aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση: «Η τρελοπαρέα με τα μπλε που τρέλανε την οικουμένη» (vid & pics)

Ανόρθωση: «Η τρελοπαρέα με τα μπλε που τρέλανε την οικουμένη» (vid & pics)

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008. Η Ανόρθωση γράφει ιστορία με την πρώτη συμμετοχή κυπριακή ομάδας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αντιμετωπίζει στο «Βέζερσταντιον» την Βέρντερ Βρέμης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κομάντος» του Τιμούρ Κετσπάγια έμειναν όρθιοι απέναντι στη γερμανική ομάδα και στο τέλος τη βραδιάς πανηγύρισαν τον ιστορικό βαθμό μετά το ισόπαλο 0-0.

Ακριβώς 13 χρόνια μετά η ομάδα της Αμμοχώστου επιστρέφει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η «Κυρία» με τον Γεωργιανό προπονητή και πάλι «καπετάνιο» υποδέχεται στο ΓΣΠ την Πέμπτη (16/9, 22:00) την Παρτίζαν Βελιγραδίου για την πρεμιέρα των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ και θα επιδιώξει να κάνει ότι και στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008. Τότε, είχε επικρατήσει 3-1 του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία για τη 2η αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το Goal.com.cy γυρίζει τον χρόνο πίσω παρουσιάζοντας την έκδοση του «Φίλαθλου» της εφημερίδας  «Φιλελεύθερος» για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του αγώνα   

«Το σκηνικό ήταν βγαλμένο μέσα απ’ τα πιο τρελά μας όνειρα. Ήταν όμως πραγματικό και δεν χρειάστηκε οι ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης να τσιμπούν ο ένας τον άλλο για να πεισθούν ότι είναι αληθινό. Τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα της Βέρντερ Βρέμης με την Ανόρθωση. Η εκπρόσωπος του κυπριακού ποδοσφαίρου στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια, μια πραγματική Κυρία, περήφανη, παρατάχθηκε στο «Βέζερσταντιον» και για χατίρι της κουνήθηκε το σεντόνι με τα αστέρια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο… γνωστός ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ ακούστηκε για λογαριασμό της πρωταθλήτριάς μας που έγραψε ιστορία πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι. Η πρώτη παρουσία κυπριακής ομάδας σ’ αυτή τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή την οποία παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Και με το τέλος της αναμέτρησης τα τρελά πανηγύρια για την «τρελοπαρέα» με τα μπλε που τρέλανε την οικουμένη και πήρε δίκαια και πανάξια τη λευκή ισοπαλία. Ένα ολόχρυσο 0-0 κι όχι μόνο επειδή θα αποφέρει στους πρωταθλητές μας άλλες 300 χιλιάδες ευρώ, το μπόνους της ΟΥΕΦΑ για κάθε βαθμό που κερδίζουν οι ομάδες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρήματα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Το κύρος του κυπριακού ποδοσφαίρου εκτοξεύθηκε στα ύψη, ανέβασε τις μετοχές του σε πρωτόγνωρα επίπεδα και ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, η θαλασσοφίλητη Αμμόχωστος χαμογέλασε από περηφάνια. Η πόλη – φάνταμα που στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή εδώ και 34 χρόνια, είναι σήμερα στα χείλη των ποδοσφαιρόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο και περήφανη για το καμάρι της. Την Ανόρθωση που πορεύεται πλέον σε άλλα επίπεδα, σε άλλες πολιτείες. «Όλη η Ευρώπη είναι μπλε», τραγουδούν περήφανοι οι οπαδοί της και απόλυτα δικαιολογημένα. Τόσο η εμφάνιση, όσο και το αποτέλεσμα αγγίζει τα όρια του θαύματος.

Το οποίο έχουμε δικαίωμα να απολαύσουμε. Να ζήσουμε κάθε στιγμή του ονείρου, αυτού του ταξιδιού στ’ αστέρια. Κατά διαβολική σύμπτωση, η αγαπημένη, πλέον, μελωδία των απανταχού Ανορθωσιατών (και όχι μόνο), ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ, (γραμμένος από τον Βρεττανό Τόμι Μπρίτεν) είναι βασισμένος στον ύμνο ενός Γερμανού, του Χέντελ, με την ονομασία «ο Ιερέας Ζάντοκ». Στη Βρέμη, η ομάδα της Αμμοχώστου δεν είχε… ιερέα, είχε όμως 300 πιστούς οπαδούς της στις εξέδρες και τα… «πνευματικά» παιδιά του κοστουμαρισμένου χθες Τιμούρ Κετσπάγια.

Που πάλεψαν φιλότιμα, κατέθεσαν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους και άφησαν άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Το έμβλημα της Βρέμης έχει ως κύριο στοιχείο του ένα ασημένιο κλειδί. Χρονολογείται από το 14ο αιώνα περίπου και περιέχεται και στη σημαία της. Χθες βράδυ το… κλειδί το κρατούσαν οι κυανόλευκοι με το φοίνικα στο στήθος. Για 94 λεπτά, «κλείδωσαν» τα μεγάλα αστέρια της Βέρντερ, οι προσπάθειες των οποίων «πνίγηκαν» στον ποταμό της πόλης, τον Βέζερ.

Λίγο – πολύ, το αγωνιστικό μέρος ήταν όπως το αναμέναμε. Με το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Βέρντερ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κρατούσε την μπάλα κι όσο περνούσε ο χρόνος γινόταν περισσότερο πιεστική. Χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν φοβερές και… τρομερές ευκαιρίες. Ήταν μάλιστα για την Ανόρθωση που ακούστηκαν τα πρώτα «αχ» αφού ο Πάολο Κόστα, στο 10’ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Η αριστερή πτέρυγα της Κυρίας τράβηξε το μεγαλύτερο… ζόρι, αφού από εκεί εκφράζονταν οι περισσότερες επιθετικές ενέργειες των γηπεδούχων.

Στόχος ο Περουβιανός Κλαούντιο Πιζάρο που βρέθηκε τρεις φορές σε βόλης (15’, 23’ και 44’), αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπεκιάι. Σε μια άλλη περίπτωση, στο 39’ στην προσπάθεια του Μπενίς να σεντράρει, η μπάλα βρήκε το πίσω μέρος του οριζόντιου δοκαριού.

Στο πρώτο 45λεπτο, όλα λειτούργησαν όπως τα σχεδίασε ο Τιμούρ Κετσπάγια, με τους παίκτες του να καταφέρνουν να κρατούν σχετικά μακριά τους γηπεδούχους. Προσπάθησαν να «παγώσουν» το παιχνίδι, με την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά με αντιπάλους τέτοιας ποιότητας δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όσο ήταν «κλεισμένος» ο Ντιέγκο (με πρωταγωνιστή το Λαμπάν και βοήθειες από τους υπόλοιπους του κέντρου), η Βέρντερ δεν μπορούσε να επιβληθεί. Πανομοιότυπο το σκηνικό και στην επανάληψη.

Με τον τεχνικό της Κυρίας να παραδίδει μαθήματα τακτικής και να υποχρεώνει 35 χιλιάδες οπαδούς των γηπεδούχων να γιουχαΐζουν τον Σαάφ και τους παίκτες του! Οι Γερμανοί απείλησαν σε ελάχιστες περιπτώσεις στο β’ ημίχρονο (Πιζάρο 52’, Αλμέιδα 79’ και Σανόγκο 83’). Κάθε άλλο παρά παθητικοί ήταν οι κυανόλευκοι που σε ισάριθμες περιπτώσεις απείλησαν την εστία του Βίζε. Στο 50’ με τον Χαουάρ, στο 56’ με τον Λαμπάν και στο 86’ με τον Σάβιο.

Ήταν ένα χρυσός, παλικαρίσιος βαθμός που στηρίχθηκε στη συνολική προσπάθεια κι όλοι οι παίκτες της Κυρίας περνούν στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Ο «Κολοσσός» Τραϊανός Δέλλας επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό που τον συνοδεύει με μια συγκλονιστική εμφάνιση, μπροστά από την άμυνα.

Άξιος συμπαραστάτης του ο Λαμπάν ο οποίος μπορεί να αμείβεται 50 φορές λιγότερα από τον Ντιέγκο, αλλά ο Βραζιλιάνος θα τον βλέπει σίγουρα στον ύπνο του. Ο Κατσαβάκης, ο Νικολάου, ο Κωνσταντίνου στο δεξί άκρο, ο Σάβιο που κράτησε την μπάλα περισσότερο από κάθε άλλο, ο Χαουάρ που μπήκε στο β’ μέρος κι έδωσε σημαντικές ανάσες, όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια έβαλαν την σφραγίδα τους σ’ αυτόν τον ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Tα στιγμιότυπα του αγώνα

Δείτε φωτορεπορτάζ από τον αγώνα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ