aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΑνόρθωση – ΑΠΟΕΛ 2-1: Ο Αρτυματάς την είδε Κετσπάγια

Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ 2-1: Ο Αρτυματάς την είδε Κετσπάγια

Η πέμπτη απόπειρα του Τιμούρ Κετσπάγια να κερδίσει τον Σωφρόνη Αυγουστή ήταν και η «φαρμακερή». Σε ένα ντέρμπι με γερά νεύρα, πάθος και ένταση η Ανόρθωση επικράτησε 2-1 του ΑΠΟΕΛ με ανατροπή στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Κώστας Αρτυματάς, ο οποίος για πρώτη φορά στην κεριέρα του πέτυχε δύο γκολ.

Ο αρχηγός της «Κυρίας» με δύο τέρματα (38′, 70′) σε βάρος της πρώην ομάδας του έκλεψε τη δόξα από τον Γκιόργκι Κβιλιτάια, ο οποίος στην επιστροφή του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και έδωσε προβάδισμα 1-0 στους γαλαζοκίτρινους στο 29’.

Άλμα τριών θέσεων για την ομάδα της Αμμοχώστου (εν αναμονή του αποτελέσματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ομόνοια), η οποία ανέβηκε έβδομη με έξι βαθμούς σε τέσσερα ματς, ενώ ο ΑΠΟΕΛ έμεινε στην προτελευταία θέση με τρεις βαθμούς σε πέντε αγώνες.

Το ματς

Καλός ρυθμός, πάθος, ένταση, προσωπικές μονομαχίες και δύο γκολ ήταν  τα συστατικά στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν ελαφρώς καλύτερος καταγράφοντας έξι τελικές (πέντε στον στόχο) έναντι της Ανόρθωσης (τρεις στον στόχο), με τους γαλαζοκίτρινους να υπερέχουν κατά πολύ στην κατοχή της μπάλας 66%-34% της Ανόρθωσης.

Η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή προηγήθηκε με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της σήμερα στη Λάρνακα που ήταν ο Γκιόργκι Κβιλιτάια. Ο Γεωργιανός πήρε το «ριμπάουντ» μετά το σουτ του Λέο Νατέλ και την ασταθή απόκρουση του Λόρια και «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του. Πάντως, δεν πανηγύρισε το γκολ, υψώνοντας τα χέρια του.

Η Ανόρθωση με τον συνήθη ύποπτο, Κώστα Αρτυματά, ισοφάρισε στο 38’. Ο αρχηγός της «Κυρίας» που έφθασε τα τέσσερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με σουτ εκτός περιοχής μετά από σέντρα του Καλτσά και άσχημο διώξιμο του Λουντεμό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μιχαήλ.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα της αναμέτρησης στο δεύτερο ημίχρονο. Η αλλαγή σχηματισμού από τον Τιμούρ Κετσπάγια βοήθησε τους γηπεδούχους να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης και γυρόφερναν αρκετά την εστία του ΑΠΟΕΛ. Σε μια από τις πολλές στατικές φάσεις που κέρδισαν οι κυανόλευκοι κατάφεραν να φέρουν τα κάτω πάνω στο παιχνίδι με σκόρερ ποιον άλλον; Τον Κώστα Αρτυματά με συρτό σουτ εκτός περιοχής.

Αρχικά το τέρμα ακυρώθηκε για οφσάιντ, όμως μετά από πεντάλεπτη διαβούλευση του Χρυσοβαλάντη Θεουλή με το VAR η απόφαση άλλαξε και το γκολ μέτρησε, καθώς ο Ουάρντα που επιχείρησε να κάνει την προβολή και ενδεχομένως να επηρέαζε την προσπάθεια του Μιχαήλ να αποκρούσει την μπάλα ήταν καλυμμένος.

Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα ο ΑΠΟΕΛ πίεση για την ισοφάριση, είχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Νατέλ (78’ και 83’), ενώ στο 90+7’ καταγράφηκε η σπουδαιότερη φάση με τον Εντονγκαλά από απόσταση δύο μέτρων να σημαδεύει το πόδι του Κορέια που έπεσε με αυτοθυσία. Στην ίδια φάση οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι ζητώντας χέρι του Αραγιούρι, με τον Θεουλή και το VAR να μην εντοπίζουν οποιαδήποτε παράβαση.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Λόρια, Κορρέα (46′ Αντωνιάδης), Αραγιούρι, Ρισβάνης, Κορέια, Καλτσάς (85′ Ντέλετιτς), Αρτυματάς, Χουσμπάουερ, Ουάρντα, Πόποβιτς (82′ Ιωάννου), Λάφερτι (64′ Χριστοδουλόπουλος).

ΑΠΟΕΛ (Σωφρόνης Αυγουστή): Μιχαήλ, Καρώ, Σάβιτς, Πολυκάρπου (77′ Εντονγκαλά), Θεοδώρου (55′ Τσεπάκ), Σόουζα, Ντανίλο (84′ Εφραίμ), Σαμπάλα (55′ Νταουσβίλι), Λουντεμό, Νατέλ, Κβιλιτάια.

Σκόρερ: Αρτυματάς 38′, 70′ / Κβιλιτάια 29′

Κίτρινες: Ντανίλο / Πολυκάρπου.

Αποβολές: – / –

Στάδιο: «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Διαιτητής: Θεουλή Χρυσοβαλάντης.

Α’ Βοηθός Διαιτητής: Δημητριάδης Μάριος.

Β’ Βοηθός Διαιτητής: Ανδρέου Π. Ανδρέας.

4ος Διαιτητής: Σολωμού Δημήτρης.

VAR: Giacomelli Battiston Piero.

AVAR: Ευαγόρου Ευαγόρας.

Παρατηρητής: Γεωργίου Ανδρέας.

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η αποστολή της Ανόρθωσης.

H ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ

Η ενδεκάδα της Ανόρθωσης

Έναρξη αγώνα.

2′ Αποδοκιμασίες από τους φίλους της Ανόρθωσης στον Γκιόργκι Κβιλιτάια, ο οποίος για πρώτη φορά αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του.

5′ Κέρδισε ένα φάουλ δεξιά της περιοχής του Μιχαήλ ο Καλτσάς, σε ανατροπή του από τον Πολυκάρπου.

6′ Σουτ του Λάφερτι εκτός περιοχής ο Μιχαήλ ήταν στη σωστή θέση και μάζεψε εύκολα την μπάλα.

8′ Σέντρα του Σαμπάλα από αριστερά, ο Κβιλιτάια ήταν ένα βήμα πιο πίσω και υπό την πίεση του Ρισβάνη δεν μπόρεσε να μπει στην πορεία της μπάλας. Δέχθηκε κτύπημα στη φάση ο Ρισβάνης και δέχθηκε την ιατρική περίθαλψη.

10′ Τεράστια ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ, δοκάρι με τον Σόουζα. Ο Καρώ έκανε σέντρα, ο Λόρια με γροθιές έδιωξε προ του Κβιλιτάια και ο Βραζιλιάνος έκανε σουτ με τον Αραγιούρι να αγγίζει ελαφρώς την μπάλα η οποία κτύπησε στο αριστερό δοκάρι.

15′ Σουτ του Ντανίλο στο ύψος της περιοχής μετά από γύρισμα του Θεοδώρου, η μπάλα κόντραρε στον Κβιλιτάια και χωρίς δύναμη κατέληξε στα χέρια του Λόρια.

20′ Πολλές προσωπικές μονομαχίες και δύναμη είναι το σκηνικό στο ντέρμπι. Αρκετά αβίαστα λάθη στις μεταβιβάσεις των παικτών, κυρίως της Ανόρθωσης.

21′ Σέντρα του Κορρέα, ο Λάφερτι έκανε απευθείας γυριστό σουτ, η μπάλα έφυγε αρκετά έξω από το δεξί δοκάρι του Μιχαήλ.

22′ Νέα καλή στιγμή για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Νατέλ πάτησε έξυπνα την μπάλα στον Σαμπάλα, αυτός έκανε ωραίο γύρισμα στο ύψος της περιοχής ο Ντανίλο βρέθηκε σε θέση βολής όμως σούταρε και πάλι πάνω στον Λόρια.

25′ Ευκαιρία για την Ανόρθωση, ο Κορέια έκανε σέντρα από αριστερά, ο Καλτσάς υποδέχθηκε όμορφα την μπάλα, έκανε δυνατό σουτ με το αριστερό η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μιχαήλ.

26′ Απειλεί ξανά η Ανόρθωση με κεφαλιά του Καλτσά, η μπάλα λίγο έξω.

28′ Στο έδαφος ο Λάφερτι ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σάβιτς.

29′ ΓΚΟΛ για τον ΑΠΟΕΛ με τον Κβιλιτάια, ο οποίος δεν πανηγύρισε υψώνοντας τα χέρια. Ο Νατέλ έφυγε γρήγορα στην αντεπίθεση, απέφυγε τον Ρισβάνη και έκανε το σουτ, ο Λόρια απέκρουσε ασταθώς και ο Γεωργιανός την έσπρωξε στα δίχτυα.

30′ Υπήρξε επικοινωνία του Θεουλή με το VAR για την πιθανότητα πέναλτι υπέρ της Ανόρθωσης προν το τέρμα του ΑΠΟΕΛ. Επικυρώθηκε το τέρμα των γαλαζοκιτρίνων.

36′ Απειλεί εκ νέου ο Κβιλιτάια με γυριστό σουτ, ο Λόρια απέκρουσε.

38′ ΓΚΟΛ για την Ανόρθωση με τον Αρτυματά! Ο αρχηγός της Κυρίας με σουτ εκτός περιοχής μετά από σέντρα του Kαλτσά και κακό διώξιμο του Λουντεμό βρέθηκε σε θέση βολής και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μιχαήλ.

40′ Ο ΑΠΟΕΛ άγγιξε το δεύτερο γκολ με τον Λόρια να αποκρούει κοντινό σουτ του Κβιλιτάια, μετά από εκτέλεση φάουλ του Νατέλ και πάσα με το στήθος του Σάβιτς.

42′ Το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ μακράν κάνει ο Γκιόργκι Κβιλιτάια, ο Κώστας Αρτυματάς αποδεικνύεται ως η πιο αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα για την Ανόρθωση.

45′ Σέντρα ακριβείας του Κορέια από αριστερά, ο Λάφερτι έκανε την κεφαλιά ο Μιχαήλ έδειξε καλά αντανακλαστικά και έδιωξε σε κόρνερ.

Τέλος πρώτου ημιχρόνου. Πέντε τελικές για την Ανόρθωση (τρεις στον στόχο), έξι ο ΑΠΟΕΛ (πέντε στον στόχο), με τους γαλαζοκίτρινους να υπερέχουν κατά πολύ στην κατοχή της μπάλας 66%-34% της Ανόρθωσης.

46′ Έναρξη δευτέρου ημιχρόνου.

48′ Με τριάδα στην άμυνα πλέον η Ανόρθωση (Αντωνιάδης, Ρισβάνης, Αραγιούρι).

48′ Στο έδαφος ο Κορέια σε μαρκάρισμα του Καρώ ζητούν πέναλτι οι παίκτες της Ανόρθωσης, δεν καταλόγισε παράβαση Χρυσοβαλάντης Θεουλή. Δεν είχε διαφορετική άποψη το VAR. Ο αμυντικός του ΑΠΟΕΛ πρόλαβε και τοποθέτησε το πόδι του αφήνοντάς του σταθερό με τον παίκτη της Ανόρθωσης να πηγαίνει σε αυτό.

49′ Στην εξέλιξη της φάσης ο Κορέια σούταρε έξω.

52′ Σουτ του Ουάρντα η μπάλα έξω. Καλύτερη η Ανόρθωση στο δεύτερο ημίχρονο, ανέλαβε τα ηνία της αναμέτρησης.

55′ Διπλή αλλαγή για τον ΑΠΟΕΛ, Νταουσβίλι και Τσεπάκ στις θέσεις των Λουντεμό και Θεοδώρου.

64′ Με το που μπήκε στο γήπεδο ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε φάουλ από πολύ μακριά, ο Μιχαήλ έκανε εντυπωσιακή απόκρουση. Πολύ καλύτερη η Ανόρθωση στο δεύτερο ημίχρονο, γυροφέρνει την περιοχή του ΑΠΟΕΛ.

67′ Ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ μετά από ώρα, το σουτ του Σόουζα εκτός περιοχής δεν βρήκε στόχο.

70′ Ακυρώνεται ως οφσάιντ γκολ του Αρτυματά. Γίνεται έλεγχος από το VAR. Ο Κύπριος μέσος έκανε σουτ εκτός περιοχής ο Ουάρντα που δεν ήταν εκτεθειμένος προσπάθησε να μπει στην πορεία της μπάλας η οποία κατέληξε στα δίχτυα.

76′ Με απόφαση του VAR μετρά το γκολ του Αρτυματά, 2-1 η Ανόρθωση έφερε τούμπα το ματς.

78′ Φάουλ σε πολύ καλή θέση για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Νατέλ με δύναμη έστειλε την μπάλα έξω.

83′ Πολύ δυνατό σουτ του Νατέλ ο Λόρια με δυσκολία έδιωξε σε κόρνερ.

90′ Εφτά λεπτά ο επιπρόσθετος χρόνος.

90+1′ Σουτ του Σόουζα με την πλάτη στο τέρμα και υπό την πίεση του Ρισβάνη η μπάλα έφυγε έξω.

90+7′ Τεράστια ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ με τον Εντονγκαλά από κοντά να σουτάρει πάνω στο πόδι του Κορέια και να φεύγει έξω η μπάλα. Ζήτησαν πέναλτι οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ για χέρι του Αραγιούρι. Δεν υπάρχει παράβαση λέει και το VAR.

Τέλος αγώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ