aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑκροβασίες ομάδων λόγω τηλεοπτικών

Ακροβασίες ομάδων λόγω τηλεοπτικών

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

ACTIVE RADIO (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Στον σύγχρονο κόσμο, όπου η ελεύθερη οικονομία κάνει κουμάντο, ο καταναλωτής μπορεί να αισθάνεται πολύ περισσότερο ευτυχισμένος, καθώς όλα πλέον είναι θέμα προσφορά και ζήτησης. Εκτός και αν υπάρχουν καρτέλ διατηρώντας τις τιμές στα… ουράνια. Η είσοδος της Cablenet στο παιχνίδι για τις ζωντανές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων έχει ανοίξει την όρεξη αρκετών ομάδων.

Προχθές ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ανδρέας Παντελή, μιλώντας στον «Active», κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις που κάνει η διοίκησή του με τη Cytavision (υπάρχει προφορική συμφωνία) σημείωσε πως πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που μίλησαν και πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Παρότι σημείωσε πως θα ξαναμιλήσουν, εντούτοις, αναφέρθηκε και στις νέες εταιρείες που μπήκαν στον χώρο υπονοώντας προφανώς την Cablenet. «Ίσως αξιολογηθεί καλύτερα το προϊόν. Θα πρέπει να δούμε πόσο δυνατοί είναι οι καινούργιοι και αν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό», τόνισε.

Οι ομάδες «κρέμονται» από τα χρήματα των εταιρειών μετάδοσης αγώνων, αφού σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν πάνω από το 60% των προϋπολογισμών τους. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο η κυπριακή αγορά μπορεί να αντέξει όχι τρεις, αλλά έστω και μία εταιρεία με τα λεφτά που δίνονται σήμερα. Θυμίζω πως εταιρείες, στην προσπάθειά τους να δώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερες προσφορές, στο τέλος δεν άντεξαν κηρύσσοντας πτώχευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση με τον Alpha Digital στην Ελλάδα, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με αρχές του 2000, όταν η νεοσύστατη (τότε) δορυφορική πλατφόρμα δεν άντεξε παρά μόνο μέχρι το 2002, όταν πτώχευσε και πωλήθηκε. Παρομοίως μια τέτοια περίπτωση είχαμε και στη Γερμανία με τον όμιλο Κιρχ. Τον Απρίλιο του 2002, η θυγατρική εταιρεία Premiere World, που είχε επίσης και τα δικαιώματα μετάδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2002), δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που συνήψε με τις ομάδες, με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση και αρκετές ομάδες στη Γερμανία να καταρρεύσουν.

Η προσπάθεια των ομάδων να πάρουν μεγαλύτερα συμβόλαια, εκμεταλλευόμενες τον ανταγωνισμό, οδηγεί τις εταιρείες σε συμφωνίες που εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους. Δεν είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή αγορά αντέχει. Και αν δεν αντέξει, δεν θα πληγούν μόνο οι εταιρείες, αλλά και τα σωματεία. Το πρόσκαιρα μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο εμπεριέχει και μεγαλύτερο ρίσκο.

Είναι νόμος στην ελεύθερη οικονομία. Η κεντρική διαχείριση στην οποία μπήκαν τα πλείστα πρωταθλήματα έχει μεγαλύτερη σιγουριά και σε βάθος χρόνου κατάφεραν να αυξήσουν και τα κέρδη τους, αξιοποιώντας το προϊόν τους. Θα μπορούσε δηλαδή να συνάψουν συμφωνίες σε χώρες όπου κατοικούν χιλιάδες Κύπριοι όπως η Ελλάδα, η Αγγλία, οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ