aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΤα σενάρια για την 6η θέση και το ενδεχόμενο αγώνα μπαράζ!

Τα σενάρια για την 6η θέση και το ενδεχόμενο αγώνα μπαράζ!

Μπόλικο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στα ψηλά της βαθμολογίας η προσοχή εστιάζεται στο ποια ομάδα θα μπει ως πρώτη στα πλέι οφ με την Ανόρθωση να κρατάει την τύχη στα δικά της πόδια, αφού έχει 43 βαθμούς, έναντι 42 της δεύτερης Ομόνοιας. Η ομάδα της Αμμοχώστου υποδέχεται την Κυριακή (1/3) την ΑΕΚ στην «Αρένα», ενώ οι «πράσινοι» θα «μονομαχήσουν» με τον ΑΠΟΕΛ την Καθαρά Δευτέρα (2/3).

Οι επόμενες τρεις θέσεις «κλείδωσαν» με τον ΑΠΟΕΛ να ολοκληρώνει ως τρίτος την πρώτη φάση του πρωταθλήματος, τον Απόλλωνα τέταρτος και την ΑΕΚ πέμπτη. Στην τελευταία αγωνιστική θα «κλειδώσει» και η τελευταία θέση της πρώτης εξάδας με τρεις ομάδες να την διεκδικούν. ΑΕΛ, Πάφος FC και Νέα Σαλαμίνα ερίζουν για την 6η θέση, άλλη με περισσότερες και άλλη με λιγότερες πιθανότητες.

Η ΑΕΛ (28 βαθμούς), η Πάφος FC (27 βαθμούς) και η Νέα Σαλαμίνα (25 βαθμούς). Το πάνω χέρι έχει ασφαλώς η ΑΕΛ, αφού είναι στην 6η θέση και με νίκη επί του Εθνικού Άχνας στο Τσίρειο αφήνει με την όρεξη τις υπόλοιπες δύο ομάδες, ανεξαρτήτως των δικών τους αποτελεσμάτων. Η Πάφος FC θέλει νίκη επί της Δόξας στο Μακάρειο και να μην κερδίσει η ΑΕΛ τον Εθνικό. Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας ανάμεσα σε ΑΕΛ και Πάφος FC στους 28 βαθμούς τότε τα πάντα θα κριθούν στον συντελεστή τερμάτων, καθώς οι δύο ομάδες κέρδισαν από μία φορά η μία την άλλη με το ίδιο σκορ (2-0).

Αυτή την στιγμή η ΑΕΛ έχει συντελεστή τερμάτων -2 (23 υπέρ, 25 κατά) και η Πάφος FC -4 (22 υπέρ, 26 κατά). Υπάρχει και σενάριο που στέλνει τις δύο ομάδες σε αγώνα μπαράζ! Εάν η ΑΕΛ χάσει 2-0, η Πάφος αναδειχθεί ισόπαλη 1-1 και δεν κερδίσει η Νέα Σαλαμίνα, τότε θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε ΑΕΛ και Πάφος FC και η έκτη θέση θα κριθεί σε αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο.

Η Νέα Σαλαμίνα μόνο με ένα σενάριο θα «τρυπώσει» στο πρώτο γκρουπ και το οποίο απαιτεί ήττα της ΑΕΛ και ήττα της Πάφος FC, σε συνδυασμό φυσικά με δική της νίκη επί του Απόλλωνα. Έτσι θα ισοβαθμήσει με την ΑΕΛ στους 28 βαθμούς και υπερτερεί των γαλαζοκιτρίνων καθώς τους κέρδισε δύο φορές.

Στο σενάριο τριπλής ισοβαθμίας στους 28 βαθμούς (δηλαδή ήττας της ΑΕΛ, ισοπαλίας της Πάφος FC και νίκης της Νέας Σαλαμίνας) τότε η Πάφος FC είναι αυτή που θα προλάβει το τρένο της πρώτης εξάδας, καθώς έχει καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στα παιχνίδια πρωταθλήματος ανάμεσα στις τρεις ομάδες. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Κάμερον Τόσακ έχει εννέα βαθμούς, η Νέα Σαλαμίνα έξι και η ΑΕΛ τρεις.

Αναλυτικά τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας όπως αναφέρεται στην προκήρυξη

«Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες κατέχουν τον ίδιο αριθμό βαθμών, γα την κατάταξη τους θα χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα κατά αυστηρή σειρά κριτήρια,

  • Οι βαθμοί που έχουν κερδηθεί στα παιγνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.
  • Η διαφορά τερμάτων υπέρ και κατά στα παιγνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.
  • Τα περισσότερα τέρματα υπέρ στα εκτός έδρας παιγνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.
  • Η συνολική διαφορά τερμάτων σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.
  • Τα περισσότερα τέρματα υπέρ σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος
  • Για την δεύτερη φάση του πρωταθλήματος η κατάταξη των ομάδων θα γίνεται με τα πιο πάνω κριτήρια αλλά για κάθε όμιλο ξεχωριστά.

Για την κατάταξη των ομάδων στο τέλος της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος και για την κατάταξη των ομάδων στην λήξη του Πρωταθλήματος σε κάθε όμιλο ξεχωριστά και αν με τα πιο πάνω κριτήρια δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η ακριβής σειρά των ομάδων στον πίνακα κατάταξης τότε διεξάγεται ένας αγώνας μπαράζ μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν.

Οι αγώνες μπαράζ θα διεξάγονται σε ουδέτερο στάδιο και σε ημερομηνία που θα υποδεικνύεται από την Εκτελεστική Επιτροπή. Αν αγώνας μπαράζ λήξει στα 90 λεπτά χωρίς νικητή και αν το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ισόπαλο στην παράταση, τότε εκτελούνται επανορθωτικά λακτίσματα (πέναλτι) όπως οι οδηγίες της ΦΙΦΑ και IFAB. Νοείται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή σε συνεννόηση με τα επηρεαζόμενα σωματεία μπορεί να προβεί σε άλλες διευθετήσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ