aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΤραβούν το αφτί του ΚΟΑ για το γήπεδο Λεμεσού

Τραβούν το αφτί του ΚΟΑ για το γήπεδο Λεμεσού

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Άρχισαν τα όργανα στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της Λεμεσού, με τον εργολάβο να αποστέλλει ήδη επιστολή παραπέμποντας σε διεκδίκηση αποζημιώσεων, κάτι το οποίο ανησύχησε την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), μέλη της οποίας εκφράζουν φόβους ότι τελικά οι διεκδικήσεις του εργολάβου θα είναι υπέρογκες.

Σε επιστολή του εργολάβου υπό τον τίτλο «Γεγονότα που προκαλούν καθυστέρηση», γίνεται αναφορά σε καθυστερήσεις και καλείται η ΚΕΑΑ να ενεργήσει ώστε να αρχίσουν ξανά οι εργασίες που αφορούν τις κερκίδες, τα κτήρια, το αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων, καθώς και τους τοίχους αντιστήριξης. Ειδικά για τον τοίχο αντιστήριξης, ο οποίος θα έχει μήκος 500 μέτρα, παραδόθηκαν τα σχέδια που αφορούσαν μήκος μόλις 65 μέτρα και το ερώτημα είναι πότε να εκπονηθούν τα σχέδια που αφορούν τα άλλα 435 μέτρα του τοίχου αντιστήριξης, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Διαβάστε επίσης: Μπάζα κάτω απ το νέο στάδιο Λεμεσού, «βόμβα» στα θεμέλια του νέου γηπέδου

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», γεωλογική μελέτη κατέδειξε πως αφενός το υπέδαφος σε τμήμα του γηπέδου είναι προβληματικό λόγω της ύπαρξης μπάζων, αλλά και γενικά το υπέδαφος είναι ασταθές. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο μελετητής εισηγήθηκε όπως δημιουργηθούν δύο υπόγεια κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου. Ωστόσο, η ΚΕΑΑ υπέδειξε στους εμπλεκόμενους πως θα πρέπει να εξετάσουν και άλλους τρόπους επίλυσης του προβλήματος εκτός από τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης. Το θέμα με τις καθυστερήσεις φαίνεται να προέκυψε από το γεγονός ότι η αρχική γεωλογική μελέτη που εκπονήθηκε δεν προχώρησε εις βάθος. Ακολούθησε δεύτερη γεωλογική έρευνα, οπόταν εντοπίστηκε το πρόβλημα των μπάζων και της αστάθειας.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή, διότι αντί για γήπεδο θα χτιστεί φράγμα μεγαλύτερο από του Κούρρη

Ο μελετητής εισηγήθηκε τη δημιουργία δύο υπογείων κάτω από τις κερκίδες. Για να υλοποιηθεί η εισήγηση, θα πρέπει να γίνουν εκσκαφές σε βάθος μέχρι και επτά μέτρα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», μέλη της ΚΕΑΑ έχουν την άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη θεμελίωση, είτε με πασσάλους είτε με άλλον τρόπο, κάτι το οποίο θα μείωνε τις καθυστερήσεις, καθώς και το κόστος. Σημειώνεται πως ο ΚΟΑ είναι σε θέση να εκτιμήσει το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από τη δημιουργία δύο υπογείων, αν και ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, στηριζόμενος σε ενημέρωση την οποίαν έλαβε από συντελεστές του έργου, είχε αναφέρει στον «Φ» ότι το κατασκευαστικό κόστος όχι μόνο δεν θα αυξηθεί αλλά αντίθετα θα μειωθεί, άποψη την οποίαν δεν συμμερίζονται μέλη της ΚΕΑΑ.

Μετέωρα τα χρονοδιαγράμματα

Όσον αφορά στον χρόνο αποπεράτωσης του έργου, αρχικά καθορίστηκε από τον ΚΟΑ περίοδος 24 μηνών, κάτι το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος εξέφρασε τη θέση πως το συμβόλαιο έπρεπε να έχει διάρκεια 36 μηνών. Τελικά ο ΚΟΑ καθόρισε ως χρόνο αποπεράτωσής του τους 28 μήνες, αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι οι 28 μήνες δεν θα είναι αρκετοί, οπόταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις στον εργολάβο για καθυστερήσεις.

Στη σχετική ρήτρα του συμβολαίου προνοείται ότι ο εργολάβος θα πληρώνει €3.000 για κάθε μέρα που καθυστερεί να παραδώσει το έργο. Είναι αναμενόμενο ότι ο εργολάβος θα διεκδικήσει περισσότερα από €3.000 για κάθε μέρα καθυστέρησης, για την οποία θεωρεί ότι ευθύνεται ο ιδιοκτήτης του έργου.

Το έργο ξεκίνησε στις 5/2/2019 και κανονικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 5/6/2021. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη συμπιεσμένα και είναι αμφίβολο αν θα τελειώσει με βάση τον προγραμματισμό.

Ήδη ο εργολάβος έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην οποίαν παραπέμπει σε καθυστέρηση 2-3 μηνών. Σημειώνεται πως πέραν των καθυστερήσεων, που αναμένεται ότι θα προκύψουν από την κατάσταση όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω, καθυστερήσεις αναμένεται να σημειωθούν και λόγω του ότι κάτω από το γήπεδο διέρχεται και ο νότιος αγωγός, καθώς και άλλοι μικρότεροι, ενώ υπάρχουν και αργάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ΚΕΑΑ υπέδειξε στον ΚΟΑ ότι πρέπει να συνεννοηθεί καλύτερα με τον μελετητή του έργου και για θέματα αλλαγών, αλλά και διαχείρισης της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά, όταν το γήπεδο θα κατασκεύαζαν από κοινού δύο ομάδες της Λεμεσού, το κόστος εκτιμήθηκε στα €15 εκατ. με χωρητικότητα 12.000 θέσεων. Στη συνέχεια προστέθηκε και η τρίτη ομάδα της Λεμεσού, οπόταν ενεπλάκη στην όλη διαδικασία και ο ΚΟΑ. Τελικά, η προσφορά κατασκευής του σταδίου κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία CYFIELD – NEOPHYTOU JV έναντι €31.333.000 πλέον ΦΠΑ με χωρητικότητα 13.000 θέσεων. Στον προϋπολογισμό του 2018 περιελήφθη πρόνοια €7.263.600. Επιπρόσθετα, στο επεξηγηματικό υπόμνημα υπάρχει σημείωση ότι για το ίδιο έργο αναμένεται να δαπανηθούν το 2019 €9.400.000 και το 2020 ακόμη €9.400.000, δηλαδή η συνολική πρόνοια για τα τρία έτη ανέρχεται σε €26.063.600.

Το στάδιο θα διαθέτει όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις ενός σύγχρονου σταδίου. Θα διαθέτει στέγαστρο που καλύπτει 100% τις θέσεις, θα διαθέτει τέσσερις μονάδες αποδυτηρίων, όλους τους απαιτούμενους χώρους των ΜΜΕ, θέσεις επισήμων, κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις, προσβάσεις και θέσεις για ΑμεΑ, Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης, καφετερίες – κυλικεία, καταστήματα – μπουτίκ και βοηθητικά γήπεδα.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρήκε τον προγραμματισμό σε εξέλιξη όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στον ΚΟΑ, ζήτησε πλήρη ενημέρωση σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και έδωσε οδηγίες να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μειωθούν τυχόν καθυστερήσεις. Δεν αποκλείεται στην πορεία να οριστεί άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις, το οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ