aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΑνάλυση: Οι νέοι κανονισμοί διαιτησίας από την UEFA

Ανάλυση: Οι νέοι κανονισμοί διαιτησίας από την UEFA

Oι νέοι κανονισμοί διαιτησίας για τα χέρια δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για ανάρμοστη χρήση τους από επιτήδειους και κυνικούς παίκτες και προπονητές. Οι νέοι κανονισμοί διαιτησίας έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Η UEFA αποφάσισε να τους ενεργοποιήσει στις διοργανώσεις της με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, δηλ. στις 25 του μήνα, όταν θα ξεκινήσουν τα προκριματικά του Champions και του Europa League.

Όμως στα παιχνίδια που γίνονται υπό την αιγίδα της FIFA, όπως στο Mundial Γυναικών που διεξάγεται αυτή την εποχή στη Γαλλία, οι νέοι κανονισμοί εφαρμόζονται κανονικά. Η μεγάλη αλλαγή αφορά τα χέρια. Πλέον υπάρχει παράβαση σε τρεις περιπτώσεις: α) στην ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα, β) όταν το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο και γ) όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου. Επιπροσθέτως έχει καταργηθεί η δικαιολογία περί κοντινής απόστασης σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

Στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία για το Μουντιάλ Γυναικών, η Αγγλία κέρδισε με 2-1, έχοντας προηγηθεί στο σκορ στο 14ο λεπτό με πέναλτι που υποδείχτηκε βάσει των νέων κανόνων περί «αφύσικης θέσης» του χεριού. Η Αγγλίδα Φραν Κίρμπι, πρωταγωνίστρια της φάσης καθώς κέρδισε το πέναλτι, εξέφρασε τους φόβους της για… ανάρμοστη χρήση των νέων διατάξεων από επιτήδειους ή κυνικούς προπονητές και παίκτες που θα επιδιώκουν να σημαδεύουν τα χέρια των αντιπάλων τους.

«Είχαμε μια συνάντηση στο VAR με τους διαιτητές πριν τον αγώνα όπου μας ξεκαθάρισαν πως αν τα χέρια μας δεν είναι στη φυσική τους θέση ή πολύ κοντά στο σώμα μας, θα δίνεται πέναλτι. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω σέντρες με στόχο τα χέρια των αντιπάλων μου» ανέφερε η Κίρμπι και συμπλήρωσε «θα ήθελα να πιστέψω πως όλοι οι παίκτες θα σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο ωστόσο μπορεί να συμβεί το αντίθετο».

Η Κίρμπι είπε πως δεν πέρασε από το μυαλό της, ούτε για ένα κλάσμα του δευτερόλεπτου, η σκέψη να σημαδέψει το χέρι της Σκωτσέζας Ντόχερτι και πως μοναδικός στόχος της ήταν το κεφάλι της συμπαίκτριας της, της Μπρόνζ, που βρισκόταν στη μικρή περιοχή. Η Κίρμπι δεν διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, η διαιτητής έχασε τη φάση, αλλά στη συνέχεια υπέδειξε την εσχάτη των ποινών με τη χρήση του VAR.

«Καμία από εμάς δεν διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι και σκέφτηκα πως δεν θα το υποδείξει η διαιτητής. Ωστόσο όταν πήγε να συμβουλευτεί το VAR ήμουν βέβαιη πως θα έδινε το πέναλτι» κατέληξε η Αγγλίδα διεθνής. Η εφαρμογή των νέων κανονισμών δίνει τροφή για σκέψη: «τι θα μπορούν να κάνουν οι διαιτητές σε περιπτώσεις όπου παίκτες θα σημαδεύουν βάσει πλάνου, εσκεμμένα τα χέρια των αντιπάλων τους για να κερδίσουν πέναλτι, αντί να προσπαθούν να σκοράρουν;».

Προφανής απάντηση δεν υπάρχει. Ίσως οι νομοθέτες καταφέρουν να μεριμνήσουν, με κάποιο τρόπο, στο μέλλον για αυτό το θέμα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ