aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση-Ολυμπιακός: Ξυπνούν μνήμες παλιού ΓΣΠ 59 χρόνια πριν

Ανόρθωση-Ολυμπιακός: Ξυπνούν μνήμες παλιού ΓΣΠ 59 χρόνια πριν

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του κυπέλλου Κύπρου το ζευγάρι του τελικού θα είναι ανάμεσα σε Ανόρθωση και Ολυμπιακό, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν απόψε (15/5, 20:30) το τρόπαιο στο Νέο ΓΣΠ.

Η προηγούμενη φορά που ήταν οι φιναλίστ στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του κυπριακού ποδοσφαίρου, ήταν στο μακρινό 1962. Πριν από 59 χρόνια λοιπόν, η «Μεγάλη Κυρία» είχε θριαμβεύσει με 5-2 των Τακτακαλιτών και έβαλε στην τροπαιοθήκη της το τρίτο κύπελλο στην ιστορία της.

Το παιχνίδι διεξήχθη στο παλιό ΓΣΠ στις 17 Ιουνίου 1962 και η ομάδα της Αμμοχώστου πήγε για το πρώτο τίτλο της σεζόν, καθώς στη συνέχεια κατέκτησε επίσης το πρωτάθλημα και έκανε το νταμπλ. Από την πλευρά της, η αντίστοιχη της Λευκωσίας είχε τερματίσει έκτη στο πρωτάθλημα μετέπειτα.

Ωστόσο προηγουμένως έφτασε στον τελικό κυπέλλου θέλοντας να κάνει την έκπληξη απέναντι στην πανίσχυρη τότε αντίπαλό της (μεταξύ ’57 και ’64, η Ανόρθωση κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα).

Μάλιστα, οι μαυροπράσινοι είχαν προηγηθεί με τον Κοσμά στο 12’ του τελικού και έδειχναν αποφασισμένοι για να βάλουν το τρόπαιο στη βιτρίνα τους. Εντούτοις, οι κυανόλευκοι έβαλαν μπρος τις μηχανές στη συνέχεια και με σκόρερ τους Άντη (31’), Σιάηλο (41’, 43’), Σιαλή (49’) και Χαραλάμπους (56’) έφτασε στην πεντάρα, ενώ οι Λευκωσιάτες μείωσαν απλώς με τον Πιερίδη στο 72ο λεπτό.

ΤΕΛΙΚΟΣ 1961-62: Ανόρθωση-Ολυμπιακός 5-2

(17 Ιουνίου 1962, ΓΣΠ)

Σκόρερ: Άντης 31’, Σιάηλος 41’, 43’, Σιαλής 49’, Χαραλάμπους 56’ / Κοσμάς 12’, Πιερίδης 72’

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Πάπυρος, Χαραλάμπους, Σιαηλής, Κώστας, Καράς, Άντης, Σιαλής, Άσπρου, Σιάηλος, Κοκκινής, Θωμάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φιλώτας, Χατζηκωνσταντής, Μαύρος, Ματσουκάρης, Φειδίας, Κοσμάς, Δημητριάδης, Πιερίδης, Ευθυμιάδης, Δάσκαλος, Σωτηράκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ