aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση – Ράπιντ 2-1: Ήταν «Κυρία» και κέρδισε το χειροκρότημα

Ανόρθωση – Ράπιντ 2-1: Ήταν «Κυρία» και κέρδισε το χειροκρότημα

Πίστεψε στο θαύμα της ανατροπής, έκανε βήματα προς αυτό σκορπώντας ενθουσιασμό στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» όμως πλήρωσε τα τερτίπια της μπάλας και τη βαριά ήττα με 0-3 στη Βιέννη και αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ.

Η Ανόρθωση επικράτησε 2-1 της Ραπίντ στη Λάρνακα, για τον 3ο προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, όμως δεν ήταν αρκετό για να περάσει στην επόμενη φάση και θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Αντίπαλός της στον προθάλαμο της νεοσύστατης διοργάνωσης η Χάποελ Μπερ Σεβά των Ρόνι Λέβι και Ντορ Μίχα, η οποία διέλυσε με 4-0 την ΣΛΑΣΚ (1-2 κέρδισαν οι Πολωνοί στο πρώτο ματς).

Η ομάδα της Αμμοχώστου πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με τον Λάφερτι στο 45+1, είχε δοκάρι με τον Χριστοδουλόπουλο στο 53’, όμως το τυχερό γκολ του Κάρα στο 64’ έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες της για ανατροπή των δεδομένων. Το γκολ του Ρουσιά στο 88’ απέδωσε δικαιοσύνη τουλάχιστον ως προς το νικητή του σημερινού αγώνα και τον Κετσπάγια να δαγκώνει τη γλώσσα του στη σκέψη του τι θα γινόταν εάν η ομάδα του ήταν λίγο πιο προσεκτική στην Αυστρία ή εάν δεν της γύριζε την πλάτη η τύχη στο σημερινό παιχνίδι.

Στην επιστροφή των οπαδών της σε εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα μετά από εννέα χρόνια η «Κυρία» κέρδισε τις εντυπώσεις και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου της που αναγνώρισε την προσπάθεια και έμεινε κολακευμένος με την εικόνα της Ανόρθωσης.

Το ματς

Η αλλαγή σχηματισμού (4-3-3) και πέντε προσώπων (Λόρια, Αμπαρτζουμιάν, Ρισβάνης, Πόποβιτς και Ντέλετιτς) άλλαξε εξ ολοκλήρου την εικόνα της Ανόρθωσης. Πιο γρήγορη με την μπάλα και χωρίς, με επιθετικούς προσανατολισμούς και δύναμη (ατομική και ομαδική) έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι την Ραπίντ στο πρώτο ημίχρονο.

Έφτιαξε εννέα τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι έξι στο στόχο και ιδιαίτερα επικίνδυνες, με τον Στρέμπινγκερ να σώζει σε 3-4 περιπτώσεις την εστία των Αυστριακών. Στις καθυστερήσεις προηγήθηκε 1-0 με τον Λάφερτι και πήρε το ελάχιστο που δικαιούταν από το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο. Έκανε το πρώτο βήμα για το ποδοσφαιρικό θαύμα της ανατροπής. Έδειξε ότι μπορεί η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια.

Οι κυανόλευκοι άγγιξαν το 2-0 στο 52’ σε μια στιγμή μαγείας με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, αλλά στάθηκε άτυχος με την μπάλα να κτυπά στο δοκάρι. Μετά από μακρινή πάσα ακριβείας από τον Αρτυματά ο Ελλαδίτης χόρεψε τον Σικ έκανε την λόμπα, πέρασε την μπάλα πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα αλλά για χιλιοστά κτύπησε στο δοκάρι και έφυγε έξω.

Η χιλιοειπωμένη ατάκα που ξεστόμισε πρώτη φορά ο Ίβιτσα Όσιμ «η μπάλα είναι πόρνη» αντικατοπτρίζει πλήρως τα συναισθήματα των παικτών και των οπαδών της Ανόρθωσης στη φάση του 64’ όταν ο Κάρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λόρια έχοντας ως σύμμαχος όλη την τύχη του κόσμου. Ο ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων σούταρε η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Αμπαρτζουμιάν που έπεσε τάκλιν και ακολούθως αφού κτύπησε στο κεφάλι του Κάρα κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1.

Η ψυχολογία των παικτών (και του κόσμου επηρεάστηκε) ο ρυθμός έπεσε και το γκολ του Ρουσιά στο 88’ απλά χάρισε μια ευρωπαϊκή νίκη που άξιζε δίχως αμφιβολία η Ανόρθωση.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Λόρια, Αμπαρτζουμιάν, Αραγιούρι, Ρισβάνης, Κορέια, Αρτυματάς, Χουσμπάουερ (71′ Ελουντού), Πόποβιτς (76′ Χρυσοστόμου), Ντέλετιτς (65′ Χριστοφή), Χριστοδουλόπουλος (76′ Ιωάννου), Λάφερτι (65′ Ρουσιάς).

Ραπίντ (Ντιέτμαρ Κιουμπάουερ): Στρέμπινγκερ, Σικ (61′ Γουίμερ), Γκρέιμλ, Χόφμαν, Ούλμαν, Αράσε (79′ Σουλτσμπάχερ), Λιούπισιτς (60′ Σούστερ), Γκράχοβατς, Γκρουλ (68′ Κρασμούκλερ), Κάρα (79′ Kιτανγκάβα), Φούντας.

Σκόρερ: Λάφερτι 45+1′, Ρουσιάς 88′ / Κάρα 64′

Κίτρινες: Χουσμπάουερ, Χριστοδουλόπουλος, Ρισβάνης, Aρτυματάς, Λάφερτι / Ούλμαν, Γκρέιμλ, Σούστερ, Στρέμπινγκερ.

Αποβολές: – / –

Διαιτητής: Αλεξάνταρ Στάβρεβ (Σκόπια).

Α’ βοηθός διαιτητής: Ντέγιαν Κοσταντίνοφ (Σκόπια).

Β’ βοηθός διαιτητής: Γκότσε Πετρέσκι (Σκόπια).

4ος: Ίγκορ Στοϊτσέφσκι (Σκόπια).

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ

Ψάχνει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα η Ανόρθωση μετά την ήττα με 0-3 στη Βιέννη.

5′ Γύριμα του Αμπαρτζουμιάν στην περιοχή ο Λάφερτι δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας.

11′ Η Ανόρθωση έδειξε τα δόντια της στην Ραπίντ με τον Ντέλετις να κάνει κοντρόλ της μπάλας με το δεξί και να σουτάρει με το αριστερό, όμως ο Στρέμπινγκερ ήταν σε ετοιμότητα. Καλή στιγμή για την ομάδα της Αμμοχώστου.

12′ Ο Λάφερτι έκανε ωραία ατομική ενέργεια και ανάποδο ψαλίδι αλλά η μπάλα χωρίς δύναμη έφυγε έξω.

15′ Πρώτη απειλεί για την Ραπίντ, μακρινό σουτ του Κάρα η μπάλα λίγο έξω.

18′ Σέντρα του Αμπαρτζουμιάν από δεξιά ο Στρέμπινγκερ και ο Χούσμπαουερ σούταρε από το ύψος της περιοχής στέλνοντας την μπάλα λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Βάζει και τον κόσμο στην εξίσωση η Ανόρθωση, αφού οι οπαδοί επικροτούν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια.

23′ Κινήθηκε από δεξιά ο Γκρουλ, έκανε το συρτό σουτ η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Λόρια.

25′ Διακοπή στο ματς για να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές.

31′ Σουτ του Αρτυματά εκτός περιοχής, η μπάλα δίπλα έξω.

34′ Κυκλοφορεί εξαιρετικά την μπάλα η Ανόρθωση.

34′ Τρομερό σουτ του Χριστοδουλόπουλου, εξίσου φοβερή η απόκρουση του Στρέμπινγκερ στερεί από την Ανόρθωση το γκολ που άξιζε η ομάδα της Αμμοχώστου με την εμφάνισή της μέχρι στιγμής.

35′ Στο έδαφος ο Λάφερτι, ζήτησε ιατρική περίθαλψη.

61-39% η κατοχή της μπάλας υπέρ της Ανόρθωσης.

39′ Νέα σπουδαία ευκαιρία για την Ανόρθωση, ο Ντέλετις έστρωσε την μπάλα στον Κορέια ο Στρέμπινγκερ απέκρουσε με διπλή προσπάθεια.

42′ Η Ανόρθωση παίζει όπως τη γάτα με το ποντίκι την Ραπίντ, πολιορκεί την περιοχή των Αυστριακών και ψάχνει το γκολ.

44′ Χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη η Ανόρθωση, ο Πόποβιτς έκανε συρτό σουτ ο Στρέμπινγκερ απέκρουσε με τα πόδια.

45+1′ Ο Λιούπισιτς αναγκάζει τον Λόρια στην πρώτη απόκρουση στο παιχνίδι. Απειλούν μετά από ώρα οι φιλοξενούμενοι.

45+1′ ΓΚΟΛ για την Ανόρθωση με τον Λάφερτι! Σε αντεπίθεση ο Χριστοδουλόπουλος πάσαρε στον Αρτυματά, αυτός μπήκε στην περιοχή έκανε το σουτ ο Στρέμπινγκερ απέκρουσε ασταθώς και ο Λάφερτι που ακολούθησε σαν φορ που είναι τη φάση έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

ΣΧΟΛΙΟ: Η Ανόρθωση διέλυσε στο πρώτο ημίχρονο την Ραπίντ, έφτιαξε εννέα τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι έξι στο στόχο και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Στις καθυστερήσεις προηγήθηκε 1-0 με τον Λάφερτι και πήρε το ελάχιστο που δικαιούταν από το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο. Έκανε το πρώτο βήμα για το ποδοσφαιρικό θαύμα της ανατροπής. Έδειξε ότι μπορεί η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια.

ENAΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

52′ Xωρίς κάποια φάση μέχρι στιγμής στο δεύτερο ημίχρονο. Πιο αργός ο ρυθμός στο πρώτο πεντάλεπτο.

53′ Μαγική προσπάθεια από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, αλλά στάθηκε άτυχος με την μπάλα να κτυπά στο δοκάρι. Μακρινή πάσα ακριβείας από τον Αρτυματά ο Ελλαδίτης χόρεψε τον Σικ έκανε την λόμπα και πέρασε την μπάλα πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα αλλά για χιλιοστά κτύπησε στο δοκάρι και έφυγε έξω. Άγγιξε το 2-0 η Ανόρθωση.

59′ Ευκαιρία για την Ραπίντ η καλύτερη στο παιχνίδι, ο Κάρα έκανε το σουτ ο Λόρια έδιωξε σε κόρνερ.

64′ Γκολ για την Ραπίντ, 1-1 με τον Κάρα να αισθάνεται δικαίως ο πιο τυχερός παίκτης στον κόσμο. Ο ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων σούταρε η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Αμπαρτζουμιάν που έπεσε τάκλιν και ακολούθως αφού κτύπησε στο κεφάλι του Κάρα κατέληξε στα δίχτυα. Πώς το είπε ο Όσιμ; Π@ρνη μπάλα!

Κόντρα στη ροή του αγώνα οι Αυστριακοί ισοφαρίζουν και σκοτώνουν τα όνειρα των παικτών της Ανόρθωσης.

71′ Έπεσε ο ρυθμός του αγώνα, λογικό αφού επικρατεί απογοήτευση μετά την ισοφάριση.

77′ Ωραία ατομική ενέργεια από τον Ελουντού, έκανε το σουτ ο Στρέμπινγκερ απέκρουσε με τα πόδια.

88′ ΓΚΟΛ για την Ανόρθωση, 2-1 με σκόρερ τον Ρουσιά! Σέντρα του Ελουντού από αριστερά ο Στρέμπινγκερ απέκρουσε ασταθώς και ο Ρουσιάς τσίμπησε την μπάλα και έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην Ανόρθωση.

Εφτά λεπτά οι καθυστερήσεις

ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ