aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση: Η ακτινογραφία μιας δηλητηριώδους σχέσης

Ανόρθωση: Η ακτινογραφία μιας δηλητηριώδους σχέσης

Δεν ξετυλίγεται εύκολα το κουβάρι με τα ζητήματα που εγείρονται για τη νέα τάξη πραγμάτων στην ομάδα της Αμμοχώστου

Η μεθαυριανή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Ανόρθωσης θα κληθεί να επικυρώσει το… τέλος εποχής του Χρίστου Πουλλαΐδη από την ποδοσφαιρική Εταιρεία. Η σχετική ανακοίνωση ήταν διαφωτιστική μόνο για τους άριστους γνώστες των διαδικασιών και των κανονισμών λειτουργίας των εταιρειών. Οι υπόλοιποι, ο μεγάλος όγκος οπαδών -κι όχι μόνο της Ανόρθωσης- μάλλον μπερδεύτηκε περισσότερο.

Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που εγείρονται για τη νέα τάξη πραγμάτων στην «Κυρία» που κι αυτοί ακόμη οι «πρωταγωνιστές» δυσκολεύονται να καταλάβουν τι θα γίνει. Με τη βοήθεια ειδικών, σε συνδυασμό με πληροφορίες ανθρώπων που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε ένα κουβάρι που δεν… ξετυλίγεται εύκολα.

«Σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και με γνώμονα το καλό της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ο κύριος Χρίστος Πουλλαΐδης, κατέληξαν σε συνεννόηση για την παραχώρηση των μετοχών της ποδοσφαιρικής εταιρείας που κατέχει η οικογένεια Πουλλαΐδη προς τον Σύλλογο, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό όρο», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τη σημείωση ότι «λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ενώπιον της οποίας η εν λόγω πρόταση θα τεθεί προς επικύρωση».

Εν ολίγοις, θα επικυρωθεί αν το ποσοστό των μετοχών της οικογένειας Πουλλαΐδη (κάτι περισσότερο από το 66% του μετοχικού κεφαλαίου), θα περάσει στα χέρια του Συλλόγου. Η «συνεννόηση», βοήθησε έτσι ώστε η παραχώρηση των μετοχών να γίνει «χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό όρο». Οι οικονομικοί όροι που έθεσε αρχικά ο Χρίστος Πουλλαΐδης ήταν να διασφαλιστεί ένα ποσοστό επί των εισπράξεων της τάξης του 15-20% σε περίπτωση που η Ανόρθωση προκριθεί σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή εξεύρεσης επενδυτή για αγορά των (πρώην) μετοχών των.

Με τη διευκρίνιση ότι το ποσό από την πρόκριση σε ομίλους δεν θα πήγαινε στον τραπεζικό λογαριασμό του Χρίστου Πουλλαΐδη, αλλά στο ταμείο για τα έξοδα συντήρησης του Σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος». Τελικά, για να διευκολυνθεί η διαδικασία, πείσθηκε να αποσύρει εντελώς την απαίτηση για τους οικονομικούς όρους. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε, θα «διαγράψει» κι ένα ποσό ύψους 5,5 εκ. ευρώ, το οποίο εμφανίζεται ότι δάνεισε στην εταιρεία.

Κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου (και πολλοί οπαδοί) είχαν έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες για την «παραλαβή» των μετοχών Πουλλαΐδη. Περισσότερο για τον φόβο ότι θα «παραλάβουν» μαζί και το τεράστιο έλλειμμα της διοίκησης Ανδρέα Σάντη, καθώς επίσης και το συσσωρευμένο χρέος όλων των προηγούμενων διοικήσεων. Ειδικοί επί των θεμάτων αυτών διευκρίνισαν στο «Goal» ότι, ούτε η εταιρεία ούτε ο Σύλλογος, δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις.

Με απλά λόγια, ακόμη κι αν διαλυθεί η Εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια ΛΤΔ, εφόσον υπάρχει Ανόρθωση, οι υποχρεώσεις και τα χρέη της θα «τρέχουν». Κι επίσης, αν η συνέλευση δεν επικυρώσει τη μεταβίβαση των μετοχών, προς τον Σύλλογο, δεν υπάρχουν διαδικασίες για κυρώσεις εις βάρος του μεγαλομετόχου, αν δεν επιθυμεί να συνεισφέρει. Πόσο μάλλον όταν η συμφωνία Συλλόγου – Εταιρείας ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2024.

Το νόμισμα με τα δεδομένα του καθεστώτος μεγαλομετόχου στην Ανόρθωση έχει δύο όψεις. Από τη μία, οι επικριτές του Χρίστου Πουλλαΐδη, οι οποίοι χοντρά – χοντρά υποστηρίζουν «δική του η εταιρεία, δικές του οι υποχρεώσεις, δικά του και τα χρέη!». Έστω κι αν στην προεδρία της Εταιρείας ήταν ο Ανδρέας Παντελή ή ο Ευγένιος Χαμπουλλάς ή ο Ανδρέας Σάντης… Ο ίδιος, πάντως, σε εκείνη την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου στα τέλη Ιουνίου 2023, είχε πει κατά λέξη:

«Έλεγαν πως η Ανόρθωση ήταν αιχμάλωτη του Πουλλαΐδη. Όχι, ο Πουλλαΐδης κατέληξε αιχμάλωτος της Ανόρθωσης. Ήταν μια δηλητηριώδης σχέση». Ο Χρίστος Πουλλαΐδης ισχυρίζεται ότι μάτωσε το πορτοφόλι του. «Η οικογένειά μου πλήρωσε 20.191.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία πλήρωσε με το παραπάνω τα οφειλόμενα της προς το Σωματείο», άστραψε και βρόντηξε -τοτε- τονίζοντας: «Εγώ στέγνωσα, μπούχτισα, τέλειωσα. Έβαλα στην Ανόρθωση 20 εκατομμύρια, δεν πήρα γρόσι και βρίζουν την οικογένειά μου».

Η προσπάθεια του Χρίστου Πουλλαΐδη να απαλλαγεί από τις μετοχές του και τη «δηλητηριώδη σχέση» κρατάει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Απρίλιο του 2023 είχε υπογραφεί δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης με τον Ανδρέα Σάντη. Ουσιαστικά παρέδωσε την Εταιρεία στον Ανδρέα Σάντη, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο νέος πρόεδρος θα βρει συνεργάτες – επενδυτές που θα συνεισφέρουν το ποσό των 2 εκ ευρώ για να είναι σίγουρος ότι θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό ο προϋπολογισμός. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μάλιστα, ο Πουλλαΐδης «εισέφερε» και 1.000.000 ευρώ στη διοίκηση Σάντη για τις οφειλές της σεζόν 2022-23.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης υπογράφηκε στην άμμο! Ο ίδιος ο Σάντης δήλωνε (15 Ιουνίου 2023), ότι βρήκε «διοικητικούς συμπαίκτες», οι οποίοι θα συνεισφέρουν σε ένα πλάνο τριετίας, 2.000.000 ευρώ ανά έτος! Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι σύμφωνα με τον Σάντη, «ούτε επενδυτές είναι, ούτε έρχονται να κερδίσουν από την Ανόρθωσή», αλλά «θα καλύψουν τα ελλείμματα»! Όταν ρωτήθηκε για τα ονόματα των «διοικητικών συμπαικτών», απάντησε: «Γιατί να ανακοινώσουμε τα ονόματα τους; Ποιος είπε ότι έχουμε υποχρέωση να ανακοινώσουμε τα ονόματα τους;».

Και μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει αν υπήρξαν «οικονομικοί συμπαίκτες» και ποιοι είναι. Το σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί της Ανόρθωσης γνωρίζουν ότι η ομάδα τους είναι στο χείλος της καταστροφής! Η αντίστροφη μέτρηση για βαριά καμπάνα από τη ΦΙΦΑ (αφαίρεση βαθμών και απαγόρευση μετεγγραφών) πλησιάζει στο τέλος της με απρόβλεπτες συνέπειες. Για ολόκληρο το 2023 είχε ζημιές €4.816.573, ενώ για να ορθοποδήσει από το «τσουνάμι» της διοίκησης Σάντη και να αρχίσει τη νέα σεζόν με αξιοπρέπεια, απαιτούνται άμεσα για τα δεδουλευμένα των παικτών, 2-3 εκατομμύρια ευρώ μετρητά! Έξω το πρόστιμο (800 χιλιάδες ευρώ περίπου) από την προσφυγή του Γκερέρο κι ενδεχομένως και κάποιων άλλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ