Υπογραφή Ντόσα Ζούνιορ, ετών δέκα!

Σήμερα, με τη συμπλήρωση ακριβώς δέκα χρόνων, οι γαλαζοκίτρινοι μπορούν να κοιτάξουν πίσω χωρίς να μετανιώσουν για την επιλογή τους…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην Κύπρο από τον χειμώνα του 2007, η απόκτησή του το καλοκαίρι του 2009 από την ΑΕΛ πέρασε στα ψιλά. Ώς τότε δεν είχε προλάβει να κάνει θόρυβο σε Διγενή και ΑΕΠ, ενώ ήταν πιο πολύ γνωστός ως ο αδελφός της Λέιλα Πίντο, συζύγου του τότε ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ, Έλιο. Ήταν 12 Ιουνίου του 2009 λοιπόν, όταν η διοίκηση του συλλόγου της Λεμεσού έκανε το χατίρι στον Νιρ Κλίνγκερ και απέσπασε την υπογραφή του Ντόσα Ζούνιορ.

Με τη συμπλήρωση ακριβώς δέκα χρόνων, οι γαλαζοκίτρινοι μπορούν να κοιτάξουν πίσω χωρίς να μετανιώσουν για την επιλογή τους. Ε, και αν θέλουν, μπορούν να πουν ευχαριστώ στον Ισραηλινό προπονητή, ο οποίος είχε το «μάτι» να δει όσα δεν μπόρεσαν άλλοι.

Κάτι που ασφαλώς και αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Βλέπουμε πολλές φορές τους υπεύθυνους μετεγγραφικού σχεδιασμού των μεγάλων κυπριακών ομάδων να… γυρεύουν στον ουρανό αυτό που μπορούν να βρουν στη γη. Είτε από υπεροψία είτε από αδυναμία αξιολόγησης, στρέφουν την πλάτη σε ταλέντα της… γειτονιάς.

Η ιστορία του Ζούνιορ, βγαλμένη από παραμύθι, αποδεικνύει του λόγου του αληθές. Όχι μόνο δικαίωσε τον Κλίνγκερ, ήταν από τους στυλοβάτες σχεδόν κάθε επιτυχίας της ΑΕΛ κατά την τρέχουσα δεκαετία. Παρών στην πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος έπειτα από 44 χρόνια (2011-12), παρών στην πρώτη απονομή κυπέλλου μετά από 30 χρόνια (2018-19), παρών και στη μοναδική συμμετοχή σε φάση ομίλων (2012-13, Γιουρόπα Λιγκ). Το 2012 μάλιστα, χρονιά ορόσημο στην καριέρα του, αφού με τον  Εντουίν Ουόν στο κέντρο της άμυνας έμοιαζαν ανίκητοι, κυπριοποιήθηκε και έγινε στέλεχος της Εθνικής Κύπρου.

Μάλιστα, το παιδί που βρισκόταν στην αφάνεια με τον Διγενή και την ΑΕΠ, εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με την ΑΕΛ παίρνοντας διαβατήριο σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Αφού πανηγύρισε πρωτάθλημα (2013-14) και κύπελλο (2014-15) Πολωνίας με τη Λέγκια Βαρσοβίας, πήρε μετεγγραφή για την τουρκική Κονιασπόρ, από την οποίαν παραχωρήθηκε δανεικός στην Εσκισεχιρσπόρ, προτού επιστρέψει στην αγαπημένη του ΑΕΛ.