aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑς πουν ένα «ευχαριστώ» και στον Φαν Λίουεν…

Ας πουν ένα «ευχαριστώ» και στον Φαν Λίουεν…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα στον χώρο του ποδοσφαίρου μας τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Ανόρθωσης, Τεντ φαν Λίουεν. Ένας Ολλανδός που μεγάλωσε την εποχή της «επανάστασης της κουλτούρας» κι ήταν θιασώτης του μεγαλύτερου κινήματος στον πλανήτη: «Make love not war».

Ένας σπουδασμένος της ζωής που μπήκε νωρίς στη δημοσιογραφία κι έκανε μία απίστευτη διαδρομή, αφού αρχικά με μία γραφομηχανή κι αργότερα με έναν φορητό υπολογιστή στο χέρι, βρέθηκε σε πάνω από 100 χώρες της υφηλίου! Ένας μάχιμος ρεπόρτερ που το… γύρισε στο ποδόσφαιρο ακολουθώντας καριέρα τεχνικού διευθυντή.

«Εκ των υστέρων θα έλεγα ότι ο Φαν Λίουεν κατείχε το αντικείμενο, αλλά είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόπο. Είχε πολύ καλό δίκτυο, αλλά είχε και πολλά μειονεκτήματα», ήταν η σκιαγράφηση του Ολλανδού από τον Χρίστο Πουλλαΐδη.

Στους πρώτους μήνες του 2014, ο μεγαλομέτοχος της «Κυρίας» είχε αναθέσει στον Ολλανδό ένα πρότζεκτ που το βρήκε άκρως ενδιαφέρον, «φανταστικό» το χαρακτήρισε ο ίδιος. Ένα πρότζεκτ που είχε τρεις πτυχές: Τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας, η Ανόρθωση να είναι υγιής οικονομικά και να διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να έχουν μεταπωλητική αξία.

Αυτό το τελευταίο έρχεται στο προσκήνιο λόγω των διαδοχικών πωλήσεων της Ανόρθωσης που της έχουν αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο Αμπουρτζάνια, για παράδειγμα, στη νέα σεζόν θα παίζει στη Σεβίλλη! Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στον «Άμπου», ήταν ο Φαν Λίουεν. Υπάρχουν άλλωστε καταγεγραμμένα εκείνα τα… επικά σχόλιά του μετά από κάθε μετεγγραφή. Για τον Γεωργιανό είχε γράψει (περιληπτικά): «Ποίηση στην κίνηση. Όταν τρέχει, τα πόδια του δεν φαίνεται να ακουμπούν στο έδαφος. Εξαίσια τεχνική. Ελαφροπόδαρος, ποδοσφαιριστής με διαίσθηση. Πριν λάβει την μπάλα, έχει ήδη εξετάσει τις επιλογές του» και διάφορα τέτοια, τα οποία πρέπει να ασπάζονται και στη Σεβίλλη για να δώσει 1.8 εκ. ευρώ να τον αποκτήσει.

Από τους Κύπριους, είναι γνωστό ότι η μεγάλη αδυναμία του Φαν Λίουεν ήταν ο Λαΐφης. Το είχε δηλώσει άλλωστε και δημόσια. Επί των ημερών του, με προπονητή βέβαια τον Πάους, ο Κωνσταντίνος έγινε ο Λαΐφης που ξέρουμε, μία ηγετική μορφή παρά το νεαρό της ηλικίας του. Με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα στη Σταντάρ Λιέγης και η Ανόρθωση να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Με τον Φαν Λίουεν τεχνικό διευθυντή, ο Ανδρέας Μακρής «πετούσε» και σκόραρε 13 τέρματα. Μάλλον εκείνη η σεζόν ήταν το εφαλτήριο του για μετεγγραφή στη Γουόλσολ. Ο Φαν Λίουεν έφερε επίσης τον Ίσμα Γκονσάλβες, που πωλήθηκε αργότερα στην Αλ Ετιφάκ Σαουδικής Αραβίας και στο ταμείο της Ανόρθωσης μπήκαν 350 χιλιάδες ευρώ.

Έφερε, επίσης, τον Καμίνσκι, η μεταπωλητική αξία του οποίου εκτοξεύτηκε στο 1,5 εκ. ευρώ (αυτά τα καρπώνεται η Άντερλεχτ), έφερε από τα… αζήτητα της Μάλτας τον Μαϊσουράντζε, ο οποίος ήθελε φέτος πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ για να ανανεώσει και ξύπνησε για μία σεζόν τον… κοιμώμενο Κάλβο. Απ’ όλους τους παίκτες που έφερε ή κράτησε, «πατάτες» βγήκαν ο Γκονσάλο Γκαρσία κι ο Σαμπάλα, ενώ ο Γιακοβένκο τραυματίστηκε σοβαρά και δεν μπορεί να κριθεί. Έφερε και μέτριους έως καλούς (Νούχου, Εντέ, Σεράν, Χόλγκερσον), αλλά «πατάτες» δεν τους λες.

Η σούμα του Τεντ φαν Λίουεν, με τη βοήθεια πάντα του Αντρέ Πάους, καταδεικνύει ότι την ήξερε καλά τη δουλειά. Εξάλλου καμιά ομάδα δεν έχει επιτυχία στις μετεγγραφές, πάνω από 60-70%. Οπόταν τώρα που εισρέει χρήμα στο ταμείο της Ανόρθωσης, ας του στείλουν ένα μήνυμα με ένα «ευχαριστώ». Δεν στοιχίζει τίποτα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ