αυτούς ήρθε αυτή η καινοτομία και στην Ευρώπη. Ίσως μάλιστα το ποδόσφαιρο να είναι ένα από τα τελευταία αθλήματα που έβαλε τη στατιστική στο πρόγραμμα του, ανοίγοντας και αρκετές θέσεις εργασίας. Για τις ομάδες και τα τεχνικά επιτελεία, προφανώς έχουν πολύ μεγάλη σημασία όλα όσα λαμβάνουν μέσω των αναλύσεων τους. Για το φίλαθλο κόσμο δε πιστεύω, πως ισχύει κάτι τέτοιο. Εξαίρεση αποτελεί εκείνη η μερίδα οπαδών που θα ήθελε να ήταν προπονητές, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν.

Το βασικότερο ίσως στατιστικό ή μάλλον το πιο απλό στατιστικό για δεκαετίες στις εφημερίδες ήταν οι νίκες, ισοπαλίες και ήττες των δύο διαγωνιζομένων ομάδων. Πόσες φορές έπαιξαν μεταξύ τους και πόσες νίκες μετράει η κάθε μια. Αυτό που λέμε προϊστορία ή πιο λαϊκά η παράδοση.

Μια σπουδαία παράδοση κουβαλά και η Ανόρθωση κόντρα στον Άρη. Πρόκειται για ένα στατιστικό που δείχνει τη διαφορά που οι δύο ομάδες είχαν ανέκαθεν. Από την πρώτη διοργάνωση που έγινε υπό την αιγίδα της ΚΟΠ (1934-35). Σε εκείνα τα μακρινά χρόνια ο Άρης κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη από τις δύο συνολικά, εκτός έδρας. Νίκησε την ομάδα της Αμμοχώστου την περίοδο 1935-36 με 2-1 (26 Απριλίου 1936 στο ΓΣΕ) και από τότε πέρασαν άλλα 42 χρόνια μέχρι να μπορέσει να νικήσει ξανά εκτός έδρας την «Κυρία». Αυτή τη φορά στην προσφυγιά με 2-0 την περίοδο 1977-78 (11 Μαρτίου 1978 στο ΓΣΖ).

Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που η Ανόρθωση έχασε ως γηπεδούχος από τον Άρη. Στα 82 χρόνια κυπριακού ποδοσφαίρου η ομάδα της Αμμοχώστου, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ηττήθηκε από την Άρη εντός έδρας, μόλις δύο φορές. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια και την Κυριακή πάλι η Ανόρθωση φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να διατηρήσει αυτό το εκπληκτικό σερί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ