aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑνοίγει ο φάκελος για κυκλώματα ποδοσφαίρου – Σιγή UEFA

Ανοίγει ο φάκελος για κυκλώματα ποδοσφαίρου – Σιγή UEFA

Toυ Φάνη Μακρίδη

Ανοίγει ο κύκλος της διερεύνησης των όσων έφερε στην επιφάνεια ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης. Σήμερα αργά το απόγευμα, ο κ. Σαββίδης αναμένεται να καταθέσει στα νυν στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας στοιχεία για τους 16 κόκκινους φακέλους που αφορούν 11 παιχνίδια της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου.

Το εν λόγω σώμα έχει σήμερα την τακτική του συνεδρία και έχει καλέσει τον καταγγέλλοντα να παρευρεθεί. Κι αυτό προκειμένου ο τελευταίος να προσκομίσει μαρτυρικό υλικό σε σχέση με τα όσα ανέφερε στην επίμαχη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών την περασμένη Τετάρτη.

Τα στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά την έναρξη έρευνας, ενώ εν συνεχεία θα αποφασίσουν για τα μετέπειτα βήματά τους.
Άλλωστε, είχαν συνεδριάσει επί τόπου στη Βουλή μετά τις επίμαχες αποκαλύψεις και είχαν λάβει απόφαση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες. Το πιθανότερο είναι σήμερα να διοριστούν ερευνώντες λειτουργοί και από αύριο να πιάσουν δουλειά. Η διερεύνηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 45 ημέρες, σύμφωνα και με τοποθετήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία, που συγκλήθηκε εκτάκτως.

Ο κ. Σαββίδης απεκάλυψε ενώπιον βουλευτών πως στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, ως διαχειριστής του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, έλαβε μήνυμα από την UEFA. Σ’ αυτό συνοψίζονταν κόκκινοι φάκελοι που αφορούσαν την Κύπρο και σε μια περίοδο 18 μηνών (από 1/1/2019 μέχρι και το καλοκαίρι του 2020). Επρόκειτο για 16 αναμετρήσεις, για τις οποίες υπήρχε έντονη και αξιοπερίεργη στοιχηματική δραστηριότητα.

Το γεγονός αυτό, όμως, αν και από μόνο του κρίνεται πολύ σοβαρό, έλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Με βάση τη μαρτυρία του πρώην γραμματέα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο πρόεδρος της ΚΟΠ δήλωνε ότι για την επίμαχη περίοδο η UEFA δεν είχε αποστείλει ούτε έναν κόκκινο φάκελο για παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος. Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης αποκάλυψε πως όταν η Επιτροπή στην οποία συμμετείχε αποφάσισε τότε να εκδώσει δελτίο Τύπου (30/9/2020) αναφέροντας πως αρχίζει διερεύνηση δύο αγώνων (από τους 16 συνολικά) στη βάση πληροφοριών από την UEFA, υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του και επιχείρησε να τον κατσαδιάσει για τη σχετική ανακοίνωση. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της UEFA φερόταν να είχε συνταυτιστεί με την ΚΟΠ στην προκειμένη περίπτωση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, βάσει των γεγονότων, δημιουργείται η εντύπωση για ύπαρξη κυκλώματος συγκάλυψης ΚΟΠ – UEFA, οι διαστάσεις του οποίου αγγίζουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εξήγησε πως έχει λόγους να πιστεύει ότι από λάθος η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είχε αποστείλει το σχετικό e-mail στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είπε, ακόμη, πως η Καρμιώτισσα και ο Ερμής θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί από το μητρώο της ΚΟΠ, βάσει των κανονισμών της τελευταίας. Έκανε αναφορά σε δύο ιδιαίτερα σκανδαλώδη φιλικά παιχνίδια της Καρμιώτισσας, με ΑΕΛ και Απόλλωνα, αντίστοιχα. Όπως πρόκυπτε, στα εν λόγω παιχνίδια είχε αξιοπερίεργη απόδοση ο Ελληνοκύπριος τερματοφύλακας της πρώτης.

Πάντως, ο Χάρης Σαββίδης και στη βάση των όσων είπε, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει στοιχεία-φωτιά σήμερα στην Επιτροπή. Πέραν από το μαρτυρικό υλικό που είχε στείλει η UEFA, ο ίδιος έχει προλάβει να διερευνήσει προκαταρκτικά τα δύο ύποπτα φιλικά της Καρμιώτισσας και φέρεται να συγκέντρωσε υλικό.

Σιγή UEFA και ΚΟΠ

Ο «Φ» από την περασμένη Πέμπτη ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από την UEFA για όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Αρμόδιος αξιωματούχος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Προωθήσαμε, λοιπόν, εκεί το μήνυμά μας, αλλά δεν λάβαμε απάντηση μέχρι χθες αργά το απόγευμα.

Όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις Σαββίδη, η UEFA αποστέλλει ειδοποίηση για κόκκινους φακέλους σε συγκεκριμένο πρόσωπο της ΚΟΠ. Αυτό το πρόσωπο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Χάρης Σαββίδης (Legal Matters), φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΚΟΠ, Μιχάλης Αγγελίδης. Φέρεται να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ UEFA και ΚΟΠ.

Χθες ο «Φ» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον κ. Αγγελίδη. Του τηλεφωνήσαμε τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ αποστείλαμε και γραπτό μήνυμα. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΟΠ, Ανθούλη Μυλωνά. Ούτε ο τελευταίος απάντησε στην κλήση μας.

Την περασμένη Πέμπτη η Ομοσπονδία με λιτή ανακοίνωσή της είχε προσπαθήσει να αποδώσει σε πολιτικά κίνητρα τα όσα τέθηκαν στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Επιπρόσθετα, σημείωνε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν πως ουδέποτε στάλθηκε e-mail από την UEFA με 16 κόκκινους φακέλους.

Tileoptika

Αναμένεται να διερευνηθεί και ασυμβίβαστο του Γιώργου Κούμα

Την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού θα απασχολήσει υπόθεση ενδεχόμενου ασυμβίβαστου σε σχέση με την ιδιότητα του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα. Αυτό έχει να κάνει με την διπλή ιδιότητά του.
Ο κ. Κούμας εκτός από υψηλόβαθμος παράγοντας της ΚΟΠ, είναι και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα δε με έγγραφα που είχε δημοσιεύσει ο γράφων (17/8/2018), αποδεδειγμένα εταιρείες συμφερόντων του πωλούσαν τηλεοπτικό προϊόν στην CytaVision, σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αξιωματούχος της ΚΟΠ.

Τα σχετικά συμβόλαια που έχουμε στην κατοχή μας υποδηλώνουν πως οι συμφωνίες μεταξύ εταιρειών συμφερόντων του Γιώργου Κούμα και του ημικρατικού οργανισμού είναι ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Στις συμφωνίες περιλαμβάνονταν και δικαιώματα κυπριακών ομάδων που αγωνίζονταν διεθνώς.
Είχαμε φέρει στο φως της δημοσιότητας τέσσερις εταιρείες που πωλούσαν τηλεοπτικό προϊόν στη CytaVision. Oι τρεις εκ των εταιρειών είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες, ενώ η τέταρτη στις Παρθένες Νήσους (BVI). Οι τρεις πρώτες που έχουν δηλωμένη την ίδια διεύθυνση, είναι οι ακόλουθες: Goal-Line Limited, Telemedia Limited και Midfield Limited. Όσο για την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους, πρόκειται για την OMNIVISION Group Ltd.

Πολλά από τα έγγραφα που εξασφαλίσαμε, συνδέονται ξεκάθαρα κι άμεσα με τον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργο Κούμα, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις υπογράφει ως εκτελεστικός διευθυντής των εν λόγω εταιρειών.

Για το θέμα είχαμε κληθεί να καταθέσουμε στην Επιτροπής Δεοντολογίας τον Οκτώβριο του 2020, όταν πρόεδρός της ήταν ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για την πορεία της διερεύνησης. Αρχές του 2021 παραιτήθηκαν τα πλείστα μέλη της τότε Επιτροπής.

Το θέμα επανήλθε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης με αφορμή τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά και σχετικό επώνυμο σχόλιό μας στις 6/5/2023. Την περασμένη Παρασκευή, σε ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο δημοσιογράφος Τάσος Χριστοδούλου, ρώτησε αναφορικά με τα πιο πάνω τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιο Ευθυμίου. Ο τελευταίος είπε ότι θα τεθεί ξανά θέμα για διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Εξάλλου, η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου την περασμένη Τετάρτη, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ρώτησε τον εκπρόσωπο της ΚΟΠ κατά πόσον αξιωματούχοι της ασχολούνται με εταιρείες διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή στοιχηματικές επιχειρηματικές οντότητες. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στις 14/6, οπότε θα συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος.
Εξάλλου, ο Χάρης Σαββίδης σε συνέντευξή του στον «Φ» το περασμένο Σάββατο, επιβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή Δεοντολογίας με την τότε σύνθεσή της είχε αρχίσει την διερεύνηση της υπό αναφορά υπόθεσης, ωστόσο δεν προχώρησε λόγω των μαζικών παραιτήσεων. Ανέφερε ότι τα όσα αποκάλυψε έχουν διαστάσεις που αγγίζουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και οι επαγγελματικές σχέσεις του κ. Κούμα.

Αστυνομική πηγή ανέφερε χθες στον «Φ» ότι έχουν διερευνηθεί δύο υποθέσεις σε σχέση με ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του κ. Κούμα, ωστόσο, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες. Ο ίδιος ο κ. Κούμας τοποθετήθηκε προσωπικά σε εμάς δύο φορές, λέγοντας πως το θέμα ασυμβίβαστου έχει διερευνηθεί χωρίς να προκύψει κάτι. Πάντως, η νομοθεσία καθιστά απαγορευτικό σε ένα πρόσωπο να έχει οικονομικά συμφέροντα από το άθλημα που υπηρετεί.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Υπάρχει βούληση;

Αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες περί αποφασιστικότητας για διερεύνηση των εγειρόμενων ζητημάτων. Ο λόγος είναι ότι το ίδιο σκηνικό το έχουμε βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Πάντα οι αρμόδιοι δηλώνουν συγκλονισμό κι αποφασιστικότητα, αλλά κάπου στην πορεία χαλά το πράμα. Δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζουμε και να προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα, ωστόσο, η προϊστορία δεν μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι υπάρχει πραγματικά βούληση. Ακόμα κι όταν τα στοιχεία βοούν…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ