aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση: Όταν η Ευρώπη έμαθε τη Famagusta κι ανατρίχιασε! (pics & vids)

Ανόρθωση: Όταν η Ευρώπη έμαθε τη Famagusta κι ανατρίχιασε! (pics & vids)

TOY ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ακριβώς δώδεκα χρόνια πριν (δηλαδή στις 26 Νοεμβρίου το 2008), η Ανόρθωση φιλοξένησε στο ΓΣΠ τη γερμανική Βέρντερ Βρέμης στο πλαίσιο της 5ης και προτελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το αξιοσημείωτο του αγώνα αυτού, ήταν το υπέροχο και συγκινητικό κορεό που δημιούργησαν οι οπαδοί της Ανόρθωσης, οι οποίοι με πλακάτ, πανό και κασκόλ, έκαναν μία αναπαράσταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου με τις πολυκατοικίες, τα ξενοδοχεία της, τη «χρυσή» αμμουδιά και τη θάλασσα. Κάτι που προκάλεσε ανατριχίλα τότε κι έγινε κεντρικό θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Ευρώπης. Κι όσοι δεν γνώριζαν για την Famagusta (Αμμόχωστος), η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί θύμα της τουρκικής εισβολής του 1974… έμαθαν.

Η Ανόρθωση τη σεζόν 2008-09, έγινε η πρώτη ομάδα που συμμετείχε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τερμάτισε 4η στον όμιλό της και πέραν της Βέρντερ Βρέμης (0-0 στη Γερμανία, 2-2 στο ΓΣΠ), τέθηκε αντιμέτωπη με Παναθηναϊκό (νίκη 3-1 στο ΓΣΠ, ήττα με 0-1 στην Αθήνα) και Ίντερ (ήττα με 0-1 στο Σαν Σίρο και ισοπαλία 3-3 στο ΓΣΠ).

Το δημοσίευμα της «Goalnews» την επόμενη μέρα της αναμέτρησης

Η τρίχα κάγκελο, τα μάτια βουρκωμένα, η μνήμη εν ριπή οφθαλμού στη βάρβαρη τουρκική εισβολή, το στροφόμετρο της καρδιάς τρελαίνεται. Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς την ατμόσφαιρα και τη συναισθηματική εικόνα που επικρατούσε χθες βράδυ στο στάδιο της πρωτεύουσας όταν η Αμμόχωστος, η πόλη του Ευαγόρα, η πόλη-φάντασμα, «ζωντάνεψε» στο ΓΣΠ.

Η «δίψα» για επιστροφή, η «φωνή» της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου πως είναι εκεί και μας περιμένει καρτερικά για να μας σφίξει (με τη μεγαλύτερή της δύναμη) στην αγκαλιά της. Να μας χαϊδέψει τρυφερά, όπως η μάνα το παιδί της…

Ένα αφιέρωμα, μια γεύση από τη βασιλεύουσα. Κατάφερε ωστόσο να περάσει το μήνυμα σε 19 χώρες που μετέδιδαν ζωντανά την αναμέτρηση και σε εκατομμύρια κόσμου. Η εικόνα ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, η Αμμόχωστος και η τραγωδία της πόλης μας «τρύπωσε» σε αρκετά σπίτια. Η καλύτερη διαφώτιση που μπορούσε να γίνει για τη σκλαβωμένη μας πόλη και για την πονεμένη μας γενικότερα Κύπρο.

Μερικά λεπτά λοιπόν πριν την έναρξη του αγώνα, 2.000 πλακάτ με τρία-τέσσερα διαφορετικά χρώματα, διαμέτρου δύο μέτρα ύψος, 1,20 πλάτος, όπου πάνω υπήρχαν παραθυράκια και συμβόλιζαν τις 2.000 πολυκατοικίες της Αμμοχώστου υψώθηκαν ενώ το τραγούδι της Αμμοχώστου συνέπαιρνε τον κόσμο, ζωγραφίζοντας στο μυαλό την εικόνα μιας πυκνοκατοικημένης πόλης που έσφυζε από ζωή και φωτεινά χρώματα. Η χρυσή αμμουδιά της σκλαβωμένης μας πόλης σχηματίσθηκε γύρω από το μεταμορφωμένο στάδιο της πρωτεύουσας, άνοιξε ένα τεράστιο πανό διαμέτρου 50 μέτρα, όπου αναγραφόταν η λέξη «FAMAGUSTA» ενώ υπήρχαν και δέκα κτίρια που απεικόνιζαν σε δέκα μεγαλύτερα πλακάτ, διαμέτρου έξι μέτρα και δύο, τα κτίρια της Αμμοχώστου. Πάνω από 20 χιλιάδες άτομα με μάτια βουρκωμένα τραγούδησαν τον ύμνο της Αμμοχώστου, «Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ, Αμμόχωστος» και μεταφέρθηκαν νοερά στα άγια χώματα της θαλασσοφίλητης πόλης.

Όπως είχε προγραμματισθεί, μόλις τελείωσε το τραγούδι, αμέσως τα πλακάτ κατέβηκαν ενώ 35εξουσιοδοτημένα άτομα, τα μετέφεραν έξω από το στάδιο για λόγους ασφαλείας για να ακολουθήσει η είσοδος των ομάδων και ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ