aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑποκλείστηκε η λειτουργία των γήπεδων Ανόρθωσης, Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού

Αποκλείστηκε η λειτουργία των γήπεδων Ανόρθωσης, Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλή συζήτησε το θέμα της παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε δήμους, κοινότητες και άλλα κοινωφελή σωματεία, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις προσφυγικών σωματείων.

Μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι το κράτος και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν διαχειριστεί με λανθασμένο τρόπο τ/κ περιουσίες, κυρίως και μόνο στην Πάφο. Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι στην Πάφο γινόταν ένα πλιάτσικο με τις τ/κ περιουσίες αφού στον δήμο Πάφου έχουν παραχωρηθεί 330 τ/κ περιουσίες, στον δήμο Λεμεσού γύρω στις 90, στον δήμο Λάρνακας 12 και στον δήμο Λευκωσίας μόνο 19.

«Αντιλαμβάνεστε τι συνέβη στην Πάφο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή ή κακοδιαχείριση κάποια κόμματα και κάποιοι βουλευτές θέλουν να τερματιστεί η παραχώρηση τ/κ περιουσιών σε δήμους, επαρχιακές διοικήσεις και οργανισμούς δημόσιας ωφελείας, κάτι που όπως είπε η κα. Κουκουμά, το ΑΚΕΛ βλέπει με επιφυλακτικότητα γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κατάσταση ισοπεδωτικά. Για τον λόγο αυτό, είπε συζητούνται διάφοροι τρόποι για να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για την αξιολόγηση των περιουσιών που μπορούν να παραχωρηθούν προς το δημόσιο όφελος. Είπε επίσης ότι το ενοίκιο αυτών των περιουσιών θα πρέπει να είναι με βάση τις αγοραίες τιμές χωρίς να γίνονται χατίρια και να υπάρχουν μειώσεις.

Όσον αφορά τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία, ανέφερε ότι η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων έχει αποκλείσει ουσιαστικά τη λειτουργία των τριών γηπέδων της Ανόρθωσης, της Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας γιατί υπάρχουν ανάγκες για έργα συντήρηση που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.

Ανέφερε ότι για το γήπεδο της Ανόρθωσης απαιτούνται 5,5 εκ. ευρώ, για το γήπεδο της Σαλαμίνας 3,3 εκ ευρώ και για το γήπεδο του Εθνικού 3 εκατ. ευρώ.

Η κα. Κουκουμά σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ιεράρχησης των έργων που απαιτούνται με την όποια προτεραιότητα που να διασφαλίζει ότι κανένας δεν κινδυνεύει, ότι οι χώροι αυτοί είναι ασφαλείς και να περάσουν από τα αντίστοιχα κριτήρια.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι πριν από εννέα μήνες, έγινε ξανά η ίδια προσπάθεια σε συνάντηση που έγινε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εννέα μήνες μετά είναι εδώ για να επαναλάβουν τα ίδια, να γίνουν οι διαπιστώσεις χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση, παρά μόνο να ακούγονται ωραίες εισηγήσεις και προτάσεις, όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η πολιτική βούληση γιατί έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας και υγείας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία στηρίχθηκαν περισσότερο και όλοι εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ σταθερής αυξημένης χορηγίας. Αυτό όπως είπε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηριχθούν περισσότερο σωματεία τα σωματεία της πετόσφαιρας, του στίβου και των ναυταθλημάτων. Πρόσθεσε ότι το σοβαρότερο θέμα το οποίο βλέπουν θετικά και υποστηρίζουν ένθερμα, είναι η στήριξη για βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ασφάλειας και να δοθεί η έγκριση της αρχής αδειοδότησης σταδίων. Πρόκειται όπως είπε, πρωτίστως για τα στάδια Αντώνης Παπαδόπουλος της Ανόρθωσης, του Αμμόχωστου της Νέας Σαλαμίνας και το στάδιο του Εθνικού Άχνας στο Δασάκι, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τα στάδια του ΑΣΙΛ Λύσης και ΠΑΕΕΚ Κερύνειας. Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑ οφείλει να στηρίξει και τις βελτιώσεις που απαιτούνται στο Μακάρειο Στάδιο, στο Παφιακό και στο δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου.

«Η πολιτική βούληση υπάρχει, έγιναν οι απαραίτητες κοστολογήσεις και πρέπει να προχωρήσουμε με μια ιεράρχηση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία για την εξασφάλιση της αδειοδότησης από την αρχή ασφάλειας των σταδίων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η κοστολόγηση που έγινε τουλάχιστον για τα τρία στάδια της Α’ κατηγορίας είναι γύρω στα €12 εκ. στο σύνολό τους. Είπε επίσης ότι έχουν γίνει ήδη οι προπαρασκευαστικές εργασίες και είναι επάναγκες να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν από το νέο πρωτάθλημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι οι τ/κ περιουσίες που η νομοθεσία επέτρεπε να παραχωρούνται και σε μη εκτοπισθέντες θα πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου, αφού οι καταχρήσεις που έγιναν ιδιαίτερα από τον δήμο Πάφου ήταν απαράδεκτες. Σημείωσε ότι 370 ακίνητα παραχωρήθηκαν στο Δήμο Πάφο “με αυθαίρετες παρεμβάσεις του Δημάρχου” και το κράτος δυστυχώς συναινούσε. Αυτό πρόσθεσε, πρέπει να τερματιστεί και πρέπει να περάσει η σχετική πρόταση νόμου που το απαγορεύει πριν να κλείσει η Βουλή. Σημείωσε ότι οι τ/κ περιουσίες είναι μόνο για τους εκτοπισθέντες και για έργα δημόσιας ωφελείας που είναι απαραίτητα για το δημόσιο συμφέρον και τίποτε άλλο.

Αναφορικά με τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία ο κ. Κουλίας είπε ότι τα γήπεδα τριών προσφυγικών σωματείων, Ανόρθωσης, Σαλαμίνας, της Άχνας και της ΠΑΕΕΚ, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αδειοδότησης. Πρόσθεσε ότι το κονδύλι είναι κάτω από €10 εκ., όπως τους εξηγήθηκε στην Επιτροπή.

«Είναι καλά αυτό το κράτος, που πρέπει να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των γηπέδων μας να μην τα παίρνει όλα στη Λεμεσό κατά δεκάδες τα εκατομμύρια. Είναι καλά να δοθούν και σε τούτα τα προσφυγικά σωματεία, για να μπορούν να πάρουν τα γήπεδά τους άδειες», ανέφερε. Εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κάνει παρέμβαση για να εξασφαλιστεί αυτό το μικρό κονδύλι και να μπορέσουν να λειτουργούν τα σωματεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ