Ανόρθωση: Για δες καιρό που διάλεξε, rebranding για να κάνει…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το νέο εμπορικό σήμα της Εταιρείας της Ανόρθωσης. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες οπαδοί της «Κυρίας», ιδιαίτερα μέσω των Social media, ζητούν την απόσυρση του νέου εμβλήματος, το οποίο θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς και θα εμφανίζεται στις νέες εμφανίσεις της περιόδου 2020-21. Οι πιο… θερμόαιμοι, μάλιστα, οργανώνουν συλλαλητήριο για απόψε, σε έναν συμβολικό και σημαδιακό χώρο, όπως είναι το μνημείο του Αντώνη Παπαδόπουλου, έξω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Στην παρουσίαση του νέου εμβλήματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι «η Ανόρθωση είναι η πρώτη ομάδα που επιχειρεί δραστικό rebranding». Τονίστηκε, επίσης, ότι για τη νέα εικόνα, εργάστηκε ομάδα επαγγελματιών η οποία μελέτησε με λεπτομέρεια την ιστορία του σωματείου, ενώ προηγήθηκε μια μεγάλη έρευνα σε θέματα rebranding των εμπορικών σημάτων ευρωπαϊκών και άλλων συλλόγων παγκόσμια.

Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι ενός ζητήματος που απασχολεί τόσο έντονα τους οπαδούς της Ανόρθωσης, σε βαθμό που μετεγγραφές και ηχηρές αποχωρήσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Για τους αδαείς, περί rebranding, όπως είναι ο υπογράφων, ο ορισμός στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρει ότι «ονομάζουμε τη διαδικασία επανασχεδιασμού της συνολικής ταυτότητας του brand», δηλαδή της μάρκας, της επωνυμίας, της εταιρείας ακόμη και του οργανισμού ολόκληρου.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι το rebranding στην Ανόρθωση ήρθε σε μια περίοδο που ήταν στα πάνω της. Είχε τον σεβασμό των οπαδών της λόγω της πορείας της στην αδόξως λήξασα περίοδο κι είχε τη στήριξή ακόμη και οπαδών άλλων ομάδων για τη μοναχική στάση που τήρησε για τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας. Προ εβδομάδας οι φίλοι της έπιναν νερό στο όνομα του μεγαλομετόχου Χρίστου Πουλλαΐδη, του προέδρου της εταιρείας Ευγένιου Χαμπουλλά (και του προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια), ενώ σήμερα λόγω του εμβλήματος υπάρχουν πολλές αντιδράσεις δυσαρέσκειας. Η ικανοποίηση των Ανορθωσιατών για την Ανόρθωση του 2020 εκφράστηκε με το ενδιαφέρον τους για την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια διατέθηκαν τόσα πολλά πακέτα σε τόσο λίγες ώρες.

Η ουσία της διαφωνίας των φίλων της «κυρίας» εστιάζεται στο νέο έμβλημα. Στον «φοίνικα που απελευθερώθηκε από την ασπίδα και πλέον αποτελεί από μόνος του, κυρίαρχο στοιχείο στη νέα εικόνα». Κάπως έτσι αναλύθηκε το σκεπτικό της αλλαγής. Προφανώς δεν άρεσε στην πλειονότητα των οπαδών που συνήθισε το κλασικό έμβλημα, με την ασπίδα, τις γαλάζιες και λευκές κάθετες γραμμές και τον φοίνικα που αναγεννάται εκ της τέφρας του, αλλά περισσότερο μοιάζει με… μονοκέφαλο αετό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η απουσία της ελληνικής σημαίας και της ασπίδας από το νέο έμβλημά της, αλλοιώνει τον ιστορικό της χαρακτήρα. Ως ο φωτεινός φάρος για τους αγώνες του Έθνους και η εθνική έπαλξη των κατοίκων της Αμμοχώστου, οι οποίοι δήλωσαν «παρών» σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια, από το 1911 μέχρι σήμερα. Κι είναι αλήθεια ότι τεκμηριώνεται ιστορικά ότι είναι ένα από τα (λιγοστά) οργανωμένα σύνολα της Κύπρου που δεν έλειψε ποτέ από καμία «μάχη» κι ήταν παρούσα με το αίμα των μελών της.

Προσπαθώντας να μάθουμε κάποια πράγματα για το rebranding, είναι πασιφανές ότι η διοίκηση της Ανόρθωσης δεν προσμέτρησε κάποιες βασικές αρχές και οδηγίες. Όπως για παράδειγμα αυτή που λέει ότι «το rebranding δείχνει σεβασμό του brand προς το κοινό του». Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το rebranding δεν είναι πανάκεια όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα: «Ένας διακριτικός ανασχεδιασμός, ένα ήπιο rebranding, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για την περίπτωσή σας». Το σημαντικότερο, όμως, που ταιριάζει γάντι με τους κυανόλευκους αναφέρει: «Προσέξτε τη γνώμη των πολλών. Το rebranding δεν είναι θέμα προσωπικής αισθητικής του καθενός».

Σφραγίδα, σήμα και λάβαρο μέσα από τα ντουκουμέντα του Καταστατικού

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για την ιστορική διαδρομή του εμβλήματος της Ανόρθωσης, στο πρώτο καταστατικό της το 1913, στο «Περί σφραγίδος του Συλλόγου», Άρθρο 40όν αναφέρεται ότι «Το Αναγνωστήριον έχει σφραγίδαν φέρουσαν τον δικέφαλον αετόν, πέριξ δε τούτου την επιγραφή Αναγνωστήριον η Ανόρθωσις εν Βαρωσίοις». Στο Κεφάλαιον 11ον, «Περί σήματος του Αναγνωστηρίου», Άρθρο 41ον αναφέρεται ότι «Το σήμα των μελών του Αναγνωστηρίου συνίσταται εκ συμπλέγματος δύο ελληνικών σημαιών μετά του ονόματος του Αναγνωστηρίου».

Στο… rebranding του 1929, στο νέο καταστατικό, που περιλαμβάνεται στα πρακτικά της 12ης Ιανουαρίου 1929 γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Άρθρον 59ον: «Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα έχουσαν σχήμα κυκλικόν εις το μέσον της οποίας υπάρχει ο Φοίνιξ επί του οποίου είναι χαραγμένον το όνομα του Συλλόγου ‘’Η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ’’ πέριξ δε του Φοίνικος τις λέξεις ‘’ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΩΣΙΩΝ’’ κάτωθι του Φοίνικος αι χρονολογίαι της ιδρύσεως του Αναγνωστηρίου και του Συλλόγου ήτοι 1911-1929»

Άρθρον 60όν: «Ο Σύλλογος έχει σήμα ακριβώς ως και η σφραγίς του μικροτέρου όμως μεγέθους, χρησιμοποιείται δε υπό των μελών του ως το άρθρον 17ον παράγρ. α’».

Άρθρον 61ον: «α) Ο Σύλλογος έχει λάβαρον αποτελούμενον εκ της ελληνικής σημαίας της ξηράς, εις το κέντρον της οποίας είναι κεντημένον το σήμα του Συλλόγου, ως περιγράφεται εις το άρθρον 59ον και εις τας δύο πλευράς».

Ανορθωσιάτης από τα γεννοφάσκια του

Στο πάνελ της παρουσίασης του νέου εμβλήματος, ήταν και ο Γιώργος Ζερβίδης, ως ο επικεφαλής της ομάδας που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του. Ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους στον χώρο του μάρκετινγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας με μεγάλες εμπειρίες και επιτυχίες. Ανορθωσιάτης από τα γεννοφάσκια του, μόνιμος θαμώνας στο γήπεδο και γαλουχημένος από τα ιδεώδη του Συλλόγου, από τον πατέρα του, τον Ευγένιο Βοσκαρή, ο οποίος έπαιξε ποδόσφαιρο από το 1949 μέχρι το 1960, πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, ήταν ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες στα 100χρονα και στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιστορίας της Ανόρθωσης τιμήθηκε ως ο γηραιότερος εν ζωή ποδοσφαιριστής της.

«Rebranding» το 1929 και το 1932!

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου «η Ανόρθωση είναι η πρώτη ομάδα που επιχειρεί δραστικό rebranding». Ισχύει; Αν ορισμός του όρου είναι ορθός, με μια δόση χιούμορ, οι μελετητές της ιστορίας της θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το… rebranding που έκανε η Ανόρθωση το 1929, με τον επανασχεδιασμό ολόκληρου του οικοδομήματος και του νέου καταστατικού, μάλλον πρέπει να διδάσκεται ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο αθλητικό μάρκετινγκ. Η αλλαγή πλεύσης και φιλοσοφίας του Συλλόγου, ήταν το αποτέλεσμα της απαίτησης των νεαρών μελών της Ανόρθωσης, που είχαν πολύμηνες συζητήσεις με τη διοίκηση και καταγράφηκε στην ιστορία ως η «επανάσταση των νέων».

Στις 30 Ιουνίου 1932 το έμβλημα άλλαξε δραματικά, όπως επίσης και τα επίσημα χρώματα. Σύμφωνα με τα πρακτικά, παραγγέλλονται νέα σήματα του σωματείου, όπως σχεδιάστηκαν από τον Αναστάση Οικονομίδη: «Δηλαδή το σήμα του ΣΕΓΑΣ, αντί όμως των γραμμών μπλε και άσπρων, να γίνουν τα χρώματα του σωματείου κίτρινον και μαύρον και άνωθεν η λέξις ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ με μπλε χρώμα».

Εμφανίσεις με έμβλημα μόνο τον φοίνικα!

Η διοίκηση της Ανόρθωσης θα μπορούσε πολύ εύκολα να παρουσιάσει ένα νέο έμβλημα με αναβαθμισμένο (και πιο μεγάλο) τον φοίνικα, αν ανέτρεχε κι επικαλείτο το παρελθόν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στις φανέλες της ως έμβλημα υπήρχε μόνο ο Φοίνικας. Για παράδειγμα, τη διετία 1945-47 ο φοίνικας ήταν τεράστιος και στο κέντρο της φανέλας. Με παρόμοια φανέλα, ενδεχομένως και την ίδια εμφανίζεται και ο Γρηγόρης Αυξεντίου δίπλα από τον Αντώνη Παπαδόπουλο το 1947, αλλά πρόκειται για την ποδοσφαιρική ομάδα του Γυμνασίου Αμμοχώστου και όχι της Ανόρθωσης. Επίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε κάποιες εμφανίσεις της Ανόρθωσης το έμβλημα είναι μόνο ο φοίνικας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ