aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗAνόρθωση: Το μαγικό, πολύχρωμο και μουντό Ταλίν (pics)

Aνόρθωση: Το μαγικό, πολύχρωμο και μουντό Ταλίν (pics)

Η πόλη του Ταλίν είναι ίσως η καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης. Μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, καλοδιατηρημένοι πύργοι, κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, αιωνόβιες πύλες, κρυμμένες μαγευτικές αυλές και εκκλησίες με εντυπωσιακούς τρούλους και γοτθικά καμπαναριά αντιπροσωπεύουν επάξια το ένδοξο παρελθόν αυτής της μοναδικής πόλης. Όσοι πάντως σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ταλίν καλό είναι να το πράξουν τους μήνες μεταξύ Μάρτιος – Σεπτέμβριος εκτός και αν είναι λάτρεις του Χειμώνα και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Παλαιά Πόλη, που φυσικά και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ταλίν παντρεύει τη μεσαιωνική του γοητεία με τη σύγχρονη εξέλιξη. Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας το παλαιό στοιχείο δένει αρμονικά με τη μοντέρνα ζωή.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης χρονολογείται να ιδρύθηκε από τον 13ο, μέχρι τον 16o αιώνα. Ανοικοδομήθηκε με πλακόστρωτα στενά σοκάκια, μεσαιωνικά κτίρια, γοτθικούς καθεδρικούς ναούς και λάμπες πετρελαίου στους δρόμους. Τα περισσότερα ιστορικά σπίτια, καταστήματα και εκκλησίες, έχουν μείνει ανέπαφα, χάρη στα τείχη που περιέβαλαν την πόλη και την μετέτρεπαν σε φρούριο. Η Παλιά πόλη είναι γεμάτη αξιόλογα μνημεία, όπως το Δημαρχείο της πόλης,  τον λόφο Τοόμπεα, που αποτελούσε την οικεία της Δανέζικης Αριστοκρατίας, τον Βασιλικό κήπο και πολλές ορθόδοξες εκκλησίες.

Δημαρχείο

Το Δημαρχείο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα Γοτθικού ρυθμού, που κτίστηκε το 1404 στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αργότερα προστέθηκε και ένα κωδωνοστάσιο και αν και καταστράφηκε αρκετές φορές, κατάφερε να αποκατασταθεί και να αποτελεί πλέον σήμερα ένα θαυμάσιο μνημείο. Στην κορυφή του κτίσματος βρίσκεται και μια φιγούρα ενός άντρα με μεγάλο μουστάκι, που δείχνει την τάση των ανέμων και αποτελεί σύμβολο της πόλης. Το Δημαρχείο λειτουργεί πλέον ως Δημοτικό Μουσείο και εκθεσιακός χώρος.

700x344xtallinn 6.jpg.pagespeed.ic.mmepineohl

Κάστρο Τοόμπεα

Το Κάστρο πιθανολογείτε να κτίστηκε ανάμεσα στον 10ο και 11ο αιώνα και δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο, στο κέντρο της πόλης. Μέσα στο πέρασμα όλων αυτών των αιώνων, το κάστρο λεηλατήθηκε και καταστράφηκε αρκετές φορές, μέχρι να αποκτήσει την σημερινή εντυπωσιακή λίθινη όψη του και το γκρίζο του χρώμα. Σήμερα στους χώρους του κάστρου φιλοξενείται το Κοινοβούλιο της χώρας. Το Κάστρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ταλλίν και κάθε μέρα, στην ανατολή του ήλιου, υψώνεται η σημαία της πόλης με την συνοδεία του Εθνικού Ύμνου της χώρας.

700x366xtallinn 7.jpg.pagespeed.ic.1an4oytn54

Ανάκτορο Kadriorg-Εθνογραφικό Μουσείο

Το Παλάτι δημιουργήθηκε έπειτα από απαίτηση του Μεγάλου Πέτρου και προορίζονταν για την Εσθονή γυναίκα του, Αικατερίνη. Πρόκειται για ένα επιβλητικό παλάτι με κορυφαία μπαρόκ αισθητική και απέραντους, καταπληκτικούς κήπους, που θυμίζουν το παλάτι των Βερσαλλιών. Στους χώρους του μπορείτε να θαυμάσετε το Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το Εθνογραφικό Μουσείο, καθώς και εξαιρετικούς πίνακες ζωγράφων της Δυτικής Ευρώπης και Ρώσων καλλιτεχνών, από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Οι χώροι του φιλοξενούν ακόμα περίτεχνα γλυπτά, ρωσικά πορτρέτα, έπιπλα, πορσελάνες, διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης, κρύσταλλα και πολύτιμους λίθους.

Fonbet xorigos

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ