aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΤο ιστορικότερο σωματείο της Λεμεσού, σβήνει 88 κεράκια!

Το ιστορικότερο σωματείο της Λεμεσού, σβήνει 88 κεράκια!

88 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα το ιστορικό σωματείο της Λεμεσού, η ΑΕΛ. Ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1930.

Στις 4 Οκτωβρίουο 1930, μία παρέα αθλητών και επιφανών μελών της κοινωνίας της Λεμεσού, συγκεντρώθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου και συμφώνησαν τη δημιουργία ενός αθλητικού σωματείου. Η Αθλητική Ένωση Λεμεσού, που γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιεπή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος προπονητής της ομάδας. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε ένα μηνά μετά, στην οποία παρευρέθηκαν 35 μέλη…

Μία από τις κύριες αρχές του Σωματείου, ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του αθλητικού χώρου, που χαρακτήριζε και τα υπόλοιπα σωματεία. Χαρακτηριστική παραμένει η ομιλία του Νίκου Σολομωνίδη, ενός από τους προέδρους του Σωματείου κατά την οποία τόνιζε: «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί», ήταν το μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη, που παραμένει αναλλοίωτο από όλες τις Διοικήσεις της ΑΕΛ, στο πέρασμα των χρόνων.

Τα πρώτα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Λεμεσού: Κρίτων Τορναρίτης, Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολομωνίδης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Σταύρος Πίττας, Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης. Αρχικά ο σύλλογος στεγάστηκε σε οίκημα κοντά στην κύρια είσοδο του Δημόσιου Κήπου. Το νέο σωματείο αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης.

Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης «Πικής» Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).

Η ΑΕΛ μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 4 Σουπερ Καπ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ