aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑλόνα Μπαρκάτ: Μια υπέροχη κυρία κόντρα στην «Κυρία»

Αλόνα Μπαρκάτ: Μια υπέροχη κυρία κόντρα στην «Κυρία»

Οι ατάκες του στυλ «η γυναίκα που έβαλε τα γυαλιά στους άνδρες» ή «ποιος είπε πως οι γυναίκες δεν μπορούν…» είναι πλέον ξεπερασμένες. Πιο πολύ ακούγονται υποτιμητικές για τη γυναίκα.

Ας μην επικεντρωθούμε λοιπόν στο ότι Αλόνα Μπαρκάτ σπάει τα ταμπού ως πρόεδρος της αντιπάλου της Ανόρθωσης, Χάποελ Μπερ Σεβά, αλλά πόσο πραγματικά ιδιαίτερη είναι και πόσα έχει επιτύχει δίχως να έχει ιδέα από το άθλημα προτού αναμιχθεί.

• Κατ’ αρχάς, ανέλαβε την προεδρία δίχως καν να το θέλει. Ο ο μεγαλοεπιχειρηματίας σύζυγός της Ελί Μπαρκάτ αγόρασε τον σύλλογο, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την ομάδα και παραχωρούσε τη διοίκηση στη… γυναίκα του.

• Η ίδια είχε μεν πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά από ποδόσφαιρο δεν σκάμπαζε τίποτα! Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι δεν είχε καμία επαφή με την πόλη και την είχε επισκεφθεί ελάχιστες φορές.

• Απέκτησε λοιπόν την ομάδα το 2007 αντί 1,7 εκατομμυρίων ευρώ μόνο επειδή ήθελε να επενδύσει τα χρήματά της σε κοινωφελείς σκοπούς. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Το ποδόσφαιρο, της είχε πει μια φίλη της, θα της έδινε την ευκαιρία να κάνει διάφορα προγράμματα για παιδιά από φτωχές οικογένειες. Και στο Μπερ Σεβά υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά: η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από Βορειοαφρικανούς εβραϊκής καταγωγής, ενώ στην περιφέρεια της πόλης κατασκηνώνουν οι Βεδουίνοι.

• Η Αλόνα Μπάρκατ, γράφει η Corriere della Sera, εμφύσησε αμέσως το πνεύμα της στην ομάδα: «Ξεκαθάρισα ότι ο ρατσισμός και ο σεξισμός δεν έχουν θέσει στο γήπεδό μας. Οι παίκτες μας είναι εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και όλοι τους κρίνονται με βάση την αξία τους», δηλώνει. Η διαφορά από αυτήν την άποψη είναι εμφανής με την Μπεϊτάρ της Ιερουσαλήμ, η διοίκηση της οποίας εξακολουθεί να υποκύπτει στις πιέσεις των ακραίων οπαδών της και να μην αγοράζει μουσουλμάνους παίκτες.

• Το 2016 ανακοίνωσε χορήγηση 600 υποτροφιών σε παιδιά από την Αιθιοπία, για να δείξει ότι το ποδόσφαιρο είναι πάνω από θρησκείες, γλώσσες και έθνη. Και όλα αυτά χάρη στην πρόεδρο της!

• Το 2018 της απονεμήθηκε η «ασπίδα τιμής» από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ισραήλ, ένας τίτλος που απονέμεται σε ομάδες που καταπολεμούν την βία και τον ρατσισμό μέσω εκμάθησης στους νέους.

• Οι νίκες ασφαλώς δεν ήρθαν αμέσως. Η Χάποελ εξάλλου ήταν μια ομάδα που το 1952 είχε αποβληθεί από την πρώτη κατηγορία του ισραηλινού πρωταθλήματος λόγω της απόστασης και της ζέστης. Κάποιοι μάλιστα την κατηγορούσαν τότε ότι χρησιμοποιούσε τον καύσωνα των 40 βαθμών για να εξαντλεί τους αντιπάλους της και να κερδίζει. Η έλευση της Αλόνα, όμως, άλλαξε τα πάντα: η νέα ιδιοκτήτρια απομάκρυνε τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, έβαλε φτηνότερα εισιτήρια για τις γυναίκες και τα παιδιά και κατάφερε να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, το Στάδιο Τέρνερ, το οποίο πλέον είναι γνωστό ως «ο καθεδρικός της ερήμου».

• Η Μπερ Σεβά υπό την προεδρία της κατέκτησε εφτά τίτλους (τρία πρωταθλήματα, ένα Στέιτ Καπ, δύο Σούπερ Καπ, ένα Τότο Καπ). Επίσης, πέτυχε τρεις φορές την πρόκρισή της σε φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με πιο πρόσφατη την προηγούμενη σεζόν.

• Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στον δρόμο της Μπερ Σεβά κυπριακή ομάδα υπό την προεδρία της Αλόνα Μπαρκάτ. Η προηγούμενη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2018, όταν βρέθηκε στον δρόμο του ΑΠΟΕΛ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Ο αποκλεισμός από τους γαλαζοκίτρινους (2-2, 1-3) μάλιστα προκάλεσε την αντίδρασή της και ζήτησε εξηγήσεις από τον τότε προπονητή της ομάδας, Μπαράκ Μπαρχάτ.

• Στο Μπερ Σεβά πίνουν νερό στο όνομά της, αφού έβγαλε τη Χάποελ από την αφάνεια και την έβαλε στον χάρτη του Ισραηλινού ποδοσφαίρου, μα και του ευρωπαϊκού. Δεν λείπουν όμως και οι δύσκολες στιγμές, όπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις μετά το βαρύ 0-5 από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2018-19.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ