aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση: Όταν το «απωθημένο» 32 χρόνων έγινε πραγματικότητα! (vid)

Ανόρθωση: Όταν το «απωθημένο» 32 χρόνων έγινε πραγματικότητα! (vid)

Επιτέλους! Το «απωθημένο» 32 ολόκληρων χρόνων, η κατάκτηση του τίτλου, βγήκε αληθινό στη σεζόν 1994-95. Η Ανόρθωση μέσα από χίλια κύματα, μετά από πολλές προσπάθειες που δεν ευδοκιμούσαν στις λεπτομέρειες, με τρόπο δραματικό, όταν όλα φαίνονταν χαμένα, έγινε πραγματική «Μεγάλη Κυρία» και φόρεσε το στέμμα.

Το πρωτάθλημα εκείνη την ιστορική σεζόν διεξήχθη, για πρώτη και τελευταία φορά, με την ασυνήθιστη φόρμουλα των τριών γύρων Έπαιξαν όλοι εναντίον όλων από δύο φορές (α’ και β’ γύρος) και στον γ’ γύρο από μια φορά. Συνολικά 33 αγώνες.

Νέοι ξένοι στην ομάδα του Ανδρέα Μουσκάλλη ήσαν οι Μαγκντί Τολμπά (Αιγύπτιος διεθνής, με θητεία στον ΠΑΟΚ) και Σέρμπο Νίκολιτς (ένας δυναμικός Σέρβος φορ). Φυσικά, συνέχισαν οι Σέρβoι Γκόγκιτς (ως Κύπριος, όμως) και Σάπουριτς.

Η κούρσα για τον τίτλο εξελίχθηκε σχετικά νωρίς σε μονομαχία Ανόρθωσης-Ομόνοιας, που φάνηκαν πιο ισχυρές και ανθεκτικές, ενώ οι τροπαιούχοι της προηγούμενης σεζόν (Απόλλων και ΑΠΟΕΛ) και η δυνατή Νέα Σαλαμίνα έμειναν αρκετά πίσω.

Δεν χρειάστηκε, πάντως, να περιμένει ώς την 33η (τελευταία) αγωνιστική η Ανόρθωση. Στην 32η αγωνιστική, με τη νίκη επί της Ένωσης (2-1) στο Δασάκι, και με τη νέα απώλεια της Ομόνοιας, οι κυανόλευκοι μέσα σε αποθέωση γιόρτασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Ο αγώνας ήταν ψυχοφθόρος. Η Ένωση προηγήθηκε στο ημίχρονο, ισοφάρισε ο Πούνας στο 51′ και σφράγισε το σκορ ο Γκόγκιτς (56′) με πέναλτι.

Στην τελευταία αγωνιστική, σε διαδικαστικό αγώνα πια, η «Μεγάλη Κυρία» (πλέον) συνέτριψε 7-0 τον Εθνικό Άχνας μέσα στο Δασάκι. Ακολούθησε νέος γύρος θριάμβου από τους διψασμένους παίκτες και φιλάθλους, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η επίσημη φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου διεξήχθη στις 4 Ιουνίου 1995, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πάλι, αλλά στο κατάμεστο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Οι ποδοσφαιριστές δέχτηκαν την αποθέωση πάνω σε ένα άρμα, με φόντο σκηνές από την ιστορία του Συλλόγου.

Τραγούδησαν ως γκεστ σταρ στην φιέστα, η κυρία του ελληνικού πενταγράμμου, Βίκυ Μοσχολιού, η Αλεξία Βασιλείου και ο Στέλιος Χιώτης, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τον ύμνο-σύμβολο της Αμμοχώστου, το Χώμα που περπάτησα.

Αναλυτικά το ρόστερ της σεζόν 1994-95:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ