aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑνακαλούνται τα δελτία υγείας στρατεύσιμων αθλητών που πήραν απαλλαγή

Ανακαλούνται τα δελτία υγείας στρατεύσιμων αθλητών που πήραν απαλλαγή

Με 29 ψήφους υπέρ και 11 εναντίον, η Βουλή ψήφησε νόμο για ανάκληση των δελτίων υγείας του ΚΟΑ για στρατεύσιμους, που εκδόθηκαν από το 2019 και μετά, σε περίπτωση που οι στρατεύσιμοι αθλητές έλαβα προσωρινό απολυτήριο είτε λόγω ακαταλληλότητας για στράτευση (Ι/5) είτε αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας, λόγω νοσήματος ή πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική του υγεία.

Με το νόμο αυτό το Υπουργείο Άμυνας αποσκοπεί στην περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι με το νόμο αυτό βάζουμε όλους τους στρατεύσιμους στο ίδιο καζάνι, είναι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα και προσπαθούν μέσω του αθλητισμού να βγουν στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να παταχθεί η φυγοστρατία αλλά σήμερα αφαιρούμε αναδρομικά δελτία υγείας και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό το κόμμα του θα καταψηφίσει.

Ο Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού μεγάλο ποσοστό νέων και ιδιαίτερα αθλητών, φυγοστρατούν ενώ δεν έχουν προβλήματα. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να γίνουν πολλά άλλα πράγματα για μείωση της φυγοστρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε στήριξη στο νομοσχέδιο για λόγους αρχής που αφορούν την φυγοστρατία και απηύθυνε έκκλησης στον ΚΟΑ να εξεύρει τρόπους για να διευκολύνει αθλητές που πραγματικά αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι η φυγοστρατία έχει μειωθεί από το 7,4% το 2015 στο 2,78% το 2020 και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η νομοθετική πράξη να επιφέρει περαιτέρω μείωση. Όπως είπε ενώ κάποιοι κατατάσσονταν και έπαιρναν το δελτίο υγείας στη συνέχεια έπαιρναν διάγνωση για ψυχική υγεία και απαλλαγή. Το πρόβλημα συγκεκριμένων περιπτώσεων, πρόσθεσε μπορεί να επιλυθεί με τη συνεργασία του ΚΟΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ