112 χρόνια λαμπρής ιστορίας στα ποδοσφαιρικά, αθλητικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου γιορτάζει σήμερα η Ανόρθωση.
Έμβλημα της Ανόρθωσης ο Φοίνικας. Το ιερό μυθικό πουλί της αρχαιότητας, που πεθαίνει με αυτοθυσία και αναγεννάται μέσα από την τέφρα του. Περικλείεται σε ασπίδα με δεσπόζοντα τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, τα κυανόλευκα. Αείποτε, όπως την έταξε η ιστορική της μοίρα, η Ανόρθωση υπήρξε κιβωτός και θεματοφύλακας της ελληνικής ιδέας σε τούτο το ακροτελεύτιο σύνορο του Ελληνισμού. Υπήρξε ο ελληνικός παλμός, η ελληνική πνοή. Παλλάδιο των εθνικών ιδεωδών και αξιών. Ο Φοίνικας καθιερώθηκε ως έμβλημα του Συλλόγου το 1929.
«Διά να συμβολίζει σταθερώς ότι η Ανόρθωσις περικλείει εν εαυτή τοσαύτας και τοιαύτας ηθικάς και ψυχικάς δυνάμεις, ώστε αενάως να αναγεννάται και εξ αυτής ακόμη της τέφρας της και να δράττεται μετά θάρρους και πίστεως του έργου, το οποίον κατά ιστορικήν επιταγήν είναι τεταγμένον εις αυτήν».
Έκτοτε το λάβαρο της Ανόρθωσης αποτελείτο από την ελληνική σημαία της ξηράς με τοποθετημένο στο κέντρο της τον Φοίνικα και αναγραμμένο το όνομα του Συλλόγου. Αντικατέστησε το σήμα που υιοθέτησε το Αναγνωστήριο από το 1913 έως το 1929. Ένα σύμπλεγμα δύο ελληνικών σημαιών με την επιγραφή «Αναγνωστήριον η Ανόρθωσις εν Βαρωσίοις». Την ίδια περίοδο η σφραγίδα του Αναγνωστηρίου έφερε τον Δικέφαλο Αετό, έμβλημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με την πάροδο των ετών καθιερώθηκε η ασπίδα με τον Φοίνικα, τις πέντε κυανές και τέσσερις λευκές κάθετες ρίγες, με μικρές παραλλαγές κατά καιρούς στον σχεδιασμό του σήματος.
Παγκόσμιο σύμβολο ανάστασης και αθανασίας, θανάτου και αναγέννησης μέσα από τη φωτιά, ο Φοίνικας. Πλάσμα σοφό, έξυπνο, ευγενές, τα δάκρυά του λιβάνι και το αίμα του βάλσαμο, πανίσχυρο σύμβολο γνώσης, αρετής, σύνεσης, υπομονής, συμπόνοιας, που συνδέθηκε, προϊόντων των ετών, με τη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου να αναγεννάται μέσα από δυσκολίες και εμπόδια. Πολλές τιμές απέδιδαν σε τούτο το ιερό πουλί οι αρχαίοι Έλληνες, ενώ κατά τον πρώιμο Χριστιανισμό ο συμβολισμός του Φοίνικα χρησιμοποιήθηκε ως αναπαράσταση του Χριστού. Θάνατος και Ανάσταση.
Στενή η σύνδεση της Ελλάδος μ’ αυτό το ευγενές μυθικό πουλί. Σύμβολο της Φιλικής Εταιρείας και λάβαρο των μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής επανάστασης του 1821. Επίσημο δε σύμβολο του νεότευκτου Ελληνικού Κράτους το 1828 επί Ιωάννη Καποδίστρια. Η μορφή του Φοίνικα απεικονίστηκε στα ελληνικά νομίσματα και τις σφραγίδες του Κράτους.
Άρρηκτα ταυτισμένη με το έμβλημά της η Ανόρθωση. Η πορεία της στον χρόνο συνυφασμένη με τη φθορά και την αναδημιουργία. Μόνιμο βίωμά της η εκ της κόνεώς της αναγέννηση.
Τον Αύγουστο του 2020 η Ανόρθωση παρουσίασε νέο λογότυπο, όμως μετά τις έντονες αντιδράσεις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ότι «το νέο εταιρικό λογότυπο δεν αντικαθιστά το έμβλημα του Συλλόγου το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει ως έχει, αναλλοίωτο, για να θυμίζει σε όλους μας την ένδοξη ιστορία του Σωματείου όπως αυτή καταγράφεται τα τελευταία 110 χρόνια. Άμεσα επαναφέρουμε το έμβλημα του Συλλόγου στις επίσημες εμφανίσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας».