aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση: Πριν από 89 χρόνια ο Πιερράκος έδειξε τον δρόμο!

Ανόρθωση: Πριν από 89 χρόνια ο Πιερράκος έδειξε τον δρόμο!

Η 2α Δεκεμβρίου του 1934, σαν σήμερα δηλαδή πριν 89 χρόνια, αποτελεί ορόσημο στη μακρά πορεία της Ανόρθωσης στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Εκείνη τη συννεφιασμένη Κυριακή, η γαλανόλευκη ομάδα της Αμμοχώστου, υπό τις επευφημίες πολλών φίλων της, οι οποίοι βρέθηκαν στις κερκίδες του Σταδίου ΓΣΕ, έκανε πρεμιέρα στο πρώτο επίσημο (υπό την αιγίδα της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον Άρη.

Ο αγώνας ήταν, αν μη τι άλλο, πλούσιος σε τέρματα, με αγωνιώδη πλοκή και έληξε ισόπαλος με «εγγλέζικο» σκορ, 4-4. Ο Ελλαδίτης προπονητής-παίκτης της Ανόρθωσης, Πιερράκος, πέτυχε το ιστορικό πρώτο τέρμα της, στο 7ο λεπτό. Ο Άρης ανέτρεψε το σκορ γρήγορα-γρήγορα, με τέρματα που σημείωσαν ο Πάμπος (9’) και ο (επίσης Ελλαδίτης) προπονητής-παίκτης του, Υποφάντης (23’ με πέναλτι). Η λεμεσιανή ομάδα συνέχισε ορμητικά το παιχνίδι της και πήρε σημαντικό προβάδισμα στο ημίχρονο (4-2), με γκολ των Πάμπου (35’) και Ορμηδιώτη (40’). Ο Άρης κέρδισε και δεύτερο πέναλτι, στο 50’, αλλά ο Υποφάντης αστόχησε (άουτ). Ο Πιερράκος, πήρε πάνω του, πλέον, το ματς. Κέρδισε πέναλτι και ευστόχησε στο 57’ (μείωσε σε 3-4) και πέτυχε το τέρμα της ισοφάρισης (4-4) στο 74’.

Η ενδεκάδα της Ανόρθωσης στην ιστορική πρώτη μονομαχία της, στο πλαίσιο του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος, ήταν η ακόλουθη: Ανδρέας Πάρπας (τερματοφύλακας), Κώστας Λαδάς, Κώστας Κατσιαούνης (αμυντικοί), Ηλίας Χρυσοστόμου, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Σαβέρας Σαββίδης (μέσοι), Ανδρέας Κιτυπός, Μιχαήλ Μέρτακκας, Γεώργιος Στέκκος, Μίμης Πιερράκος, Κώστας Δανιήλ (επιθετικοί).

Ο Πιερράκος, λοιπόν, έγινε ο πρώτος Ανορθωσιάτης (αλλά και ο πρώτος  ποδοσφαιριστής γενικώς στην ιστορία του Παγκυπρίου πρωταθλήματος) που πέτυχε χατ-τρικ. Επίσης, ήταν ο πρώτος παίκτης της Ανόρθωσης που ευστόχησε σε πέναλτι.

ΠΙΕΡΑΚΟΣ
Ο Δημήτρης Πιερράκος διακρίνεται ιστάμενος στο κέντρο της φωτογραφίας. Ο εξ Ελλάδος παίκτης-προπονητής της Ανόρθωσης άφησε τη σφραγίδα του στην ποδοσφαιρική ομάδα κατά την τριετία 1933-36. Εξαίρετος ως ποδοσφαιριστής, γέννημα-θρέμμα του Παναθηναϊκού, στον οποίο αγωνίστηκε τις περιόδους 1929-33 και 1936-40. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο αλβανικό μέτωπο το 1940 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρωτιά, αρνητική όμως, σημείωσε και ο «άτακτος» Ανδρέας Κιτυπός, ο οποίος απεβλήθη από τον διαιτητή Παπαμιχαήλ, 11 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο επιθετικός της Ανόρθωσης είχε ζητήσει (φωναχτά, προφανώς) από τον διαιτητή να σφυρίξει  πέναλτι, γεγονός που του κόστισε την πρόωρη έξοδο του από τον αγώνα!

Πηγή: Από το βιβλίο «Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ