Ακαδημία ή ακριβά τους αποκτάς

Η αύξηση του προστίμου από την ΚΟΠ για μη χρησιμοποίηση Κύπριων παικτών μεγάλωσε την αξία τους…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00), ΤΗΛ. 22-744333

Η απόφαση της ΚΟΠ να αυξήσει το πρόστιμο για τη μη χρησιμοποίηση Κύπριων ποδοσφαιριστών αμέσως έχει μεγαλώσει την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Εξ ου και η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται τη φετινή χρονιά. Η απόφαση ήταν γνωστή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο το πόσο ωφέλιμη αποδεικνύεται για τους Κύπριους παίκτες φαίνεται λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για πολλά θέματα που αφορούν στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Ήδη η αγοραστική του αξία ανέβηκε και αν σε κάποια στιγμή ληφθεί η καίρια απόφαση για μείωση των ξένων και κοινοτικών, τότε πιθανόν να διαφανεί και η τεράστια έλλειψη εκπαίδευσης που υπάρχει από αρκετά σωματεία στις ακαδημίες τους. Ταλέντο, όπως όλοι υποστηρίζουν, υπάρχει, οπότε ίσως ένα σοβαρό μειονέκτημα που δεν έχουμε καταφέρει ως κυπριακό ποδόσφαιρο προφανώς να μειώσουμε είναι η εκπαίδευση των ταλέντων μας έτσι ώστε στα 17 με 19 τους χρόνια να είναι έτοιμοι να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην ανδρική ομάδα. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει πως οι σύλλογοι δεν ενδιαφέρονται για τον Κύπριο παίκτη, ό,τι και αν υποστηρίζουν.

Κανένα από τα δύο προαναφερόμενα δεν μπορεί να ισχύει 100% και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν σύλλογοι που έχουν δώσει μεγάλο βάρος στις ακαδημίες τους και δίνουν και χρόνο στους παίκτες τους και υπάρχουν σύλλογοι που έχουν χρήμα για να αποκτήσουν Κύπριους παίκτες και μάλιστα τους καλύτερους της αγοράς, διεθνείς, πρωτοκλασάτους. Η διαφορά πλέον είναι πως στη δεύτερη περίπτωση, όσο ήταν φτηνοί και δεν επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πτυχή των διοικήσεων, παραχωρούνταν με σχετική ευκολία και χωρίς να απαιτούνται μεγάλες αποζημιώσεις. Με τα νέα δεδομένα όμως όσα σωματεία δεν είναι έτοιμα σε θέματα υποδομών και οργάνωσης των ακαδημιών τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Το πρώτο αφορά στα χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψουν για την απόκτηση ενδεκαδάτων Κυπρίων και το δεύτερο τα συμβόλαια που θα πρέπει να δώσουν στους παίκτες για να τους δελεάσουν.

Όσες ομάδες δεν κοίταξαν με ζέση τις ακαδημίες τους, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω ή να ακριβοπληρώσουν το τίμημα. Όσες ήταν έτοιμες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποκτήσουν προβάδισμα στην εκκίνηση· μένει να δούμε για πόσο διάστημα θα το διατηρήσουν. Πλέον η ανάπτυξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή μπαίνει σε άλλη βάση και ίσως να μεγιστοποιηθεί αν σε κάποια στιγμή η ΚΟΠ αποφασίσει και για μείωση των ξένων έτσι ώστε να αναδειχθεί περισσότερο ο Κύπριος ποδοσφαιριστής, με την προϋπόθεση να μπορεί να υποστηρίξει στόχους εισόδου σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης έτσι ώστε να δικαιώσει και τις προσδοκίες. Αλλιώς…