aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΆλλα λένε οι δείκτες κι άλλα η βαθμολογία!

Άλλα λένε οι δείκτες κι άλλα η βαθμολογία!

Η στατιστική ματιά των 30 αγωνιστικών του κυπριακού πρωταθλήματος από το Διεθνές Παρατηρητήριο (CIES)

Στην 30ή αγωνιστική του ποδοσφαιρικού μας πρωταθλήματος, στο α’ γκρουπ επιβεβαιώνεται ότι ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε, πέντε ομάδες είναι σε απόσταση επτά βαθμών. Μαθηματικά, όλα παίζονται.

Πόσο μάλλον, όταν η πρώτη τριάδα είναι σε απόσταση τρίποντου, σε ένα ματς δηλαδή ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις. Η στατιστική μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών και του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητήριου (CIES) που συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία, μάς βοηθά να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας. Όπως έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη, κάποιες στατιστικές κατηγορίες καταδεικνύουν κυριαρχικό και επιθετικό ποδόσφαιρο και κάποιες άλλες εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο ανανέωσε τις σχετικές λίστες για το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι τις 20 Μαρτίου 2024. Περιλαμβάνουν στοιχεία από τις 30 πρώτες αγωνιστικές στο α’ γκρουπ και 31 αγωνιστικές για το β’ γκρουπ.

Σύμφωνα με τους στατιστικούς δείκτες (ο μέσος όρος ανά αγώνα), ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία ΑΠΟΕΛ προηγείται σε δύο κατηγορίες. Έχει το καλύτερο ποσοστό στις ολοκληρωμένες πάσες ανά παιχνίδι (84.7%) και στις τελικές προσπάθειες στον στόχο που κάνουν οι αντίπαλοι των γαλαζοκιτρίνων, μόνο 2.6 ανά παιχνίδι. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπεροχή της Πάφος FC στις στατιστικές κατηγορίες, δεν αντικατοπτρίζεται στην βαθμολογία. Η παφιακή ομάδα είναι στην 5η θέση, αλλά στατιστικά καταγράφει τις περισσότερες πρωτιές! Έχει πολύ καλούς δείκτες στις τελικές προσπάθειες στον στόχο (5.8 ανά ματς), στην κατοχή της μπάλας (57,9%), στις ολοκληρωμένες πάσες στο αντίπαλο τρίτο (45.7 ανά ματς) και στις λιγότερες πάσες των αντιπάλων στο δικό της τρίτο (25.0). Επίσης, ενώ η Ομόνοια ανέβηκε στην 4η θέση της βαθμολογίας και ελπίζει βάσιμα στη διάκριση, δεν έχει να επιδείξει το ίδιο καλές στατιστικές επιδόσεις.

Untitled

Το ελβετικό παρατηρητήριο στατιστικής ποδοσφαίρου συνεργάζεται φέτος με τη Wyscout, μια από τις κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας δεδομένων. Σε σχέση με τις πρώτες αγωνιστικές, η Ανόρθωση, όπως έχει κατρακυλήσει στη βαθμολογία, έχει κατρακυλήσει και στις στατιστικές κατηγορίες. Είναι ενδεικτικό ότι ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα σουτ στον αντίπαλο στόχο (shots on target) με 6.7 και τώρα έχει πέσει στο 4.4! Την πρωτιά μετά τις 30 αγωνιστικές έχει η Πάφος FC (5.8), ενώ ακολουθούν Άρης (5.6) και Απόλλων (5.3).

Avwr

Στις τελικές που δέχονται οι ομάδες στον δικό τους στόχο (shots on target conceded), ο ΑΠΟΕΛ έχει μόνο 2.6 ανά ματς, ενώ ακολουθούν η Πάφος FC (2.9) και η ΑΕΚ (3.1). Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η λευκωσιάτικη ομάδα έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ στην τρέχουσα περίοδο (19). Η Δόξα και η ΑΕΖ δέχονται 6.1 σουτ στον στόχο τους ανά παιχνίδι και βρίσκονται στον πυθμένα της σχετικής κατηγορίας.

Στην κατηγορία κατοχής μπάλας (ball possession), η Πάφος FC υπερτερεί με ποσοστό 57.9% (μ.ο. ανά παιχνίδι). Ακολουθεί η ΑΕΚ (56.3%) και μαζί Ανόρθωση και Απόλλων (55.9%), ενώ το χειρότερο ποσοστό καταγράφει η ΑΕΖ (42,6%) και ακολούθως η Δόξα (40,9%).

Στις πάσες που ολοκληρώνονται στο τρίτο του γηπέδου προς την επίθεση (passes in opponent third), προηγείται η Πάφος FC με 45.7 ανά παιχνίδι, ενώ ακολουθεί ο Απόλλων (41.6). Στην τρίτη θέση είναι ο Άρης (41.1), ενώ τη χειρότερη επίδοση έχει η Νέα Σαλαμίνα με 25.5 και αμέσως μετά η Δόξα (26.2).

Csadv

Στις πάσες που δέχονται οι ομάδες στο δικό τους τρίτο του γηπέδου (passes concede in own third), δηλαδή όταν αμύνονται, Πάφος FC και Ανόρθωση εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις με μόλις 25.0 και 25.1 ανά παιχνίδι, αλλά δεν εξαργυρώθηκαν με… περισσότερους βαθμούς. Από κει και πέρα στην κατηγορία αυτή, «συνωστίζονται» ο Απόλλων (27.3), ο Άρης (27.9) και η ΑΕΚ (28.5). Τη χειρότερη επίδοση έχουν η Δόξα (47.8) και η Νέα Σαλαμίνα(45.6).

Ascdget

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ